Biology Questions and Answers – Growth Regulators in Plants – 2

«
»

This set of Botany Viva Questions and Answers focuses on “Growth Regulators in Plants – 2”.

1. Which of the following is a gaseous hormone?
a) Ethylene
b) ABA
c) GA
d) Auxin
View Answer

Answer: a
Explanation: Ethylene is a volatile gaseous hormone. GA, ABA and Auxin are acidic in nature. GA and Auxin are growth promoters while ABA is a growth inhibitor.
advertisement

2. ABA is a derivative of adenine purine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: ABA is a growth inhibitor. It is a derivative of carotenoids. It is functional mainly during stressful conditions. Cytokinin is a growth promoter. It is an adenine derivative (N6-furfurylamino purine). It is responsible for plant growth along with auxin hormone.

3. The hormone responsible for femaleness in cucumbers is ________
a) IAA
b) ABA
c) GA
d) Ethylene
View Answer

Answer: d
Explanation: Ethylene is the hormone responsible for femaleness in cucumbers. IAA and GA induce parthenocarpy in fruits. ABA is not related to ripening of fruits.
advertisement
advertisement

4. Richmond Lang effect is linked to ________
a) Cytokinins
b) ABA
c) GA
d) NAA
View Answer

Answer: a
Explanation: Richmond Lang effect is related to delay in senescence of mature parts of plants. It is linked to cytokinin hormone. GA and NAA also help in attaining precocious maturity. ABA promotes senescence in stressful conditions.

5. The hormone antagonistic to ABA is_______
a) IAA
b) Ethylene
c) GA
d) Kinetin
View Answer

Answer: c
Explanation: GA acts antagonistically to ABA. IAA is synthetic auxin. Kinetin delays senescence. Ethylene promotes abscission of older parts.
advertisement

6. The source of hormone ethylene is________
a) oats
b) ethephon
c) coconut milk
d) urine
View Answer

Answer: b
Explanation: The source of hormone ethylene is ethephon. Source of auxin is oats. Source of cytokinin is coconut kernel. Auxin was first isolated from human urine.

7. The role of PGRs is a kind of intrinsic control.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Plant growth is controlled by factors categorized into intrinsic control, genomic control and extrinsic control. Plant growth regulators including both promoters and inhibitors are controlled by hormones and come under intrinsic control. All the environmental factors come under extrinsic control.
advertisement

8. Which of the following hormone is a stress hormone?
a) Ethylene
b) ABA
c) Auxin
d) GA
View Answer

Answer: b
Explanation: ABA is a hormone which works in stressful conditions. GA acts antagonistic to ABA. Auxin leads to apical dominance. Ethylene is related to early ripening of fruits.

9. Which of the following hormone is used to induce morphogenesis in plant tissue culture?
a) Cytokinins
b) Ethylene
c) Auxin
d) ABA
View Answer

Answer: a
Explanation: Cytokinins is used to induce morphogenesis in plant tissue culture. Auxin and cytokinin together in varied amounts carry out root and shoot differentiation. Ethylene leads to early ripening. ABA acts as a stress hormone.
advertisement

10. The hormone responsible for enhancement of the respiration rate of fruits thereby leading to its early ripening is ________
a) Auxin
b) GA3
c) Ethylene
d) ABA
View Answer

Answer: c
Explanation: Ethylene is the hormone responsible for enhancement of the respiration rate of fruits thereby leading to its early ripening. Auxin and GA3 induces parthenocarpy of fruits. ABA acts as a stress hormone.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Botany Viva Questions and Answers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter