Biology Questions and Answers – Biological Classification – Monera

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biological Classification – Monera”.

1. Monera comprises of prokaryotic organisms like bacteria which are the oldest life forms of the earth. Bacteria are classified based on their shape.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: All the prokaryotic organisms are grouped under Monera. Bacteria are classified based on their shape as Coccus, Bacillus, Vibrium and Spirillum.
advertisement

2. The bacteria shown in the following picture belongs to the category________

a) Coccus
b) Bacillus
c) Vibrium
d) Spirillum
View Answer

Answer: d
Explanation: Coccus refers to the spherical shaped bacteria, Bacillus refers to the rod shaped bacteria, Vibrium refers to the comma-shaped bacteria and Spirilla refer to the spiral shaped bacteria.

4. Dunaliella salina belongs to the category of ________
a) Halophiles
b) Thermophiles
c) Hydrophiles
d) Methanogens
View Answer

Answer: a
Explanation: Dunaliella salina belongs to the category of Halophiles. Halophiles can survive in areas which are highly concentrated in salt. Thermophiles can survive in conditions with high temperature. Methanogens are responsible for production of methane.
advertisement
advertisement

5. Methanogens are present in the ______
a) Mouth of cow
b) Guts of cow
c) Respiratory system of cow
d) Ribs of a cow
View Answer

Answer: b
Explanation: Methanogens are responsible for production of methane. These are present in marshy areas like guts of a cow which helps in production of biogas from cow dung.

6. Archaebacteria can survive in extreme conditions because of the ________
a) complex metabolic reactions in their body
b) fact that they are the oldest life forms on the earth
c) rigid cell wall they have
d) double membrane nucleus
View Answer

Answer: c
Explanation: Archaebacteria have a rigid cell wall which helps them to survive in extreme conditions like high salt concentration (halophiles) and very high temperature (thermophiles).
advertisement

7. In chemosynthetic autotrophs energy to prepare food is obtained from __________
a) Light energy
b) Chemical energy
c) Bio-energy
d) Thermal energy
View Answer

Answer: b
Explanation: Bacteria adopt different modes of nutrition like photosynthetic, chemosynthetic, saprophytic and parasitic. Chemosynthetic autotrophs prepare their own food by obtaining energy from organic substances.

8. Which among the following is incorrect about Cyanobacteria?
a) The word cyano means greenish-blue because of which cyanobacteria is also called as blue-green algae
b) The colour of cyanobacteria is due to presence of chlorophyll
c) Cyanobacteria are chemosynthetic autotrophs
d) Cyanobacteria help in enriching oxygen levels in the atmosphere
View Answer

Answer: c
Explanation: Cyanobacteria contain chlorophyll which helps to perform photosynthesis and in turn enrich the oxygen levels in the atmosphere. The word “cyano” in cyanobacteria means blue-green algae and therefore they are also called as blue-green algae.
advertisement

9. Pseudomonas adopt ___________
a) Parasitic mode of nutrition
b) Heterotrophic mode of nutrition
c) Saprophytic mode of nutrition
d) Autotrophic mode of nutrition
View Answer

Answer: b
Explanation: Parasites obtain food from the host. Heterotrophs obtain food from autotrophs. Saprophytes feed on dead and decay matter. Autotrophs prepare their own food either by using light energy or chemical energy. Pseudomonades are Heterotrophs.

10. Which among the following are incorrect about Mycoplasma?
a) It has rigid cell wall
b) It adopts parasitic mode of nutrition
c) It is present in urogenital tract and blood smears
d) Mycoplasma is the smallest living cell
View Answer

Answer: a
Explanation: Mycoplasma has no cell wall. It is parasite and is present in urogenital tract and blood smears. They are the smallest living cells and are capable of causing diseases.
advertisement

11. E.Coli is a rod-shaped bacterium present in ________
a) Digestive tract of humans
b) Respiratory tract of humans
c) Urogenital tract of humans
d) Excretory tract of humans
View Answer

Answer: a
Explanation: Escherichia coli is a rod-shaped bacterium present in the digestive tract of warm-blooded animals like human beings and is responsible for the indigestion problems in humans.

12. Which among the following is incorrect about Lacto bacilli?
a) These are rod shaped bacteria
b) These are the bacteria responsible for turning milk into curd
c) These are parasites
d) They are also useful in industries for fermentation of wine
View Answer

Answer: c
Explanation: Lacto bacilli, as the name says, are rod shaped bacteria that are responsible for turning milk into curd. They adopt heterotrophic mode of nutrition. These are also useful in fermentation of wine.

13. Bacteria reproduce by ___________
a) Sexual reproduction
b) Asexual reproduction
c) Spores
d) Sexual reproduction and asexual reproduction
View Answer

Answer: d
Explanation: Bacteria reproduce either by asexual reproduction or sometimes adopt sexual mode of reproduction. In sexual reproduction they mainly adopt conjugation in which DNA transfer takes place from one bacterium to other. In asexual reproduction they undergo binary fission.

14. Assume that the growth of bacteria follows first order kinetics with a rate constant of 2/s. If the initial population of the bacteria is 2000, then the population of it after 30s will be _____
a) 2 × 1029
b) 4 × 1029
c) 2 × 1030
d) 8 × 1029
View Answer

Answer: a
Explanation: n = N×ekt = N×10kt/2.303
Where, n = current population
N = initial population
k = rate constant
t = time taken
n = 2000×102×30/2.303 = 2×1029.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter