Biology Questions and Answers – Growth Regulators in Plants – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Growth Regulators in Plants – 1”.

1. Who isolated the hormone auxin?
a) Darwin
b) Skoog
c) Went
d) Miller
View Answer

Answer: c
Explanation: F.W. Went isolated hormone auxin. Charles and Francis Darwin had discovered auxin. Skoog and Miller identified and crystallized cytokinesis promoting substance and named it kinetin.
advertisement

2. Movement of auxin is centripetal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Auxin is a hormone which is produced by growing apices of the plant. It is transported to other growing region in both acropetal as well as basipetal succession.

3. The hormone responsible for apical dominance is________
a) IAA
b) ABA
c) GA
d) Kinetin
View Answer

Answer: a
Explanation: Indole-3-acetic acid (IAA) is the hormone responsible for apical dominance. ABA promotes abscission of older parts. GA delays senescence. Kinetin helps in removing apical dominance and aiding lateral growth.
advertisement
advertisement

4. Phototropic and geotropic movements are linked to________
a) ethylene
b) ABA
c) GA
d) Auxin
View Answer

Answer: d
Explanation: Auxin is associated with different movement of plant stem including phototropic and geotropic movements. GA promotes early maturity of plants. ABA prevents death of plant in stressful conditions. Ethylene increases respiratory rate of plants.

5. The concentration of auxin is highest in _______
a) leaves
b) stem
c) growing tips
d) vascular bundles
View Answer

Answer: c
Explanation: The concentration of auxin is found to be highest in growing tips as they are the source of the hormone. It further spreads to leaves & stem. Vascular bundles have no role in the activity of PGRs.
advertisement

6. The hormone which can replace vernalization is _______
a) IAA
b) ABA
c) GA
d) Kinetin
View Answer

Answer: c
Explanation: Gibberellic acid is the hormone which can be function similar to vernalisation treatment. IAA initiates rooting in stem cuttings. ABA is functional in unfavorable conditions. Kinetin is responsible for formation of new leaves, lateral shoot growth and adventitious shoot formation.

7. Foolish seeding disease of rice led to discovery of Cytokinins.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Foolish seeding disease of rice was found to be caused by a fungal pathogen Gibberalla fujikori. It was reported in 1926 by Japanese scientist Eiichi Kurosawa after observing symptoms in uninfected seedlings of rice after treatment with sterile filtrates of the fungus which resulted in the discovery of Gibberellic acid (GA3).
advertisement

8. Which of the following is a terpene derivative?
a) Ethylene
b) ABA
c) Auxin
d) GA
View Answer

Answer: d
Explanation: GA is a terpene derivative. Ethylene is a volatile gaseous hormone. ABA is a derivative of carotenoids. Auxin is an indole compound.

9. Which of the following hormone promotes bolting?
a) GA
b) Ethylene
c) Auxin
d) Kinetin
View Answer

Answer: a
Explanation: Bolting is the elongation of internode just prior to flowering. It is seen in plants with rosette habit. GA promotes the action of bolting. Ethylene helps rapid internode elongation in deep-water seedlings of rice. Auxin promotes rooting in stems. Kinetin promotes shooting in stems.
advertisement

10. The hormone responsible for speeding up of malting process in brewing industry is ________
a) Auxin
b) GA3
c) Ethylene
d) Kinetin
View Answer

Answer: b
Explanation: GA3 is the hormone responsible for speeding up of malting process in brewing industry. Auxin is useful to prepare weed free lawns. Ethylene is responsible for quick initiation of flowering in fruit plants. Kinetin is naturally present in meristematic regions of the plant.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter