Biology Questions and Answers – Cell Theory

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cell Theory”.

1. Which of these scientists observed the different types of cells in plant tissue?
a) Rudolf Virchow
b) Antony Von Leeuwenhoek
c) Theodore Schwann
d) Matthias Schleiden
View Answer

Answer: d
Explanation: Matthias Schleiden was a German botanist who observed the different types of cells present in plant tissue of various types of plants in 1838. Schleiden and Schwann together formulated the cell theory.
advertisement

2. In which year did Matthias Schleiden observe different types of cells in various plant tissue?
a) 1902
b) 1855
c) 1838
d) 1905
View Answer

Answer: c
Explanation: In the year 1838, the German botanist Matthias Schleiden observed the different types of cells present in the plant tissue of various plants. Along with Schwann, he formulated the cell theory.

3. Matthias Schleiden was a _____
a) German zoologist
b) British zoologist
c) German botanist
d) British botanist
View Answer

Answer: c
Explanation: Matthias Schleiden was a German zoologist. In the year 1838, he observed the differrnt types of cells present in plant tissue of various plants. Along with Schwann, he formulated the cell theory.

4. Theodore Schwann was a _____
a) British zoologist
b) German zoologist
c) British botanist
d) German botanist
View Answer

Answer: a
Explanation: Theodore Schwann was a British zoologist. He studied various types of animal cells. From his findings, the concluded that every cell had a thin outer layer which is the plasma membrane.

5. Which of these scientists concluded that the cell wall was a unique feature of plant cells?
a) Matthias Schleiden
b) Theodore Schwann
c) Robert Koch
d) Rudolf Virchow
View Answer

Answer: b
Explanation: Theodore Schwann, a British zoologist, concluded from his studies that the cell wall was a unique feature of plant cells. He also observed various types of animal cells and concluded that they were surrounded by a thin layer, which is the plasma membrane.
advertisement

6. Which of these statements is false regarding Theodore Schwann?
a) He was a British zoologist
b) He studied various types of animal cells and observed the plasma membrane
c) He concluded that animal and plant cells have cell walls
d) He hypothesized that animals and plants were made of cells and cellular products
View Answer

Answer: c
Explanation: Theodore Schwann was a British zoologist. He studied various types of animal cells and the observed the plasma membrane. He concluded that only plant cells had cell walls. He hypothesized that all animals and plants were made of cells and their products.

7. Which of these scientists formulated the cell theory?
a) Schleiden and Schwann
b) Rudolf Virchow
c) Robert Koch
d) Antony Von Leeuwenhoek
View Answer

Answer: a
Explanation: Matthias Schleiden, a German botanist and Theodore Schwann, a British zoologist together formulated the cell theory. It states that living things are composed cells, that the cell is the basic unit of life, and that new cells arise from existing cells.

8. Which of these is not explained by the cell theory?
a) Source or new cells
b) The basic unit of life
c) Composition of living things
d) Formation of new cells
View Answer

Answer: d
Explanation: Matthias Schleiden and Theodore Schwann together formulated the cell theory. It states that living things are composed cells, that the cell is the basic unit of life, and that new cells arise from existing cells.

9. Which scientist was the first to explain that new cells arise from pre-existing cells?
a) Antony Von Leeuwenhoek
b) Matthias Schleiden
c) Rudolph Virchow
d) Theodore Schwann
View Answer

Answer: c
Explanation: Rudolph Virchow was the first scientist who explained that new cells arise from pre-existing cells. This finding was added into the cell theory which was originally formulated by Schleiden and Schwann.
advertisement

10. Schleiden and Schwann together formulated the cell theory. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Matthias Schleiden, a German botanist and Theodore Schwann, a British zoologist together formulated the cell theory. It states that living things are composed cells, that the cell is the basic unit of life, and that new cells arise from existing cells.

11. What is the meaning of Omnis cellula-e cellula?
a) All cells have a nucleus
b) Cell is the basic unit of life
c) Living things are composed of cells
d) All cells arise from pre-existing cells
View Answer

Answer: d
Explanation: Omnis cellula-e cellula, means that each cell is derived from a pre-existing cell by cell division. It is the culmination of a profound insight of the late 19th century and stated by the German pathologist Rudolf Virchow.

12. Who introduced the concept of Omnis cellula-e cellula?
a) Antony Von Leeuwenhoek
b) Matthias Schleiden
c) Rudolph Virchow
d) Theodore Schwann
View Answer

Answer: c
Explanation: Omnis cellula-e cellula, means that each cell is derived from a pre-existing cell by cell division. It is the culmination of a profound insight of the late 19th century and stated by the German pathologist Rudolf Virchow.

13. Who gave the final shape to the cell theory?
a) Antony Von Leeuwenhoek
b) Matthias Schleiden
c) Rudolph Virchow
d) Theodore Schwann
View Answer

Answer: c
Explanation: Matthias Schleiden, a German botanist and Theodore Schwann, a British zoologist together formulated the cell theory. Rudolph Virchow introduced his theory of Omnis cellula-e cellula, thus giving the final shape to the cell theory.
advertisement

14. Which of these scientists did not contribute to the cell theory?
a) Robert Koch
b) Matthias Schleiden
c) Theodore Schwann
d) Rudolph Virchow
View Answer

Answer: a
Explanation: Matthias Schleiden, a German botanist and Theodore Schwann, a British zoologist together formulated the cell theory. Rudolph Virchow introduced his theory of Omnis cellula-e cellula, thus giving the final shape to the cell theory.

15. Which of these is not a postulate of the cell theory?
a) Cells are the basic units of life
b) All cells contain a nucleus which has the genetic material
c) Living things are composed of one or more cells
d) Cells arise from existing cells
View Answer

Answer: b
Explanation: Matthias Schleiden and Theodore Schwann together formulated the cell theory. It states that living things are composed cells, that the cell is the basic unit of life, and that new cells arise from existing cells.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn