Biology Questions and Answers – Locomotion & Movement – Joints

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Locomotion & Movement – Joints”.

1. Which of these is not a function of joints?
a) Articulations
b) Allows bone growth
c) Enables mobility
d) Supports body
View Answer

Answer: d
Explanation: Joints are found between bones. Their functions include articulations of bones to each, permitting bones to grow, and enabling movement and locomotion. Joints do not support the body like bones do.
advertisement

2. Which of these are the point of contact between bones and cartilage?
a) Tendons
b) Ligaments
c) Joints
d) Fascia
View Answer

Answer: c
Explanation: Joints are found between bones and between bones and cartilages. Hence, they are the points of contact bones and cartilage. Ligaments attach bone to bone while tendons attach bone to muscle.

3. What do joints act as during movement?
a) Effort
b) Lever
c) Fulcrum
d) Load
View Answer

Answer: c
Explanation: Movement is generated initially by muscles. Muscles receive an impulse from the nervous system and contract. This force generated carries out movement through joints, which act as fulcrums.
advertisement
advertisement

4. Which of these is not a classification of joints?
a) Connective
b) Fibrous
c) Cartilaginous
d) Synovial
View Answer

Answer: a
Explanation: The points of connection of bones to each other and to cartilages are called joints. They are of three types, namely fibrous joints, cartilaginous joints and synovial joints. Connective is a classification of tissue.

5. Which of these joints do not show any movement?
a) Fibrous
b) Synovial
c) Pivot
d) Cartilaginous
View Answer

Answer: b
Explanation: Joints are classified into three types, namely fibrous joints, cartilaginous joints and synovial joints. Fibrous joints do not show any movement due to the presence of dense fibrous connective tissues.
advertisement

6. Which of these show no movement?
a) Joint between atlas and axis
b) Knee joint
c) Skull bones
d) Joints between carpals
View Answer

Answer: c
Explanation: The joints of the skull bones show no movement. They are fibrous joints. The knee joint is a hinge joint. The joint between atlas and axis is a pivot joint and the joints between the carpals are gliding joints.

7. Which of these join the skull bones to each other to form the cranium?
a) Dense fibrous connective tissues
b) Loose fibrous connective tissues
c) Specialized connective tissue
d) Dense irregular connective tissue
View Answer

Answer: a
Explanation: The joints of the skull bones are fibrous joint. They show no movement. The skull bones are fused end-to-end with each other with the help of dense fibrous connective tissues to form the cranium.
advertisement

8. What is the immovable junction between two bones known as?
a) Socket
b) Saddle
c) Hinge
d) Suture
View Answer

Answer: d
Explanation: The immovable junction between two bones is known as a suture and occurs due to the presence of fibrous joints. Fibrous joints do not allow any movement of the bones, such as in the skull bones.

9. What type of joint is present between adjacent vertebrae?
a) Pivot joint
b) Fibrous joint
c) Cartilaginous joint
d) Gliding joint
View Answer

Answer: c
Explanation: Cartilaginous joint is present between adjacent vertebrae. These joints are characterized by the presence of cartilage. Cartilaginous joints permit limited movement of the body part.
advertisement

10. In synovial joints, bones are joined together with the help of cartilages. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Joints are of three types, which are namely fibrous joints, cartilaginous joints and synovial joints. Bones are joined to each other with the help of cartilages at cartilaginous joints.

11. Which of these joints permit limited movement?
a) Hinge joints
b) Ball and socket joints
c) Fibrous joints
d) Cartilaginous joints
View Answer

Answer: d
Explanation: Cartilaginous joints permit limited movement, such as the cartilaginous joints present between adjacent vertebrae of the vertebral column. Fibrous joints do not allow any movement, such as in the skull bones.

12. Which of these is an example of hinge joint?
a) Between the carpals
b) Between carpal and metacarpal of thumb
c) Knee joint
d) Between atlas and axis
View Answer

Answer: c
Explanation: An example of hinge joint is the knee joint. It is a type of synovial joint. Hinge joints are also present at the ankles, interphalangeal joints and elbows. It allows movement along only one axis.

13. Which of these is an example of saddle joint?
a) Between the carpals
b) Knee joint
c) Between carpal and metacarpal of thumb
d) Between atlas and axis
View Answer

Answer: c
Explanation: Saddle joint is present between the carpal and metacarpal of thumb. It is a classification of synovial joint. Among the two bones involved in the formation of such a joint, one is shaped like the saddle of a horse.

14. Which of these is an example of pivot joint?
a) Between atlas and axis
b) Between carpal and metacarpal of thumb
c) Knee joint
d) Between the carpals
View Answer

Answer: a
Explanation: Pivot joint is a classification of synovial joint. It is present between the atlas and axis, which are the first vertebra and the second vertebra, respectively, of the vertebral column. It is also called rotary joint.

15. Which of these is an example of gliding joint?
a) Knee joint
b) Between the carpals
c) Between carpal and metacarpal of thumb
d) Between atlas and axis
View Answer

Answer: b
Explanation: An example of hinge joint is the knee joint. Saddle joint is present between the carpal and metacarpal of thumb. Pivot joint is present between atlas and axis. Gliding joint is present between the carpals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter