Biology Questions and Answers – Biomolecules – Concept of Metabolism – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biomolecules – Concept of Metabolism – 1”.

1. Which of these units is not used to express the concentration of biomolecules?
a) Mols/cell
b) Mols/liter
c) Mols/microliter
d) Mols/kelvin
View Answer

Answer: d
Explanation: Biomolecules are present in various concentrations inside the cells and inside the body as a whole. Their concentrations are expressed in units such as mols/cell, mols/liter or mols/microliter.
advertisement

2. Which of these statements is true about biomolecules?
a) Biomolecules cannot be broken down into simpler substances
b) Concentration of biomolecules can be expressed in mols/kelvin
c) Biomolecules have a turnover
d) Each cell has only two types of biomolecules
View Answer

Answer: c
Explanation: Biomolecules are present in various concentrations inside the cells and inside the body as a whole. Their levels keep changing in the body. Hence, they have a turnover. Their concentrations can be expressed in mols/cell or mols/liter.

3. Which of these is not true about metabolism?
a) It involves the breaking down of biomolecules
b) It involves the formation of biomolecules
c) It is due to this process that biomolecules do not have a turnover
d) It involves various chemical reactions
View Answer

Answer: c
Explanation: Metabolism involves the breaking down of biomolecules and also the formation of new biomolecules. It involves various chemical reactions. It is responsible for the turnover of biomolecules.
advertisement
advertisement

4. At which level does a metabolic reaction take place?
a) Biomolecular level
b) Cellular level
c) Tissue level
d) Organ level
View Answer

Answer: a
Explanation: Metabolic reactions take place at the biomolecular level. It involves the breaking down of some biomolecules while some biomolecules are formed from other molecules. It involves numerous reactions.

5. How do we convert an amino acid into an amine?
a) Addition of carbon dioxide
b) Removal or carbon dioxide
c) Addition of ammonia
d) Removal of ammonia
View Answer

Answer: b
Explanation: An amino acid is converted into an amine by the removal of a molecule of carbon dioxide. This is an example of a metabolic reaction in which one biomolecule is converted to another biomolecule.
advertisement

6. What is obtained when a molecule of carbon dioxide is removed from an amino acid?
a) Ketone
b) Aldehyde
c) Amine
d) Ester
View Answer

Answer: c
Explanation: When a molecule of carbon dioxide is removed from an amino acid, it forms an amine. This is an example of a metabolic reaction in which one biomolecule is converted into another biomolecule.

7. How can a disaccharide be converted into monosaccharides?
a) Hydrolysis
b) Phosphorylation
c) Dehydrogenation
d) Dehydration
View Answer

Answer: a
Explanation: A disaccharide is a molecule containing two monosaccharides linked together by a glycosidic bond. By breaking this bond by hydrolysis, the disaccharide is broken down into its constituent monosaccharides.
advertisement

8. Which bond is hydrolyzed to convert a disaccharide into monosaccharides?
a) Disulfide bond
b) Hydrogen bond
c) Phosphodiester bond
d) Glycosidic bond
View Answer

Answer: d
Explanation: A disaccharide is a molecule containing two monosaccharides linked together by a glycosidic bond. This glycosidic bond is hydrolyzed to obtain the constituent monosaccharides from the disaccharide.

9. Which of these statements is false regarding metabolism?
a) Most reactions occur in metabolic pathways
b) One metabolic reaction is linked to another in most cases
c) Metabolic pathways are linear in nature
d) Various metabolic pathways may crisscross each other
View Answer

Answer: c
Explanation: Most metabolic reactions are linked to each other in various metabolic pathways. Various pathways may crisscross each other. Metabolic pathways may be both circular and linear in nature.
advertisement

10. Biomolecules do not have a turnover. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Biomolecules are present in various concentrations inside the cells and inside the body as a whole. Their levels keep changing as they are converted into other products through the process of metabolism. Hence, they have a turnover.

11. Which of these do not characterize the flow of metabolites in the body?
a) It has a definite rate
b) It has a definite direction
c) Flow may be linear or circular
d) It follows arbitrary pathways
View Answer

Answer: d
Explanation: The flow of metabolites in the body in various metabolic pathways have a definite rate and a definite direction. The flow may be linear or circular. However, it follows specific metabolic pathways and not arbitrary ones.

12. The dynamic state of constituents of the body is the _____
a) serum flow
b) blood flow
c) metabolite flow
d) plasma flow
View Answer

Answer: c
Explanation: The metabolite flow through the body is the dynamic state of the constituents of the body. It is characterized by definite rates and definite directions. The metabolite flow may be linear or circular.

13. The metabolic breakdown of biomolecules is known as _____
a) digestion
b) anabolism
c) catabolism
d) degradation
View Answer

Answer: c
Explanation: Catabolism is a type of destructive metabolism in which larger biomolecules are broken down into smaller molecules via various reactions. Catabolic breakdown of biomolecules involves the release of energy.

14. The metabolic synthesis of biomolecules is known as _____
a) anabolism
b) catabolism
c) digestion
d) oxidation
View Answer

Answer: a
Explanation: Anabolism is a type of metabolism which involves the synthesis of larger biomolecules from smaller ones via various reactions. Anabolic synthesis of biomolecules involves the usage of energy.

15. What is another name for an anabolic pathway?
a) Catabolic pathway
b) Biosynthetic pathway
c) Metabolic pathway
d) Cyclic pathway
View Answer

Answer: b
Explanation: Anabolism is a type of metabolism which involves the synthesis of larger biomolecules from smaller ones via various reactions. It leads to the biosynthesis of molecules. Hence, it is also known as biosynthetic pathway.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter