Biology Questions and Answers – Plant Kingdom – Pteridophytes

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Plant Kingdom – Pteridophytes”.

1. Which of the following are first evolved plants with vascular tissues?
a) Pteridophytes
b) Bryophytes
c) Thallophytes
d) Cryptograms
View Answer

Answer: a
Explanation: Pteridophytes are the first ever evolved plants with vascular tissue in them i.e. they contain xylem and phloem. As they contain vascular tissues, they are capable of growing several meters tall.
advertisement

2. Which of the following statement is incorrect?
a) Pteridophytes follow cryptogamae i.e. reproduce spores
b) The main plant body in Pteridophytes is Sporophyte
c) Pteridophytes grow in dry and cold places like mountains
d) Pteridophytes have specialized vascular tissues
View Answer

Answer: c
Explanation: Pteridophytes follow cryptogamae i.e. reproduce spores. The main plant body in Pteridophytes is Sporophyte. Pteridophytes grow in a damp shady area and sometimes even in sandy soils. Pteridophytes have specialized vascular tissues.

3. Leaf like structure in Pteridophytes that bear spores are called as ___________
a) Sporophylls
b) Pteridophylls
c) Sporangia
d) Sporophyte
View Answer

Answer: c
Explanation: Sporophytes bear sporangia in leaf like structures called sporophylls. Sporangia further ruptures to form spores that germinate into a gametophyte containing archegonium and antheridium.
advertisement
advertisement

4. Strobilus is the main characteristic that is found in every Pteridophyte.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Strobili or cone is a cone-shaped structure found in some of the Pteridophytes. These are formed by sporophyll and are found in many of the conifers plants like Equisetum and Selaginella.

5. Which is the dominant phase in the life cycle of a pteridophyte?
a) Gametophyte
b) Prothallus
c) Sporophyte
d) Zygote
View Answer

Answer: c
Explanation: Sporophyte is dominant phase in the life cycle of a Pteridophyte whereas Gametophyte, Prothallus and Zygote are intermediary stages in the life cycle of a Pteridophyte.
advertisement

6. Which among the following is incorrect?
a) Gametophyte is small and multi-cellular photosynthetic thallus.
b) Sporophyte is also called Pro-thallus
c) In mosses, gametophyte is the dominant phase
d) Equisetum and Selaginella have a distinct cone like structure called strobili
View Answer

Answer: b
Explanation: Gametophyte is small and multi-cellular photosynthetic thallus. Sporophyte is also called Pro-thallus. In mosses, gametophyte is the dominant phase. Equisetum and Selaginella have a distinct cone like structure called strobili.

7. Megaspores or Macrospores form female gametophyte after germination.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Megaspores or Macrospores form female gametophyte after germination. Microspores germinate to form male gametophyte. Male and female gametophyte, also called as prothallus, fuse to form a zygote.
advertisement

8. Which among the following is odd?
a) Lycopsida
b) Pteropsida
c) Sphenopsida
d) Sporopsida
View Answer

Answer: d
Explanation: Pteridophytes are classified into four classes namely, Psilopsida; Pteropsida; Sphenopsida; and Lycopsida. Sporopsida doesn’t belong to this set of classification. Therefore, it is the odd among the four.

9. Equisetum belongs to ___________
a) Sphenopsida
b) Lycopsida
c) Pteropsida
d) Psilopsida
View Answer

Answer: b
Explanation: Equisetum belongs to Pteridophytes under the sub-classification of Sphenopsida. Equisetum is also called as horse’s tail plant because Equus in Latin means horse whereas seta means “bristle”. Equisetum is known to be used as medicine traditionally.
advertisement

10. Which of the following are correct about the following diagram?

a) a-Strobili; b-Node; c-Branches; ds-Internode; e-Rhizomes
b) a-Strobili; b-Node; c- Internode; d- Sporophyll; e-Rhizomes
c) a-Sporangium; b-Node; c-Sporophyll; d-Internode; e-Rhizomes
d) a-Strobili; b-Node; c-Antheridium; d-Archegonium; e-Rhizomes
View Answer

Answer: a
Explanation: The figure shows a Pteridophyte. Distinct cone-like structures in pteridophytes are called Strobili. Pteridophytes contain leaf like structures called sporophylls that are connected together by nodes. Different nodes are connected through Internodes. Pteridophytes are anchored to land through root like structures called Rhizomes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter