Biology Questions and Answers – Plants Respiration – Glycolysis

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plants Respiration – Glycolysis”.

1. Glycolysis is also called ________
a) EMP pathway
b) FMR pathway
c) LMS pathway
d) OMS pathway
View Answer

Answer: a
Explanation: As glycolysis was discovered by three scientists named Embden, Meyerhof and, Parnas, so it also came to be known as the EMP pathway with the initial letters of the discoverers.
advertisement

2. Which is considered as the universal pathway in a biological system?
a) Krebs cycle
b) Electron Transport System
c) Glycolysis
d) Photo Oxidation
View Answer

Answer: c
Explanation: As glycolysis is the beginning step of respiration that occurs in the cytoplasm and due to which the pyruvate is formed, therefore it is considered as the universal pathway in biological systems.

3. In glycolysis, one molecule of glucose is reduced to_______
a) fructose
b) pyruvate
c) phosphate
d) phosphoglycerate
View Answer

Answer: b
Explanation: After the interaction of many co-enzymes and cytochromes, the glucose is at last reduced to two molecules of pyruvic acid which is further reduced to different usable forms in the mitochondria through the Krebs cycle.
advertisement
advertisement

4. The net gain of ATP in glycolysis is _____ ATP
a) 16
b) 32
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: d
Explanation: In glycolysis, two NADH are formed that are equivalent to six ATP. Along with this, there is also the production of 2 more ATP after the transfer of high energy phosphate into ADP adds to this thus making the total of eight.

5. Name the protein that helps pyruvate enter into the mitochondrial matrix.
a) Transport protein
b) Contractile protein
c) Adipose protein
d) Secretory protein
View Answer

Answer: a
Explanation: Pyruvate has to be transported or channeled from the cytoplasm to the mitochondrial matrix. So, transport proteins or channel proteins serve as a means of transport of these molecules across the cellular constituents for further needs.
advertisement

6. The enzyme that serves as the connecting link between glycolysis and Krebs cycle is ______
a) phosphoenolpyruvic acid
b) glyceraldehyde
c) acetyl CoA
d) isomerase
View Answer

Answer: c
Explanation: Acetyl CoA or activated acetate is formed as a result of the combination of pyruvate with Sulphur containing coenzyme A. This step is also called gateway step or link reaction as it connects the two main processes of respiration namely glycolysis and Krebs cycle.

7. During glycolysis, one NADH is equivalent to _______ number of ATP.
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: In glycolysis, two molecules of NADH are formed at the time of oxidation of glyceraldehyde 3-phosphate to 1, 3-diphosphoglycerate which give rise to 6 ATP. This is converted into respective ATP forms during Electron Transport System.
advertisement

8. The gateway reaction takes place under the enzyme pyruvate dehydrogenase.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Link reaction or gateway reaction involves the conversion of pyruvic acid into Acetyl CoA after the combination with coenzyme A containing Sulphur. The whole reaction takes place due to the catalyzation effect produced by the enzyme pyruvate dehydrogenase.

9. The scientists that discovered glycolysis are ______
a) Embden, Meyerhof, and Parnas
b) Hans Kreb and John Dalton
c) Rudolf Virchow and Robert Brown
d) Robert Hooke only
View Answer

Answer: a
Explanation: Glycolysis was discovered by three scientists namely Gustav Embden, Otto Meyerhof and, Jakub Karol Parnas. It can be of many types like homofermentative and heterofermentative pathways.
advertisement

10. Pyruvic acid and pyruvate are the same substance itself.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pyruvate is considered as the derivative of pyruvic acid and plays a very important role in sugar metabolism or respiration in living beings. Pyruvate is actually the conjugate base of pyruvic acid but both are considered the same when it comes to as respiratory substrates.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter