Biology Questions and Answers – Human Respiratory System – 2

«
»

This set of Biology Online Test for NEET Exam focuses on “Human Respiratory System – 2”.

1. Where are Bowman’s glands found?
a) Olfactory epithelium
b) Cortical nephrons
c) Juxtamedullary nephrons
d) Anterior pitutary
View Answer

Answer: a
Explanation: Olfactory region of nassal passage is lined by nuero sensory epithelium known as ‘Olfactory epithelium or Schneidarian membrane’. They secrete chemoreceptive substances which help in sensing smell.
advertisement

2. Hyaline cartilage is not found in_________
a) thyroid cartilage
b) cricoid cartilage
c) arytenoid cartilage
d) cartilage of santorini
View Answer

Answer: d
Explanation: Hyaline cartilage is glass like and found mainly in ribs, nose, larynx and trachea. Cartilage of Santorini is made up of elastic cartilage, while thyroid, cricoid, arytenoid cartilages are made up of hyaline cartilage.

3. Gaseous exchange occurs in ______
a) bronchial tree
b) respiratory tree
c) trachea
d) larynx
View Answer

Answer: b
Explanation: Gaseous exchange occurs in respiratory tree, while it is absent in bronchial tree. Respiratory tree is also known as exchange zone which which includes respiratory bronchiole, alveolar duct, atria, alveolar sac and alveoli.
advertisement
advertisement

4. Which one of the following is secreted by Pnuemocyte type-II cells?
a) Actin
b) Lecithin
c) Mucous
d) Lysine
View Answer

Answer: b
Explanation: Pnuemocyte type-I help in gaseous exchange whereas Pnuemocyte type-II secretes lecithin, which act as surfactant and prevents collapsing of alveoli by reducing the surface tension.

5. Human lungs are made up of _____
a) 2 right lobes and 3 left lobes
b) 2 right lobes and 3 left lobes
c) 3 right lobes and 2 left lobes
d) 3 right lobes and 3 left lobes
View Answer

Answer: c
Explanation: Human lungs are made up of 3 right lobes and 2 left lobes. Right lung includes right anterior lobe, middle lobe, right posterior lobe. Left lung is made up of left anterior and left posterior lobe.
advertisement

6. External nostrils → vestibules → nasal chambers → internal nares → naso pharynx → X → larynx → trachea. What is X?
a) Glottis
b) Alveoli
c) Atria
d) Bronchi
View Answer

Answer: a
Explanation: Glottis is a part of respiratory passage and it opens into larynx. Near the glottis is a flap like structure called epiglottis. At the time of swallowing of food this flap covers the glottis to prevent the entry of food particles into it.

7. In the trachea _____ ‘C’ shaped cartilagenous rings are present.
a) 5-10
b) 10-15
c) 16-20
d) 20-25
View Answer

Answer: c
Explanation: In the trachea 16-20 ‘C’ shaped cartilagenous rings are present which prevent the trachea from collapsing. These rings are c shaped in order to allow easy passage of food through oesophagus.
advertisement

8. Diaphragm increases volume of thoracic cavity in _________
a) dorsal-ventral axis
b) anterior posterior axis
c) lateral regions
d) side ways
View Answer

Answer: b
Explanation: Radial muscles are present in diaphgram. By the contraction in these muscles, diaphragm becomes flattened in shape, so, volume of thoracic cavity increases in anterior posterior axis.

9. Alveoli is derived from the__________
a) endoderm
b) ectoderm
c) mesoderm
d) ecto-mesoderm
View Answer

Answer: a
Explanation: Endoderm is one of the primary germ layers of embryo. It gives rise to epithelium of pharynx including the eustachian tube, the tonsils, the thyroid gland, parathyroid glands, and thymus gland; the larynx, trachea, and lungs; GIT, the urinary bladder, the vagina, and urethra. Alveoli is derived from the endoderm of the embryo.
advertisement

10. In which part of lungs gaseous exchange takes place in human?
a) Trachea & alveolar duct
b) Trachea & bronchi
c) Alveolar duct & alveoli
d) Alveoli & Trachea
View Answer

Answer: c
Explanation: whole passage is divided into two parts one is conducting region and other is respiratory region. Conducting zone do not play any role in exchange of gases but respiratory zone does. Alveolar duct & alveoli are the part of respiratory tree and are involved in gaseous exchange.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Biology Online Test for NEET Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter