Biology Questions and Answers – Animal Tissues-4

«
»

This set of Zoology Question Papers focuses on “Animal Tissues-4”.

1. What type of tissue is present in the lining of ducts?
a) Connective
b) Neural
c) Muscular
d) Epithelial
View Answer

Answer: d
Explanation: Epithelial tissue consists of single layer of cells and lines body cavities, ducts and tubes. Connective tissue, muscular tissue and neural tissue are other classifications of animal tissues with different functions.
advertisement

2. Which of these is not a structural classification of simple epithelium?
a) Columnar
b) Cuboidal
c) Cubical
d) Squamous
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on structure, simple epithelium is classified into three types. These are columnar, cuboidal and squamous. Cubical is not a classification of epithelial tissue.

3. Microvilli is present in the epithelium of _______
a) walls of blood vessels
b) air sacs of lungs
c) proximal convoluted tubule of nephron
d) skin surface
View Answer

Answer: c
Explanation: Proximal convoluted tubule of nephron in the kidneys contain cuboidal epithelium with microvilli. This helps in absorption. The rest of the options contain squamous epithelium.
advertisement
advertisement

4. Which of the following do not contain ciliated epithelium?
a) Gastrointestinal tract
b) Bronchioles
c) Uterus
d) Fallopian tubes
View Answer

Answer: a
Explanation: Ciliated epithelium present on the inner lining of uterus, fallopian tubes and bronchioles facilitate the movement of particles and mucus in a specific direction. The lining of the gastrointestinal tract contains non-ciliated epithelial tissue.

5. What is the main function of compound epithelium?
a) Secretion
b) Protection
c) Absorption
d) Discharge
View Answer

Answer: b
Explanation: Compound epithelium is multi – layered and has a minimal role in secretion and absorption. The main function of these cells is to provide protection against stresses – both mechanical and chemical. Glandular epithelium plays a major role in secretion and absorption.
advertisement

6. Which of the following cellular junctions create a cytoplasmic connection between adjoining cells?
a) Tight junctions
b) Adhering junctions
c) Gap junctions
d) Occluding junctions
View Answer

Answer: c
Explanation: Gap junctions facilitate cell-to-cell communication by creating cytoplasmic connections for the rapid movement of ions, small molecules and sometimes big molecules. Tight or occluding junctions create intercellular barriers while adhering junctions facilitate intercellular attachment.

7. Which of these is not true about areolar tissue?
a) Macrophages are absent
b) It is a support framework for epithelium
c) It contains mast cells
d) It contains fibroblasts
View Answer

Answer: a
Explanation: Areolar tissue is a type of loose connective tissue which is present below the skin. It provides a support for epithelium and contains macrophages, mast cells and fibroblasts.
advertisement

8. Which of these is not a secondary lymphoid organ?
a) Lymph nodes
b) Tonsils
c) Spleen
d) Thymus
View Answer

Answer: d
Explanation: Thymus and bone marrow are primary lymphoid organs. Lymph nodes, tonsils, and spleen are secondary lymphoid organs.

9. In which of these structures is collagen fibers present in rows between parallel bundles of fibers?
a) Skin
b) Submucosa of digestive tract
c) Tendon
d) Tunica albuginea
View Answer

Answer: c
Explanation: Collagen fibers are present in parallel bundles in dense regular connective tissues, such as in tendons. Skin, submucosa of digestive tract and tunica albuginea covering the testes have dense irregular connective tissue.
advertisement

10. Osteocytes are present in spaces called ______
a) lamellae
b) lacunae
c) lacrimal sacs
d) lacteals
View Answer

Answer: b
Explanation: Osteocytes or bone cells are present in spaces called lacunae. Lamella is a thin membrane, lacrimal sacs are present in the upper end of the nasolacrimal duct, while lacteals are lymphatic vessels connected to the intestines.

11. Skeletal muscles are _______
a) not attached to bones
b) involuntary
c) non-striated
d) striated
View Answer

Answer: d
Explanation: Skeletal muscles are attached to skeletal bones. They control voluntary actions and are striated. Smooth muscles are non-striated.

12. What type of muscle fiber is shown below?

a) Cardiac
b) Skeletal
c) Smooth
d) Voluntary
View Answer

Answer: c
Explanation: The diagram shows a fusiform cell. It does not have striations. Hence, it is smooth muscle fiber. It is not a cardiac muscle fiber or skeletal or voluntary muscle fiber as it is not branched and does not have striations.

13. Which of the following is true about neuroglial cells?
a) They act as neurons during stress
b) They conduct impulses to and from neurons
c) They protect and support neurons
d) They are only present in the brain
View Answer

Answer: c
Explanation: Neuroglial cells help to protect and support neurons. They constitute more than half of the volume of neural tissue. They are not neurons and hence, do not conduct impulses.

14. When a neuron is stimulated, the electrical signal travels along the _______
a) plasma membrane
b) cytoplasm
c) cytoskeleton
d) extracellular matrix
View Answer

Answer: a
Explanation: The electrical signal of a stimulated neuron travels along the plasma membrane by a series of polarization and depolarization. At the ending of the neuron, the signal is transmitted to the target tissue or the adjacent neuron.

15. What does adipose tissue store?
a) Proteins
b) Fat
c) Glycogen
d) Water
View Answer

Answer: b
Explanation: Adipose tissue is a classification of loose connective tissue. Excess nutrients are stored as fat in these tissues. It also serves to protect the body from shocks and stresses.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Zoology Question Papers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter