Biology Questions and Answers – Flowering Plants Anatomy – Tissue System in Plants

«
»

This set of Biology Objective Questions and Answers for Class 11 focuses on “Flowering Plants Anatomy – Tissue System in Plants”.

1. The branch of biology that deals with the internal structure and parts of an organism is called “Anatomy”.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The branch of biology that deals with the internal structure and parts of an organism is called “Anatomy”. Plant anatomy deals with internal tissues and cells present in a plant.
advertisement

2. Which among the following is incorrect about tissues in a plant?
a) A cluster of cells that have a common origin and work together to achieve a specific function
b) A plant tissue varies from that of an animal because they vary in their functions and characters
c) In plant there are two types of tissues, namely, Meristematic and permanent tissues
d) Secondary Meristematic tissues comprises of sclerenchyma, collenchymas, parenchyma and epidermis
View Answer

Answer: d
Explanation: A cluster of cells that have a common origin and work together to achieve a specific function. A plant tissue varies from that of an animal because they vary in their functions and characters. In plant there are two types of tissues, namely, Meristematic and permanent tissues. Simple permanent tissues comprise of sclerenchyma, collenchymas, parenchyma and epidermis.

3. Which among the following statements is incorrect about Meristematic tissues?
a) Meristematic tissues are quite small which allows large number of cell division
b) Their cytoplasm is quite dense which means that they contain many cell organelles that help them increase their rate of respiration
c) Their cell wall is thin which allows them to divide easily
d) Larger vacuoles let them break easily and give mechanical support
View Answer

Answer: d
Explanation: Meristematic tissues are quite small which allows large number of cell division. Their cytoplasm is quite dense which means that they contain many cell organelles that help them increase their rate of respiration. Their cell wall is thin which allows them to divide easily. Vacuoles are absent in Meristematic tissues.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is not correct about primary and secondary Meristematic tissues?
a) Primary meristem rises at the early stage of a plant and comprises of apical and intercalary meristem
b) Secondary meristem rises at the later stage of a plant and comprises of later meristem
c) Apical meristem is present at tips of root and shoot and also helps in the increase of length
d) Intercalary meristem helps in the increase of girth in plants
View Answer

Answer: d
Explanation: Primary meristem rises at the early stage of a plant and comprises of apical and intercalary meristem. Secondary meristem rises at the later stage of a plant and comprises of later meristem. Later meristem helps in the increase of girth in plants.

5. Which among the following is not correct about permanent tissues?
a) Permanent cells are formed from the meristem tissues that gradually lose their ability to divide and perform few other specific functions
b) Process by which meristem tissues gradually change to permanent tissues is called Differentiation
c) Permanent tissues are classified into simple and complex permanent tissues
d) Simple permanent tissues and complex permanent tissues are classified based on their intercellular gaps
View Answer

Answer: d
Explanation: Permanent cells are formed from the meristem tissues that gradually lose their ability to divide and perform few other specific functions. Process by which meristem tissues gradually change to permanent tissues is called Differentiation. Permanent tissues are classified into simple and complex permanent tissues. Simple permanent tissues and complex permanent tissues are classified based on their similarity in structure.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about Parenchyma?
a) The packing tissues in plants that stores food, nutrients and water are called Parenchyma
b) Parenchyma with chlorophyll is called chlorenchyma and parenchyma with air is called aerenchyma
c) The intercellular gaps in Parenchyma are negligible
d) Aerenchyma is mostly present in aquatic plants and chlorenchyma is present in leaves
View Answer

Answer: c
Explanation: The packing tissues in plants that stores food, nutrients and water are called Parenchyma. Parenchyma with chlorophyll is called chlorenchyma and parenchyma with air is called aerenchyma. The intercellular gaps in Parenchyma are large. Aerenchyma is mostly present in aquatic plants and chlorenchyma is present in leaves.

7. Which among the following statements is incorrect about collenchyma?
a) These are the tissue responsible for flexibility in plants and provides support and strength for the plants
b) They have less intercellular spaces in between them
c) They allow bending of stems and leaves without breaking
d) Their cell walls are regularly thickened
View Answer

Answer: d
Explanation: Collenchyma are the tissues responsible for flexibility in plants and provides support and strength for the plants. They have less intercellular spaces in between them. They allow bending of stems and leaves without breaking. Their cell walls are irregularly thickened.
advertisement

8. Which among the following is incorrect about Sclerenchyma?
a) These are the living tissues responsible for stiffness in plants
b) The husk of a coconut is made of Sclerenchymatous tissue
c) They are of two kinds, namely, sclereids and fibers
d) Simple pits are present in thickened cell walls of sclerenchyma
View Answer

Answer: a
Explanation: Sclerenchymatous cells are the dead cells responsible for stiffness in plants. The husk of a coconut is made of Sclerenchymatous tissue. They are of two kinds, namely, sclereids and fibers. Simple pits are present in thickened cell walls of sclerenchyma.

9. Which among the following are incorrect about Xylem?
a) Complex permanent tissues are made of many types of cells and comprises of Xylem and Phloem
b) Xylem and Phloem are together termed as vascular bundles
c) Xylem contains mostly of dead cells and helps in conduction of water and minerals from roots to the stem and leaves
d) Tracheids are the living cells that conduct water and minerals vertically
View Answer

Answer: d
Explanation: Complex permanent tissues are made of many types of cells and comprises of Xylem and Phloem. Complex permanent tissues are made of many types of cells and comprises of Xylem and Phloem. Xylem contains mostly of dead cells and helps in conduction of water and minerals from roots to the stem and leaves. Tracheids are the dead cells that conduct water and minerals vertically.
advertisement

10. Which among the following is incorrect about different cells in Xylem?
a) Tracheids are tubular structures made of dead cells without protoplasm
b) Xylem vessels have lignified walls without protoplasm
c) Xylem parenchymatic tissues are made of thin-walled living cells and conduct water sideways
d) Xylem fibers are perforated and help in conduction of water to branches
View Answer

Answer: d
Explanation: Tracheids are tubular structures made of dead cells without protoplasm. Xylem vessels have lignified walls without protoplasm. Xylem parenchymatic tissues are made of thin-walled living cells and conduct water sideways. Xylem vessels are perforated and help in conduction of water to branches.

11. Which among the following is incorrect about Stomata?
a) The closing and opening of stomata is due to diffusion
b) The factors affecting stomatal movement are light, CO2, O2, availability of water, potassium levels and temperature
c) Some plants like grass have dumb-belled shaped guard cells
d) The cells that are just beside the guard cells are called subsidiary cells
View Answer

Answer: a
Explanation: The closing and opening of stomata is due to osmosis. The factors affecting stomatal movement are light, CO2, O2, availability of water, potassium levels and temperature. Some plants like grass have dumb-belled shaped guard cells. Some plants like grass have dumb-belled shaped guard cells. The cells that are just beside the guard cells are called subsidiary cells.

12. Which among the following is incorrect about different cells in Phloem?
a) Sieve tubes are tubular cells with perforated walls with large vacuoles, peripheral cytoplasm and without nucleus
b) Companion cells are specialized parenchyma cells that help in regulation of metabolic activities
c) Phloem parenchyma cells are elongated cylindrical cells that support sieve tubes
d) Phloem fibers are living cells with extremely thick cell walls and provide mechanical strength
View Answer

Answer: d
Explanation: Sieve tubes are tubular cells with perforated walls with large vacuoles, peripheral cytoplasm and without nucleus. Companion cells are specialized parenchyma cells that help in regulation of metabolic activities. Phloem parenchyma cells are elongated cylindrical cells that support sieve tubes. Phloem fibers are dead cells with extremely thick cell walls and provide mechanical strength.

13. Which among the following is incorrect about epidermal tissue system?
a) Epidermal tissue system provides protection and stops too much loss of water and comprises of epidermis, stomata and epidermal appendages
b) Single continuous layer of compactly arranged parenchymatous cells that provides complete protection are present in epidermis
c) Cuticle provides water proof nature for leaves and stems and stomata regulates exchange of air and water
d) Stomata are surrounded by a pair of kidney-shaped cells called guard cells and the inner walls of stomata are comparatively thinner than that of outer walls
View Answer

Answer: d
Explanation: Epidermal tissue system provides protection and stops too much loss of water and comprises of epidermis, stomata and epidermal appendages. Single continuous layer of compactly arranged parenchymatous cells that provides complete protection are present in epidermis. Cuticle provides water proof nature for leaves and stems and stomata regulates exchange of air and water. Stomata are surrounded by a pair of kidney-shaped cells called guard cells and the inner walls of stomata are comparatively thicker than that of outer walls.

14. Which among the following is incorrect about tissue system?
a) Epidermal appendages are outgrowth on epidermis and help in water and mineral absorption and also prevents water loss
b) All tissues that are neither vascular nor epidermal tissues are called ground tissues and include parenchyma, collenchymas and sclerenchyma
c) Open vascular bundles are those that have cambium in between xylem and phloem and are present in most of the monocots
d) In radial vascular bundle, xylem and phloem are arranged on different radii
View Answer

Answer: c
Explanation: Epidermal appendages are outgrowth on epidermis and help in water and mineral absorption and also prevent water loss. All tissues that are neither vascular nor epidermal tissues are called ground tissues and include parenchyma, collenchymas and sclerenchyma. Closed vascular bundles are those that have cambium in between xylem and phloem and are present in most of the monocots. In radial vascular bundle, xylem and phloem are arranged on different radii.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Biology Objective Questions and Answers for Class 11, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter