Biology Questions and Answers – Biomolecules – Structure of Proteins-2

«
»

This set of Biology Question Papers for Medical Entrance Exams focuses on “Biomolecules – Structure of Proteins-2”.

1. What type of helix is observed in proteins?
a) Left-handed helix
b) Parallel double helix
c) Antiparallel double helix
d) Right-handed helix
View Answer

Answer: d
Explanation: The secondary structure of proteins is in the form of a single helix. It is formed by the folding of the primary structure. Anti-parallel double-stranded helix is found in DNA. Proteins always possess a right-handed helix.
advertisement

2. Which of these statements is true about the secondary structure of proteins?
a) Secondary structure of protein occurs only in the form of helices
b) Protein helices are always double-stranded
c) Protein helices and right-handed
d) Entire primary structure of the protein is folded into a helix
View Answer

Answer: c
Explanation: Protein helices are always right-handed. The secondary structure occurs in the form of helices and sheets. They are always single stranded and only parts of the protein chain is folded into helices.

3. Which of these structures is necessary for the activity of proteins?
a) Alpha–helix
b) Primary structure
c) Tertiary structure
d) Beta–sheet
View Answer

Answer: c
Explanation: The tertiary structure is necessary for the activity of protein inside the body to perform various functions such as enzymatic activity, hormonal control, cell division and the normal development and maintenance of the body.
advertisement
advertisement

4. Which of these structures is three-dimensional?
a) Tertiary structure
b) Primary structure
c) Alpha–helix
d) Beta–sheet
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary structure of proteins consists of a long chain of amino acids. The secondary structure of proteins which consists of helices and sheets is also a two-dimensional structure. However, the tertiary structure of proteins is a three-dimensional structure.

5. Identify the level of organization of the polypeptide.

a) Quaternary
b) Secondary
c) Primary
d) Tertiary
View Answer

Answer: b
Explanation: The given diagram shows an Alpha helix. Alpha helix is a type of secondary structure of proteins. Therefore, the level of organization of the given polypeptide chain is secondary. It is formed by the folding of the primary structure.
advertisement

6. Which of these structures have more than one polypeptide chain?
a) Primary
b) Tertiary
c) Quaternary
d) Secondary
View Answer

Answer: c
Explanation: Quaternary structures of proteins consist of more than one polypeptide chain or subunits. It is formed by the association and different arrangements of polypeptides chains with each other.

7. Which of these levels of organization does hemoglobin possess?
a) Quaternary
b) Tertiary
c) Secondary
d) Primary
View Answer

Answer: a
Explanation: Hemoglobin possesses four subunits-two alpha subunits and two beta subunits. Since hemoglobin is made of more than one subunit or polypeptide chain, it possesses a quaternary structure.
advertisement

8. How many subunits does human hemoglobin contain?
a) 2
b) 3
c) 6
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Adult human hemoglobin is composed of four subunits – two alpha subunits and two beta subunits. Hemoglobin is an iron-containing metalloprotein present in red blood cells for gaseous transport.

9. How many types of subunits does hemoglobin possess?
a) 1
b) 4
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Adult human hemoglobin is composed of four subunits-two alpha subunits and two beta subunits. Two subunits are of alpha type while two subunits are of beta type. Hence, it has two types of subunits.
advertisement

10. Tertiary structure gives a three-dimensional view of proteins. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Tertiary structures are formed by the folding of primary structure and further folding of secondary structures. The tertiary structure hence formed gives us a three-dimensional view of the protein.

11. Identify the structure.

a) Primary structure
b) Quaternary structure
c) Secondary structure
d) Tertiary structure
View Answer

Answer: d
Explanation: The structure labelled in the diagram is the tertiary structure. Tertiary structures are formed by the folding of the linear primary structure and by the further folding of secondary structures.

12. Identify the level of organization of the protein.

a) Primary
b) Tertiary
c) Quaternary
d) Secondary
View Answer

Answer: c
Explanation: The given protein in the diagram has a quaternary level of organization. This can be understood by observing four subunits which are distinct from each other. It is the highest level of organization.

13. Which level of organization do beta sheets belong to?
a) Primary
b) Quaternary
c) Secondary
d) Tertiary
View Answer

Answer: c
Explanation: Beta sheets and alpha helices are forms of the secondary level of organization of proteins.

14. In which of these structures of proteins can disulfide bonds be found?
a) Tertiary structure
b) Alpha helix
c) Beta sheet
d) Primary structure
View Answer

Answer: a
Explanation: Tertiary structures are formed by the folding of the linear primary structure and by the further folding of secondary structures. These structures re three-dimensional and are characterized by interactions such as disulfide bonds.

15. How many beta subunits are present in human hemoglobin?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Adult human hemoglobin is composed of four subunits-two alpha subunits and two beta subunits. Hemoglobin is an iron-containing metalloprotein which has a quaternary level of organization.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Biology Question Papers for Medical Entrance Exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter