Biology Questions and Answers – Cell – Nucleus

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cell – Nucleus”.

1. Which scientist coined the term chromatin?
a) Robert Koch
b) Louis Pasteur
c) Robert Brown
d) Alexander Fleming
View Answer

Answer: d
Explanation: Sir Alexander Fleming was a Scottish scientist, known for his work on microbiology and medicine. The material in the nucleus which he stained by basic dyes was coined by him as chromatin.
advertisement

2. What is the space between the two membranes of the nuclear envelope known as?
a) Reticular space
b) Intra – membrane space
c) Perinuclear space
d) Somatic space
View Answer

Answer: c
Explanation: Electron microscopy has revealed that the nuclear envelope consists of two parallel membranes with a space between them called the perinuclear space. It forms a barrier between the materials present inside the nucleus and that of the cytoplasm.

3. Which of these cells lack a nucleus?
a) Thrombocytes in humans
b) Lymphocytes of primates
c) Sieve tube cells of vascular plants
d) Epithelial cells
View Answer

Answer: c
Explanation: Some cells such as the red blood cells or the erythrocytes of humans and the sieve tube cells of vascular plants lack a nucleus in their mature cells. Leukocytes and thrombocytes possess a nucleus.
advertisement
advertisement

4. Which of these is an important constituent of the nuclear matrix?
a) Chromatin
b) Ribosomes
c) Mitochondria
d) Centrosomes
View Answer

Answer: a
Explanation: The nuclear matrix or the nucleoplasm contains the nucleolus and chromatin. The nucleoli are spherical structures present in the nucleoplasm and the chromatin is present along with it.

5. What is the site of rRNA synthesis within a cell?
a) Chromatin
b) Nucleolus
c) Perinuclear space
d) Centrosomes
View Answer

Answer: b
Explanation: The nuclear matrix or the nucleoplasm contains the nucleolus and chromatin. The nucleolus is the site for active ribosomal RNA or rRNA synthesis. The nucleolus is not bound by a membrane.
advertisement

6. Which of these organelles are not membrane bound?
a) Mitochondria
b) Endoplasmic reticulum
c) Nucleolus
d) Lysosome
View Answer

Answer: c
Explanation: The nucleus contains the nucleolus which is not a membrane-bound organelle. The mitochondria, the endoplasmic reticulum, and lysosomes are present in the cytosol. They are membrane-bound organelles of the cell.

7. Which is the primary constriction for every visible chromosome?
a) Centromere
b) Ribosomes
c) Kinetochores
d) Histones
View Answer

Answer: a
Explanation: Every visible chromosome has two sister chromatids which are constricted together at a point known as the centromere. During mitosis, the spindle fibres attach to the chromosomes via the centromere.
advertisement

8. Which form of chromosome has two equal arms?
a) Telocentric chromosome
b) Acrocentric chromosome
c) Sub – metacentric chromosome
d) Metacentric chromosome
View Answer

Answer: d
Explanation: Based on the position of the centromere, the chromosomes can be classified into four types. The metacentric chromosome has its centromere in the middle, thus forming two equal arms of the chromosome.

9. Which type of chromosome has its centromere at its tip?
a) Acrocentric chromosome
b) Telocentric chromosome
c) Sub – metacentric chromosome
d) Metacentric chromosome
View Answer

Answer: b
Explanation: Based on the position of the centromere, the chromosomes can be classified into four types. In telocentric chromosomes, the centromere is located at the proximal end or the tip of the chromosome.
advertisement

10. The nucleolus is the site of rRNA synthesis. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The nucleus contains the nucleolus which is not a membrane-bound organelle. The nucleus also contains chromatin. The nucleolus is the site of active ribosomal RNA or rRNA synthesis.

11. Identify the structure.

a) Chromatin
b) DNA
c) Centromere
d) Kinetochore
View Answer

Answer: d
Explanation: At the constriction between the arms of a chromosome lies disc shaped structures known as kinetochores. It is the site where spindle fibres attach during cell division to pull sister chromatids apart.

12. A few chromosomes have non-staining constrictions at a constant location. What are these constrictions called?
a) Cilia
b) Flagella
c) Satellite
d) Kinetochore
View Answer

Answer: c
Explanation: Some chromosomes have secondary constrictions which are non – staining, apart from the centromere. They give the appearance of a small fragment. This small fragment is known as a satellite.

13. Identify the structure.

a) Cilia
b) Flagella
c) Satellite
d) Kinetochore
View Answer

Answer: c
Explanation: Some chromosomes have secondary constrictions which are non-staining, apart from the centromere. They give the appearance of a small fragment. This small fragment is known as a satellite.

14. What are the disc shaped structures located on the sides of the centromere?
a) Kinetochores
b) Satellite cells
c) Flagella
d) Ribosomes
View Answer

Answer: a
Explanation: Every chromosome has a primary constriction known as the centromere. The sides of the centromere contains disc shaped structures known as kinetochores.

15. What is the number of chromosomes present in an oocyte?
a) 46
b) 23
c) 21
d) 48
View Answer

Answer: b
Explanation: A single human cell has approximately two metre long thread of DNA. This DNA is distributed among its forty-six (twenty-three pairs) chromosomes. Since, the oocyte is haploid, it contains 23 chromosomes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter