Biology Questions and Answers – Anatomy of Monocotyledonous Plants

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Anatomy of Monocotyledonous Plants”.

1. Vascular cylinder comprises of the pericycle, xylem, phloem and pith.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Vascular cylinder comprises of the pericycle, xylem, phloem and pith. Cortex includes the portion exterior to the endodermis and comprising of parenchyma cells, hypodermis and epidermis.
advertisement

2. Which among the following is correct about the anatomy of monocot root?
a) The outermost layer in the root is called epidermis
b) The endodermis has casparian strip that avoids water leakage from the vascular bundles and invasion of foreign particles
c) Channels that connects the parenchyma cells are called plasmodermata
d) A cambium is present in between the xylem and phloem
View Answer

Answer: d
Explanation: The outermost layer in the root is called epidermis. The endodermis has casparian strip that avoids water leakage from the vascular bundles and invasion of foreign particles. Channels that connect the parenchyma cells are called plasmodermata. Cambium is absent in between the xylem and phloem.

3. The layer just below the epidermis in a monocot stem is _________
a) Hypodermis
b) Vascular bundles
c) Endodermis
d) Parenchyma
View Answer

Answer: a
Explanation: The layer just below the epidermis in a monocot stem is called Hypodermis. Hypodermis provides additional mechanical strength to the epidermis and avoids water leakage from the stem.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is not correct about monocot stem?
a) In a monocot stem, the vascular bundles are scattered
b) More than one conjoint vascular bundle is present
c) Cambium is absent
d) Cortex is present
View Answer

Answer: d
Explanation: In a monocot stem, the vascular bundles are scattered. More than one conjoint vascular bundle is present. Cambium is absent i.e. secondary growth of vascular bundles are not possible. Cortex is absent.

5. In a monocot stem, endodermis and cambium is absent.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a monocot stem, endodermis and cambium is absent. They don’t require an endodermis since their vascular bundles are scattered. Absence of cambium leads to the lack of secondary growth.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about anatomy in a monocot leaf?
a) Stomata is present both on abaxial and adaxial epidermis
b) Mesophyll is well differentiated into Palisade and spongy parenchyma cells
c) Vascular bundles are seen in veins and mid-rib and are surrounded by thick walled bundle sheath
d) Most of the cells are parenchyma cells
View Answer

Answer: b
Explanation: Stomata is present both on abaxial and adaxial epidermis. Mesophyll is undifferentiated. Vascular bundles are seen in veins and mid-rib and are surrounded by thick walled bundle sheath. Most of the cells are parenchyma cells.

7. Which among the following statements is incorrect about monocotyledonous tissue system?
a) Buliform cells that help in the curling of leaves are absent in monocot leaf
b) Epidermis covers the entire plant and protects the plant from external damage
c) Vascular bundles in monocot stem are neither radial nor conjoint
d) In a monocot stem pericycle is absent
View Answer

Answer: a
Explanation: Buliform cells that help in the curling of leaves are present in monocot leaf. Epidermis covers the entire plant and protects the plant from external damage. Vascular bundles in monocot stem are neither radial nor conjoint. In a monocot stem pericycle is absent.
advertisement

8. Pith in monocot stem is made of ___________
a) Parenchyma cells
b) Collenchyma cells
c) Sclerenchyma cells
d) Tracheid cells
View Answer

Answer: c
Explanation: Pith in monocot stem is made of rigid sclerenchymatous cells. Also, the hypodermis and large number of vascular bundles that are scattered are surrounded by sclerenchymatous cells.

9. Hypodermis of a monocot stem is made of _________
a) Sclerenchymatous cells
b) Parenchymatic cells
c) Collenchymatic cells
d) Chlorenchymatic cells
View Answer

Answer: a
Explanation: Hypodermis along with the pith of a monocot stem is made of sclerenchymatous cells. Also, several numbers of scattered vascular bundles are surrounded by sclerenchymatous cells.
advertisement

10. Which among the following is incorrect about vascular bundles in monocot stem?
a) They are more than one vascular bundle present
b) The vascular bundles are of open type
c) They are scattered
d) They are surrounded by sclerenchymatous bundle sheaths
View Answer

Answer: b
Explanation: There are more than one vascular bundles present in a monocot stem. The vascular bundles are of closed type. They are scattered. They are surrounded by sclerenchymatous bundle sheaths.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter