Biology Questions and Answers – Plant Kingdom – Algae-2

«
»

This set of Biology Written Test Questions and Answers for Class 11 focuses on “Plant Kingdom – Algae-2”.

1. Which of the following modes are used by spirogyra to reproduce?
a) Fragmentation
b) Multiple fission
c) Spore formation
d) Binary fission
View Answer

Answer: a
Explanation: In fragmentation, a parent organism breaks into a fragment and each fragment gives a new individual. Spirogyra uses fragmentation to reproduction.
advertisement

2. During unfavourable conditions, the outer layer that is formed in chlamydomonas is called as ______
a) Cyst
b) Nuclear membrane
c) Cell wall
d) Cellular membrane
View Answer

Answer: a
Explanation: During unfavourable conditions, an outer layer that is formed outside chlamydomonas is called cyst. These unfavourable conditions allow multiple fission inside the cyst.

3. Which among the following is an incorrect statement?
a) Multiple fission is a process through which many individuals are produced by repeated nuclear division
b) Multiple fission takes place under suitable conditions
c) During multiple fission, an outer layer called cyst is formed
d) Nucleus divides repeatedly and new individuals are formed inside the cyst after which cyst breaks to release new individuals
View Answer

Answer: b
Explanation: Multiple fission is a process through which many individuals are produced by repeated nuclear division. Multiple fission takes place under unfavourable conditions. During multiple fission, an outer layer called cyst is formed. Nucleus divides repeatedly and new individuals are formed inside the cyst after which cyst breaks to release new individuals.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is an incorrect statement?
a) Most of the algae reproduce using spore formation
b) Asexual spores are called as zoo-spores and the reproductive part in algae is called zoosporangium
c) Under favourable conditions, these organisms germinate to form new organism
d) Zoo-spores are non-motile and flagellated
View Answer

Answer: d
Explanation: Most of the algae reproduce using spore formation. Asexual spores are called as zoo-spores and the reproductive part in algae is called zoosporangium. Under favourable conditions, these organisms germinate to form new organism. Zoo-spores are motile and flagellated.

5. Reproduction in humans is an example of _______
a) Isogamous
b) Anisogamous
c) Oogamous
d) Sapiogamous
View Answer

Answer: c
Explanation: In oogamous mode of reproduction, the larger gamete is non-motile and smaller gamete is motile. In humans, sperms being the smaller gamete are motile and the egg being the larger gamete is non-motile. Therefore, reproduction in humans is an example of oogamous reproduction.
advertisement

6. The male gamete in sexual reproduction of algae is called as _______
a) Antherozoid
b) Egg
c) Basidiogamete
d) Zoosperm
View Answer

Answer: b
Explanation: The male gamete in sexual reproduction of algae is called antherozoid and the female gamete is called egg. These two gametes fuse to form a zygote which will further develop to form spores.

7. Gelidium and Gracilaria is used in the formation of _______
a) Agar
b) Vinegar
c) Yoghurt
d) Beer
View Answer

Answer: a
Explanation: Gelidium and Gracilaria is used in the formation of Agar. Agar is used in the preparation of ice-creams and jellies. Apart from the preparation of ice-creams, agar has different uses in both industries and in research.
advertisement

8. Which among the following is incorrect?
a) Algae help in increasing oxygen levels in the environment
b) Chlorella and Spirullina are multi-cellular algae that are rich proteins and are used as food supplements for space travelers
c) Chlorophyceae comprise algae that contain chlorophyll a and chlorophyll b
d) Chlorophyceae store food as proteins, starch or as oil droplets
View Answer

Answer: b
Explanation: Algae help in increasing oxygen levels in the environment. Chlorella and Spirullina are multi-cellular algae that are rich proteins and are used as food supplements for space travelers. Chlorophyceae comprise algae that contain chlorophyll a and chlorophyll b. Chlorophyceae store food as proteins, starch or as oil droplets.

9. The storage bodies present in chloroplasts of chlorophyceae are called as ________
a) Pyrenoids
b) Carragen
c) Stroma
d) Alga
View Answer

Answer: a
Explanation: In chlorophyceae, chloroplasts contain storage bodies called Pyrenoids. Pyrenoids consists of proteins and starch. Chlorophyceae sometimes store food as oil droplets.
advertisement

10. The color in Phaecophyceae depends on the amount of xanthophyll and fucoxanthin.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The color in Phaecophyceae depends on the amount of xanthophylls and fucoxanthin. Their colors vary from olive green to different shades of brown depending on the amount of pigments present.

11. Food is stored in Phaecophyceae as ___________
a) Starch
b) Laminol
c) Glucose
d) Fructose
View Answer

Answer: a
Explanation: In Phaecophyceae, food is stored in the form of complex carbohydrates like laminol and manitol. Sometimes food is also stored as oil droplets in phaecophyceae.

12. A leaf like photosynthetic organ in Phaecophyceae is called as ________
a) Frond
b) Stipe
c) Holdfast
d) Algin
View Answer

Answer: a
Explanation: The vegetative cells in Phaecophyceae are made up of two layers with the inner one being made of cellulose and the other being made of gelatinous coating of algin. A leaf like photosynthetic organ in Phaecophyceae is called as frond. They also have a stalk called stipe and a substratum called as holdfast.

13. Rhodophyceae is also called as red algae because of the presence of a pigment called r-phycoerythrin.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Rhodophyceae are also called as red algae because of the presence of a red pigment called r-phycoerythrin. They are mostly found in marine water and float on the surface of the water.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Biology Written Test Questions and Answers for Class 11, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter