Biology Questions and Answers – Classification of Animal Kingdom into Different Phylum-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification of Animal Kingdom into Different Phylum-1”.

1. Opening on the upper side of spongocoel _________
a) Osculum
b) Cnidoblasts
c) Spicules
d) Ostia
View Answer

Answer: a
Explanation: Minute pores called Ostia let water into a central cavity called spongocoel. An opening on the upper side of the spongocoel that helps in egestion of water is called as Osculum.
advertisement

2. Which among the following is incorrect about transport canal system in Porifera?
a) Water enters the cavity through minute pores called as ostia
b) Flagellated cells create water currents inside spongocoel
c) Collar cells help in the distribution and filtering of food materials
d) Water leaves the spongocoel through Osculum
View Answer

Answer: c
Explanation: Water enters the central cavity through minute pores called as ostia and leaves the cavity through Osculum. Flagellated cells create water currents inside spongocoel. Collar cells filter the food materials and amoeboid cells distribute food materials.

3. Choanocytes are also called as ________
a) Flagellated cells
b) Collar cells
c) Amoeboid cells
d) Epidermal cells
View Answer

Answer: b
Explanation: Choanocytes are also called as collar cells. They filter the food materials present in the water that enters the central cavity through minute spores called Ostia. This water leaves the central cavity through an opening called Osculum.
advertisement
advertisement

4. The property of not having separate sexes in an organism is called as __________
a) Hermaphrodite
b) Oogamous
c) Homogamous
d) Heterogamous
View Answer

Answer: a
Explanation: The property of not having separate sexes in an organism is called Hermaphrodite. In organisms of this kind eggs and sperms are produced by the same individual. Example: Sponges

5. Transport or canal system in Porifera helps in exchange of gases, distribution of food, water removal, gathering of food and formation of new individual.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Transport or canal system in Porifera helps in exchange of gases, distribution of food, water removal, gathering of food. Canal system can’t help in formation of new individual. Porifera undergoes either fragmentation or sexual reproduction to form a new individual.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about Porifera?
a) The name Porifera comes from the pores present on the surface of the sponges
b) A hard and protective skeleton made up of spongin or spicules supports the body
c) Development of embryo takes place through an intermediate larval stage
d) The digestive system in Porifera is incomplete
View Answer

Answer: d
Explanation: The name Porifera comes from the pores present on the surface of sponges. A hard and protective skeleton made up of sponging or spicules supports the body. Development of embryo takes place through an intermediate larval stage. The digestive system in Porifera is absent.

7. Some sponges are radially symmetrical
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Most of the sponges are asymmetric whereas few sponges are radially symmetrical. For example, in case of sea stars bilateral symmetry is seen in the initial stage and radial symmetry in adult forms.
advertisement

8. Which among the following is incorrect about Coelenterata?
a) Tissue level of organization is present in Coelenterata
b) Sea anemone exists in colonies
c) They have two layers of cells in their body i.e. they are diploblastic
d) They have a complete digestive system
View Answer

Answer: d
Explanation: Tissue level of organization is present in Coelenterata. Sea anemone exists in colonies. Coelenterates have two layers of cells in their body i.e. they are diploblastic. They have an incomplete digestive system.

9. Which among the following is incorrect about Cnidarians?
a) They are also called as coelenterates which means they are fully bellied
b) The name Cnidaria is due to presence of stinging capsules called cnidoblasts on the surface of their tentacles
c) Endodermal cells contain muscle and nerve cells that help in their mobility
d) Hypostome helps in ingestion and egestion
View Answer

Answer: c
Explanation: Cnidarians are also called coelenterates which mean that they are fully-bellied. The name Cnidaria is due to presence of stinging capsules called cnidoblasts on their surface of their tentacles. Ectodermal cells contain muscle and nerve cells that help in their mobility. Hypostome helps in ingestion and egestion.
advertisement

10. Coelenterates that are umbrella shaped are called as ______
a) Medusa
b) Polyp
c) Taenia
d) Auerelia
View Answer

Answer: a
Explanation: Coelenterates that are umbrella shaped are called Medusa and those that are cylindrical are called Polyp. Some cnidarians exhibit metagenesis i.e. both forms exist in alternative generations.

11. Which among the following statements are incorrect about coelenterates?
a) Coelenterates are acoelomates
b) Tentacles have stinging capsules called cnidocytes that help in catching of prey
c) In most of the cases, medusa is sessile
d) Corals have skeleton that is made up of CaCO3
View Answer

Answer: c
Explanation: Coelenterates are acoelomates. Tentacles have stinging capsules called cnidocytes that help in catching of prey. In most of the cases, polyp is sessile. Corals have skeleton that is made up of CaCO3.

12. The property of emitting light from a living organism is called as ________
a) Bioluminescence
b) Phosphorescence
c) Biophosphorescence
d) Cytoluminescence
View Answer

Answer: a
Explanation: The property of emitting light from a living organism is called bioluminescence. This is a notified property in case of Ctenophores which are also called as Comb jellies or sea walnuts.

13. Which among the following statements is incorrect about ctenophores?
a) Ctenophores are radially symmetrical
b) They are diploblastic
c) They reproduce both sexually and asexually
d) They have ciliated comb plates on their body
View Answer

Answer: c
Explanation: Ctenophores are radially symmetrical. They are diploblastic. They reproduce only by sexual reproduction. They have eight rows of ciliated comb plates on their body. Examples of Ctenophores are Ctenoplana and Pleurobrachia.

14. Which among the following statements is incorrect about Obelia?
a) Obelia (polyp) produces medusa by fragmentation
b) Medusae undergoes sexual reproduction to produce polyp
c) Obelia exists in both the forms in alternate generations
d) This process is called metagenesis
View Answer

Answer: a
Explanation: Obelia (polyp) produces medusa by budding. Medusae undergoes sexual reproduction to produce polyp. Obelia exists in both the forms in alternate generations. This process is called metagenesis.

15. Which among the following is called “Portuguese man of war”?
a) Pennatula
b) Physalia
c) Adamsia
d) Meandrina
View Answer

Answer: c
Explanation: Pennatula, Physalia, Adamsia and Meandrina are also called as Sea-pen, Portuguese man of war, Sea anemone and Brain coral respectively. All the above organisms belong to the phylum Coelenterata.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter