Biology Questions and Answers – Neuron-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Neuron-1”.

1. Which of these structures is not a part of a neuron?
a) Cell body
b) Axon
c) Dendrite
d) Glomerulus
View Answer

Answer: d
Explanation: The neuron is the structural and functional unit of the nervous system. The neuron or the nerve cell has three main parts-the cell body, the axon and the dendrites. Glomerulus is a part of nephron.
advertisement

2. Where are Nissl’s granules present?
a) Axon
b) Dendrites
c) Cell body
d) Dendrons
View Answer

Answer: c
Explanation: Nissl’s granules are present in the cell body of the neuron or nerve cell. The cell body contains the cytoplasm, in which the various cell organelles are present. Nissl’s granules are also present along with them.

3. Which of these is not characteristic of dendrites?
a) They contain Nissl’s granules
b) They branch repeatedly
c) They project out from the axon
d) They transmit impulses
View Answer

Answer: c
Explanation: Dendrites are a part of the nerve cell or the neuron. They are short fibers that project out from the cell body, but not the axon. They branch repeatedly and help in the transmission of impulses.
advertisement
advertisement

4. What are the terminal branched ends of axons known as?
a) Synaptic knobs
b) Synaptic vesicles
c) Dendrons
d) Dendrites
View Answer

Answer: a
Explanation: An axon is a part of the nerve cell or the neuron. Each axon is a long fiber that projects from the cell body. The terminal end of the axon branches out and each end terminates with a synaptic knob.

5. Where are neurotransmitters present inside the neuron?
a) Synaptic knob
b) Synaptic vesicles
c) Nissl’s granules
d) Schwan cells
View Answer

Answer: b
Explanation: Neurotransmitters are the chemicals which help in the transmission of impulses from neuron to neuron and from to neuron the target tissue or cell. They are stored in the synaptic vesicles.
advertisement

6. Which of these statements is not true regarding axons?
a) They carry impulses away from the cell body
b) They transmit impulses to synapses
c) They are short fibers
d) Their terminal ends are branched
View Answer

Answer: c
Explanation: Axons are long fibers while dendrites are short fibers. Axons carry or transmit nerve impulses away from the cell body towards synapses. Their terminal ends are branched and end with synaptic knobs.

7. How many types are neurons classified into?
a) 3
b) 4
c) 1
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: Neurons or nerve cells are classified into three types based on the number of axon and dendrites. The three types of neurons are namely, multipolar neurons, unipolar neurons and bipolar neurons.
advertisement

8. Where are bipolar neurons found?
a) Autonomic ganglia
b) Embryo
c) Cerebral cortex
d) Retina of eye
View Answer

Answer: d
Explanation: Bipolar neurons are found in the retina of the eye. They possess one axon and one dendrite. The cerebral cortex and autonomic ganglia have multipolar neurons. Unipolar neurons are found in embryo.

9. Which of these structures is present in both non-myelinated and myelinated neurons?
a) Myelin forming Schwan cells
b) Myelin sheath
c) Nissl’s granules
d) Nodes of Ranvier
View Answer

Answer: c
Explanation: Non-myelinated neurons lack myelinated axons. Hence, myelin forming Schwan cells, which surround and form myelin, are absent. Nodes of Ranvier are also absent as they are the points between two adjacent myelin sheaths.
advertisement

10. Unipolar neurons lack dendrites. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are three types of neurons or nerve cells. These types are multipolar neurons, unipolar neurons and bipolar neurons. Unipolar neurons lack dendrites. They have a cell body with only one axon.

11. Identify the structure shown in the diagram.

a) Synaptic knob
b) Node of Ranvier
c) Nissl’s granule
d) Schwan cell
View Answer

Answer: d
Explanation: The given diagram is that of a neuron or nerve cell. The indicated structure is identified to be a Schwan cell. Schwan cells form the myelin sheath which envelops the axon and helps in the transmission of impulses.

12. Identify the structure shown in the diagram.

a) Synaptic knob
b) Node of Ranvier
c) Nissl’s granule
d) Schwan cell
View Answer

Answer: c
Explanation: The given diagram shows a nerve cell or neuron. The indicated region lies between two adjacent myelin sheaths. Hence, it is identified to be a Node of Ranvier. It is the gap between two myelin sheaths.

13. At resting membrane potential, the axonal membrane is permeable to which ions?
a) Calcium ions
b) Sodium ions
c) Potassium ions
d) Chlorine ions
View Answer

Answer: c
Explanation: The axonal membrane of the neuron or nerve cell is semi-permeable in nature. At resting membrane potential, the membrane is permeable to potassium ions but nearly impermeable to sodium ions.

14. At resting membrane potential, which ion concentration is high outside the axonal membrane?
a) Sodium ions
b) Calcium ions
c) Potassium ions
d) Chlorine ions
View Answer

Answer: a
Explanation: At resting membrane potential, the membrane is permeable to potassium ions but nearly impermeable to sodium ions. Hence, the concentration of sodium ions is higher outside the membrane.

15. How many sodium ions are transported for every 2 potassium ions by the Na-K pump?
a) 2
b) 3
c) 1
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: At resting membrane potential, to maintain the ionic gradient, 3 sodium ions are transported out of the axonal membrane for every 2 potassium ions moving into the cell, by the Na-K pump.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter