Biology Questions and Answers – Eukaryotic Cells and it’s Organelles – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Eukaryotic Cells and it’s Organelles – 1”.

1. Which of these are not eukaryotic?
a) Plants
b) Fungi
c) Protists
d) Monerans
View Answer

Answer: d
Explanation: Eukaryotic cells possess a true nucleus. Plants, fungi and protists are eukaryotic organisms as they have a well – defined nucleus. However, monerans do not possess a well – defined nucleus and are thus, prokaryotes.
advertisement

2. Which of these structures are absent in eukaryotes?
a) Organised nucleus
b) Membrane bound organelles
c) Mesosome
d) Nuclear envelope
View Answer

Answer: c
Explanation: Eukaryotic organisms have a well – defined nucleus. The nucleus is surrounded by a nuclear envelope. The various organelles are membrane bound. However, only prokaryotic organisms possess mesosomes.

3. Which of these are absent in plant cell?
a) Large central vacuole
b) Cell wall
c) Centriole
d) Plastid
View Answer

Answer: c
Explanation: Plants cells are differentiated from animal cells on the basis of the presence of certain organelles such as plastids, cell wall and a large central vacuole. Only animal cells possess centrioles in their cytoplasm.
advertisement
advertisement

4. The structure of the cell membrane was studied in detail after the invention of the _____
a) electron microscope
b) light microscope
c) magnifying glass
d) confocal microscope
View Answer

Answer: a
Explanation: The structure of the cell membrane was studied in detail in the 1950s after the advent of the electron microscope. The cell membrane is a phospholipid bilayer containing various proteins in its structure.

5. Which of these structures of the phospholipid bilayer is correctly matched with its property?
a) Phosphate head – hydrophobic
b) Phosphate head – hydrophilic
c) Lipid tail – hydrophilic
d) Lipid tail – Polar
View Answer

Answer: b
Explanation: The cell membrane is a phospholipid bilayer in which the polar and hydrophilic phosphate head groups face outwards, while the non-polar and hydrophilic lipid tails face each other.
advertisement

6. Which of these statements is not true regarding the cell membrane?
a) The phosphate heads are polar
b) It is a phospholipid bilayer
c) The hydrophilic tails face outwards
d) It contains integral proteins
View Answer

Answer: c
Explanation: The cell membrane is a phospholipid bilayer in which the polar and hydrophilic phosphate head groups face outwards, while the non-polar and hydrophilic lipid tails face each other.

7. What is the percentage of protein in the cell membrane of human erythrocytes?
a) 52%
b) 40%
c) 37%
d) 33%
View Answer

Answer: a
Explanation: The cell membrane is a phospholipid bilayer. It also contains various proteins. The protein and lipid percentages vary in different cells. Human erythrocyte membranes are 52% protein.
advertisement

8. What is the percentage of lipids in the cell membrane of human erythrocytes?
a) 52%
b) 44%
c) 37%
d) 40%
View Answer

Answer: d
Explanation: The cell membrane is a phospholipid bilayer. It also contains various proteins. The protein and lipid percentages vary in different cells. Human erythrocyte membranes are made of 40% lipids.

9. Which of these scientists proposed the fluid mosaic model of the cell membrane?
a) Schleiden and Schwann
b) Hershey and Chase
c) Singer and Nicholson
d) Watson and Crick
View Answer

Answer: c
Explanation: Singer and Nicholson proposed the fluid mosaic model of the cell membrane in 1972. According to this model, the lateral movement of proteins was enabled by the quasi-fluid nature of lipid.
advertisement

10. Peripheral proteins lie on the surface of the cell membrane. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The cell membrane is a phospholipid bilayer. The cell membrane has two types of proteins- peripheral proteins and integral proteins. Peripheral proteins are present on the surface of the membrane.

11. Fluidity of the cell membrane is a measure of the _____
a) ability of water to pass through the membrane
b) ability of potassium ions to pass through the membrane
c) ability of sodium ions to pass through the membrane
d) ability to move within the membrane
View Answer

Answer: d
Explanation: Fluidity of the cell membrane is the measure of the ability to move within the membrane. This movement is allowed due to the quasi-fluid nature of lipid present in the cell membrane.

12. Water moves across the cell membrane by _____
a) exocytosis
b) endocytosis
c) osmosis
d) active transport
View Answer

Answer: c
Explanation: The cell membrane is a phospholipid bilayer which is semi – permeable. Water moves across this membrane by the process of diffusion. The diffusion of water across a semi – permeable membrane is known as osmosis.

13. Which of these molecules require a carrier protein to pass through the cell membrane?
a) Small neutral solutes
b) Water
c) Polar molecules
d) Non – polar molecules
View Answer

Answer: c
Explanation: Since the cell membrane is a phospholipid bilayer having non – polar lipid tail groups, polar molecules cannot pass through the membrane without the assistance of carrier proteins present within the membrane.

14. Identify the component of the cell membrane.

a) Hydrophilic phosphate head
b) Hydrophobic phosphate tail
c) Hydrophilic lipid tail
d) Hydrophobic lipid head
View Answer

Answer: a
Explanation: The cell membrane is a phospholipid bilayer in which the polar and hydrophilic phosphate head groups face outwards, while the non-polar and hydrophilic lipid tails face each other.

15. Which of these statements is not true regarding active transport?
a) It is an energy dependent process
b) Molecules are transported along their concentration gradient
c) Sodium – potassium pump requires active transport
d) ATP is utilised
View Answer

Answer: b
Explanation: Active transport is the movement of molecules or ions from a region of their lower concentration to a region of their higher concentration, against the concentration gradient. It requires energy in the form of ATP.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter