Biology Questions and Answers – Flowering Plants Morphology – Fruit and the Seed-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Morphology – Fruit and the Seed-1”.

1. After fertilization, ovary ripens to a fruit and ovules turn into the seed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: After fertilization, ovary ripens to a fruit and ovules turn into the seed. Sometimes it’s even possible that fruits don’t contain seeds because they get ripened even before the fertilization takes place.
advertisement

2. Which among the following is incorrect about structure of the fruit?
a) Wall of the fruit is called as “Pericarp”
b) The outer –most layer of epidermal cells is called epicarp
c) The inner most layer is called endo-carp
d) The edible part in apple is the mesocarp
View Answer

Answer: d
Explanation: Wall of the fruit is called as “Pericarp”. The outer–most layer of epidermal cells is called epicarp and the inner most layer is called endo-carp. The edible part in an apple is the swollen thalamus.

3. The edible part of a coconut is the ______
a) Exocarp
b) Endocarp
c) Endosperm
d) Epicarp
View Answer

Answer: c
Explanation: The edible part of a coconut is the endosperm. Edible part varies in every fruit. In pear and apple, the edible part is the swollen thalamus. And in a banana it’s the ovary of the flower that forms the fruit.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is not correct about simple dry fruits?
a) In simple dry fruits, the entire pericarp is dry and hard when it reaches maturity
b) In this type of fruits, a single ripened ovary with one or many seeds
c) In drupe, only mesocarp is fleshy and edible
d) Cherries are an example of berry
View Answer

Answer: d
Explanation: In simple dry fruits, the entire pericarp is dry and hard when it reaches maturity. In this type of fruits, a single ripened ovary with one or many seeds. In drupe, only mesocarp is fleshy and edible. Cherries are an example of drupe.

5. Several ripened ovaries produced by same flower on same thalamus form aggregate fruits and each ovary forms a fruitlet.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Several ripened ovaries produced by same flower on same thalamus form aggregate fruits and each ovary forms a fruitlet. Raspberries and strawberries can be considered as examples of aggregate fruits.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about classification of fruits based on their structure?
a) Multiple ovaries of multiple flowers form multiple fruits
b) Fruitlets of multiple and aggregate fruits can be either fleshy or dry
c) Water melon is an example of multiple fruit
d) Pericarp in simple fleshy fruits is mostly fleshy
View Answer

Answer: c
Explanation: Multiple ovaries of multiple flowers form multiple fruits. Fruitlets of multiple and aggregate fruits can be either fleshy or dry. Water melon is an example of multiple fruit. Pericarp in simple fleshy fruits is mostly fleshy.

7. Which among the following statements is incorrect about classification of fruits based on the origin of the fruit?
a) Based on the origin of the fruit, fruits are classified into true fruits and false fruits
b) True fruits are those that develop from ovary of a flower
c) False fruits are those that develops from ovary and other parts
d) False fruits are also called as superior fruit
View Answer

Answer: d
Explanation: Based on the origin of the fruit, fruits are classified into true fruits and false fruits. True fruits are those that develop from ovary of a flower. False fruits are those that develops from ovary and other parts. False fruits are also called as inferior fruit.
advertisement

8. Which among the following is incorrect about fruits?
a) Seedless fruits are formed if fertilization fails to takes place
b) In pineapple, ovary is the edible part
c) In pear, both ovary and thalamus are edible
d) In coconut, endocarp is the edible part
View Answer

Answer: d
Explanation: Seedless fruits are formed if fertilization fails to takes place. In pineapple, ovary is the edible part and in pear both ovary and thalamus are edible. In a coconut endosperm is the edible part.

9. Which among the following is incorrect about seed?
a) A seed mainly contains a seed coat and an embryo
b) Embryo contains cotyledons, radicle and plumule
c) Embryo also contains endosperm that reserves nutrition for the embryo
d) Radicle grows into the shoot and the plumule forms the root system
View Answer

Answer: d
Explanation: A seed mainly contains a seed coat and an embryo. Embryo contains cotyledons, radicle and plumule. Embryo also contains endosperm that reserves nutrition for the embryo. Plumule grows into the shoot and the radicle forms the root system.
advertisement

10. Which among the following is incorrect about seeds based on the presence of the endosperm?
a) Endosperm is usually absorbed and digested by the developing embryo
b) Seeds that lack endosperm at maturity are called non-endospermic seeds
c) Seeds that contain endosperm are called endospermic seeds
d) In endospermic seeds, embryo gets absorbed and digested even before the seed gets detached from the plant
View Answer

Answer: d
Explanation: Endosperm is usually absorbed and digested by the developing embryo. Seeds that lack endosperm at maturity are called non-endospermic seeds. Seeds that contain endosperm are called endospermic seeds. In non-endospermic seeds, embryo gets absorbed and digested even before the seed gets detached from the plant.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter