Biology Questions and Answers – Transport of Gases

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transport of Gases”.

1. One haemoglobin carries __________ molecules of oxygen.
a) 6
b) 3
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: Haemoglobin is made up of 4 units. Each unit has 1 Fe in +2 state. Each haemoglobin molecules can carry a maximum of four molecules of oxygen. 1 gm haemoglobin transports 1.34 ml of oxygen.
advertisement

2. How the majority of oxygen gets transported?
a) In dissolved form in blood plasma
b) In form of oxyhaemoglobin
c) In form of methaemoglobin
d) In form of carbamino haemoglobin
View Answer

Answer: b
Explanation: Approximately 3% of oxygen dissolves in the blood plasma. Remaining 97% oxygen combines with haemoglobin to form oxyhaemoglobin. Oxygen can bind with Hb in a reversible mannner to form oxyhaemoglobin.

3. Formation of oxyhaemoglobin is a/an ________
a) oxygenation
b) oxidation
c) reduction
d) deoxygenation
View Answer

Answer: a
Explanation: Oxygen does not oxidize haemoglobin. Formation of oxyhaemoglobin is a process of oxygenation. The valency of iron is 2 in oxyhaemoglobin. Some gases like ozone oxidise haemoglobin. This oxidized Hb is called methamoglobin.
advertisement
advertisement

4. What is the shape of Haemoglobin-oxygen dissociation curve?
a) Straight
b) Constant
c) Hyperbolic
d) Sigmoid
View Answer

Answer: d
Explanation: A graph is plotted between oxygen concentration and percentage saturation of haemoglobin with this curve is called dissociation curve. Dissociation curve is sigmoid in shape.

5. Every 100 ml deoxygenated blood delivers around _______ carbon dioxide to alveoli.
a) 20 ml
b) 25 ml
c) 5 ml
d) 4 ml
View Answer

Answer: d
Explanation: Every 100 ml deoxygenated blood delivers around 4 ml carbon dioxide to alveoli, whereas every 100 ml oxygenated blood can deliver around 5 ml of oxygen to tissues under physiological conditions.
Participate in Biology - Class 11 Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. What is chloride shift?
a) Movement of chloride ion from plasma to WBC
b) Movement of chloride ion from plasma to RBC
c) Movement of chloride ion from WBC to plasma
d) Movement of chloride ion from RBC to plasma
View Answer

Answer: b
Explanation: In response of bicarbonate ion, chloride ions diffuse from plasma into the erythrocyte to maintain the ionic balance. Thus, electrochemical neutrality is maintained. This is called chloride shift or Hamburger phenomenon.

7. Chloride shift occurs in response to _____
a) H+
b) K+
c) HCO3-
d) Na+
View Answer

Answer: c
Explanation: Chloride shift occurs in response to HCO3-. In response of bicarbonate ion, chloride ions diffuse from plasma into the erythrocyte to maintain the ionic balance. Thus, electrochemical neutrality is maintained. This is called chloride shift or Hamburger phenomenon.
advertisement

8. Bulk of carbon dioxide is transported by __________
a) dissolved state
b) plasma as bicarbonate
c) carbamino haemoglobin
d) methamoglobin
View Answer

Answer: b
Explanation: Nearly 70% carbon dioxide is transported by plasma as sodium bicarbonate. Approximately, 5-7% of carbon dioxide is transported in dissolves form in plasma. About 20-25% carbon dioxide react with the amine group of haemoglobin and form carbamino-haemoglobin.

9. Oxygen dissociation curve will shift to right on decrease of________
a) temperature
b) acidity
c) pH
d) carbon dioxide concentration
View Answer

Answer: c
Explanation: Shift to the right means that decrease in affinity between oxygen and Hb and dissociation of oxyhaemoglobin. Low oxygen, high carbon dioxide, high hydrogen ion, low pH and high temperature are responsible for this.
advertisement

10. What percentage of carbon dioxide transport in the form of carbamino haemoglobin?
a) 20-25%
b) 5-7%
c) 3%
d) 97%
View Answer

Answer: a
Explanation: About 20-25% carbon dioxide react with the amine group of haemoglobin and form carbamino-haemoglobin. Approximately 5-7% of carbon dioxide is transported in dissolves form in plasma.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.