Biology Questions and Answers – Flowering Plants Morphology – Root-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Morphology – Root-1”.

1. Which among the following is incorrect about the root?
a) Radicle grows to form a primary root inside the soil
b) From the primary roots grows the secondary roots from lateral surfaces
c) Most of the monocotyledons adopt tap root system
d) Adventitious roots are present in Banyan tree
View Answer

Answer: b
Explanation: Radicle grows to form a primary root inside the soil. Radicle grows to form a primary root inside the soil. Most of the dicotyledons adopt tap root system. Adventitious roots are present in Banyan tree.
advertisement

2. Which among the following is an incorrect statement about root?
a) The root is covered at the end by a thimble like structure called root cap
b) Meristematic tissue helps in the growth of plants
c) Mersistematic cells when mature forms the so called growing cells
d) Root hairs increase the surface area which helps in increasing the levels of water absorption
View Answer

Answer: c
Explanation: The root is covered at the end by a thimble like structure called root cap. Meristematic tissue helps in the growth of plants. Meristematic cells when mature form the so called permanent cells. Root hairs increase the surface area which helps in increasing the levels of water absorption.

3. Which among the following is incorrect about the modifications in roots?
a) Roots undergo modifications to perform conduction of water and minerals
b) Prop roots help in anchoring banyan tree to the ground
c) Pneumatophores are present in maize and sugar cane that help them to respire easily
d) Tap roots in turnip and carrot store food in their roots
View Answer

Answer: c
Explanation: Roots undergo modifications to perform conduction of water and minerals. Prop roots help in anchoring banyan tree to the ground. Pneumatophores are present in Rhizopora that help them to respire easily. Tap roots in turnip and carrot store food in their roots.
advertisement
advertisement

4. The word morphology means ___________
a) Study of structure
b) Study of bones
c) Study of change
d) Study of skin
View Answer

Answer: a
Explanation: The word morphology derives its origin from Greek which means study of structure. Morphology is a branch of biology that deals with the structure of living organisms and the relationship between their structures.

5. Which among the following is incorrect about shoot system?
a) The portion of a plant that grows above the soil is called shoot system
b) Aerial roots are a part of shoot system
c) Shoot system comprises of leaves, branches, flowers and fruits
d) The shoot system develops from plumule
View Answer

Answer: b
Explanation: The portion of a plant that grows above the soil is called shoot system. Aerial roots are a part of shoot system. Shoot system comprises of leaves, branches, flowers and fruits. The shoot system develops from plumule.
advertisement

6. Fibrous roots are present in monocotyledons.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are mainly two kinds of roots, namely, tap root and fibrous root. Tap root are present in most of the dicotyledons whereas fibrous roots are present in monocotyledons.

7. Which among the following is incorrect about tap root and fibrous root?
a) Tap root grows deep into the soil
b) Fibrous root grows laterally
c) In fibrous root system, one primary root and more than one secondary root is present
d) Most of the dicotyledons adopt tap root system
View Answer

Answer: c
Explanation: Tap root grows deep into the soil. Fibrous root grows laterally in the soil. In tap root system, one primary root and more than one secondary root is present. Most of the dicotyledons adopt tap root system.
advertisement

8. Which among the following is incorrect about root system in carrot?
a) In carrot, roots are edible
b) They adopt fibrous root system
c) Turnip and beetroot also adopt the same type of root system
d) In this root system, one primary root present grows deep into soil and many secondary roots grow along the sides of the primary roots
View Answer

Answer: b
Explanation: In carrot, roots are edible. They adopt fibrous root system. Turnip and beetroot also adopt the same type of root system. In this root system, one primary root present grows deep into soil and many secondary roots grow along the sides of the primary roots.

9. Which among the following is incorrect about adventitious root system?
a) Adventitious roots when buried in soil grows into new roots
b) These roots provide additional anchoring to a plant
c) These are the roots that grow from parts that are other than the radicle
d) Adventitious roots are present in Turnip
View Answer

Answer: d
Explanation: Adventitious roots when buried in soil grow into new roots. These roots provide additional anchoring to a plant. These are the roots that grow from parts that are other than the radicle. Adventitious roots are present in banyan tree.
advertisement

10. Grass contains adventitious roots.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Adventitious roots arise from parts of the plant other than the radicle. Both banyan tree and grass adopt adventitious roots that grow from various parts of the plant other than the radicle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter