Biology Questions and Answers – Body Fluids – Blood – 2

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Body Fluids – Blood – 2”.

1. Which of these blood groups do not have a surface antigen?
a) A
b) B
c) AB
d) O
View Answer

Answer: d
Explanation: In the ABO blood grouping system, the blood group is determined by antigenic determinants present on the surface of the red blood cell. ‘O’ blood group does not have any surface antigen.
advertisement

2. What happens when blood groups are not compatible during blood transfusion?
a) Formation of eosinophils
b) Only neutrophils are destroyed
c) Destruction of RBCs
d) Formation of basophils
View Answer

Answer: c
Explanation: A successful blood transfusion takes place only when the blood groups of the donor and the recipient are compatible. When the blood groups are not compatible, it results in the destruction of RBCs.

3. Persons having which blood group are known as universal donors?
a) A
b) B
c) O
d) AB
View Answer

Answer: c
Explanation: People having the blood group ‘O’ are said to be universal donors. This is because they lack antigens on the surface of their RBCs and hence, their blood can be used to carry out blood transfusions.
advertisement
advertisement

4. Which of these are present in the plasma of a person having ‘O’ blood group?
a) Anti-A and anti-B
b) Anti-A
c) Anti-B
d) Antibodies are absent
View Answer

Answer: a
Explanation: For people having ‘O’ blood group, their red blood cells do not have any surface antigens. However, the antibodies anti-A and anti-B are present in the plasma of people having this blood group.

5. Approximately what percentage of people are Rh positive?
a) 50%
b) 80%
c) 90%
d) 75%
View Answer

Answer: b
Explanation: Blood can be classified on the basis of several factors. Apart from the ABO blood grouping system, the Rh blood grouping is widely used. Around 80% of people are Rh positive (Rh+ve).
advertisement

6. Which of these structures prevent the mixing of fetal blood with mother’s blood?
a) Amniotic fluid
b) Amnion
c) Placenta
d) Chorion
View Answer

Answer: c
Explanation: The placenta prevents the mixing of the blood of the fetus with the blood of the mother. The placenta provides oxygen and nutrients to the fetus and removes carbon dioxide and waste products.

7. What antibodies are formed when a Rh-negative mother bears a Rh-positive child?
a) Rh antibodies are formed in the mother
b) Rh antibodies are formed in the fetus
c) Rh antibodies are formed during the second pregnancy
d) Rh antibodies are formed in both
View Answer

Answer: a
Explanation: When a Rh-negative mother bears a Rh-positive child, the placenta prevents the mixing of their blood. If their bloods come in contact with each other, Rh antibodies are formed in the mother.
advertisement

8. Which of these does not happen to the baby during erythroblastosis fetalis?
a) Jaundice
b) Anemia
c) Swollen liver
d) High erythrocyte count
View Answer

Answer: d
Explanation: When a Rh-negative mother produces antibodies to an antigen in the blood of a Rh-positive fetus, it leads to a condition known as erythroblastosis fetalis, which is characterized by jaundice, anemia and a swollen liver in the baby.

9. How can erythroblastosis fetalis be avoided?
a) By administering Rh antibodies to the mother
b) By administering anti-Rh antibodies to the baby
c) By administering anti-Rh antibodies to the mother
d) By administering anti-Rh antibodies to both
View Answer

Answer: c
Explanation: When a Rh-negative mother produces antibodies to an antigen in the blood of a Rh-positive fetus, it leads to a condition known as erythroblastosis fetalis. It can be avoided by administering anti-Rh antibodies to the mother.
advertisement

10. Fibrins trap destroyed formed elements during blood clotting. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: During the process of blood clotting or coagulation, a network or mesh of fibrin is formed over the wound. This traps the destroyed formed elements, which are the RBCs, WBCs and the platelets.

11. Which of these are not involved in the coagulation of blood?
a) Thrombin
b) Fibrin
c) Thrombokinase
d) Trypsinogen
View Answer

Answer: d
Explanation: The activities of various enzymes make blood coagulation possible. Thrombokinase, an enzyme complex, fibrin, a mesh covering the wound, and thrombin are involved in blood coagulation.

12. Where is prothrombin present?
a) Inside lymphocytes
b) Inside thrombocytes
c) In the plasma
d) On the surface of RBCs
View Answer

Answer: c
Explanation: Prothrombin is present in the plasma of blood. Prothrombin is the inactive form of thrombin. Thrombin is the enzyme that converts the inactive fibrinogen to fibrin, which is a mesh that covers wounds.

13. What is the network of threads in a coagulum known as?
a) Clot
b) Clotting factors
c) Fibrin
d) Formed elements
View Answer

Answer: c
Explanation: The network of threads or the mesh in a coagulum or clot is known as fibrin. It covers the wound and traps the destroyed formed elements of blood. Fibrin is the active form of fibrinogen.

14. Which of these activates fibrinogen?
a) Thrombin
b) Fibrin
c) Thrombokinase
d) Prothrombin
View Answer

Answer: a
Explanation: The inactive fibrinogen is converted into its active form, fibrin, with the help of the enzyme thrombin. Thrombin is the active form of prothrombin, which is present in the blood plasma.

15. Which of these ions play an important role in blood clotting?
a) Sodium ions
b) Calcium ions
c) Potassium ions
d) Phosphate ions
View Answer

Answer: b
Explanation: Calcium ions play an important role in blood clotting or coagulation as it is needed for the activation of various clotting factors. It is required for the formation of the fibrin mesh network that covers the wound.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter