Biology Questions and Answers – Cell – Nucleus and Cytoplasm

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cell – Nucleus and Cytoplasm”.

1. Which among the following is incorrect about nucleus?
a) In plant cells, nucleus lies towards the periphery due to the large nucleus that occupies almost the entire region of the cell
b) Nucleus helps in reproduction and acts as the control centre of the cell
c) Nucleoplasm condenses and group together to form chromosomes
d) Nucleus comprises of nuclear membrane, nuclear pores, nucleolus, nucleoplasm and chromatin
View Answer

Answer: c
Explanation: In plant cells, nucleus lies towards the periphery due to the large nucleus that occupies almost the entire region of the cell. Nucleus helps in reproduction and acts as the control centre of the cell. Chromatin condenses and group together to form chromosomes. Nucleus comprises of nuclear membrane, nuclear pores, nucleolus, nucleoplasm and chromatin.
advertisement

2. Which among the following is an incorrect statement about the structure of nucleus?
a) Nuclear membrane is a double layered covering of nucleus which is separated by a perinuclear space
b) Nuclear pores allow the transfer of materials and disrupt the continuity of nuclear membrane
c) Nucleoplasm is also termed as “Karyolymph” and act as site for synthesis of DNA and RNA
d) Nucleolus contains RNA, DNA, histone and non-histone proteins
View Answer

Answer: d
Explanation: Nuclear membrane is a double layered covering of nucleus which is separated by a perinuclear space. Nuclear pores allow the transfer of materials and disrupt the continuity of nuclear membrane. Nucleoplasm is also termed as “Karyolymph” and act as site for synthesis of DNA and RNA. Chromatin contains RNA, DNA, histone and non – histone proteins.

3. Centrioles are the primary constrictions of chromosomes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Chromosomes form when chromatids condense during reproduction. Centromeres are the primary constrictions of chromosomes. Based on the position of centromeres, chromosomes can be classified into acrocentric, metacentric, sub-metacentric and telocentric chromosomes.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is incorrect about chromosomes?
a) Chromosomes are rod shaped structures that condenses together when the cell is about divide
b) Chromosomes are composed of DNA, RNA and proteins which act as repository for inheritance
c) Kinetochores are disc like structures that are present on the sides of centromeres
d) In acrocentric chromosomes, centromere is present in the end of the chromatids
View Answer

Answer: d
Explanation: Chromosomes are rod shaped structures that condenses together when the cell is about divide. Chromosomes are composed of DNA, RNA and proteins which act as repository for inheritance. Kinetochores are disc like structures that are present on the sides of centromeres. In telocentric chromosomes, centromere is present in the end of the chromatids.

5. Cells can have either one or more nuclei and sometimes might not even nucleus.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cells can have either one or more nuclei and sometimes might not even nucleus. Based on the number of nuclei present cells are classified as anucleate, uninucleate and multi-nucleate.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about RBCs?
a) RBCs are anucleate because this allows them contain more oxygen and therefore carry more oxygen
b) Immature RBCs do contain nucleus which lets them to reproduce but in the later stage of their life they become devoid of nucleus
c) RBCs contain all other organelles like mitochondria, Golgi apparatus and SER etc
d) Due to lack of nucleus, they don’t get involved in the protein synthesis
View Answer

Answer: c
Explanation: RBCs are anucleate because this allows them contain more oxygen and therefore carry more oxygen. RBCs are anucleate because this allows them contain more oxygen and therefore carry more oxygen. RBCs lack mitochondria, Golgi apparatus and SER etc. Due to lack of nucleus, they don’t get involved in the protein synthesis.

7. What is the difference between eukaryotic and prokaryotic cell when it comes to nucleus?
a) Eukaryotic cell contains nucleus whereas prokaryotic cell don’t
b) Eukaryotic nucleus contains genetic material in them whereas prokaryotic nucleus don’t
c) Eukaryotic cell contains membrane bound nucleus whereas prokaryotic cell don’t
d) Eukaryotic cells contain both DNA and RNA whereas prokaryotic cell has only RNA
View Answer

Answer: c
Explanation: Eukaryotic cell contains membrane bound nucleus whereas prokaryotic cell don’t. Both eukaryotic and prokaryotic and eukaryotic cells contain nucleus (or nucleolus) which contains genetic material in them i.e. both DNA and RNA in them.
advertisement

8. Cytoplasm without cell organelles is termed as _______
a) Cytosol
b) Cyclosis
c) Lymph
d) Blood
View Answer

Answer: a
Explanation: The fluid inside the cell enclosed by plasma membrane. It is little viscous and comprises of 80% water. Cytoplasm without cell organelles is termed as Cytosol. Cytosol is not static and movement of cytoplasm is termed as cyclosis

9. Which among the following statements are incorrect?
a) PH, temperature, viscosity, hormones and light are the factors effecting cyclosis
b) Higher the viscosity more is the rate of cyclosis
c) Cytoplasm plays the vital role in respiration and contains dissolved nutrients
d) Cytoplasm controls the shape of the cell and dissolves waste product
View Answer

Answer: b
Explanation: pH, temperature, viscosity, hormones and light are the factors effecting cyclosis. Lower the viscosity more is the rate of cyclosis. Cytoplasm plays the vital role in respiration and contains dissolved nutrients. Cytoplasm controls the shape of the cell and dissolves waste product.
advertisement

10. Which among the following is not a part of endomembrane system?
a) Endoplasmic reticulum
b) Mitochondria
c) Vacuoles
d) Golgi apparatus
View Answer

Answer: b
Explanation: Endomembrane system comprises of vacuoles, endoplasmic reticulum, endosomes, nuclear membrane, vesicles, lysosomes and plasma membrane. They act as a single functional and developing unit of the cell.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter