Biology Questions and Answers – Biomolecules-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biomolecules-1”.

1. Cell is made of macromolecules like proteins, carbohydrates, lipids, nucleic acids and water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cell is made of macromolecules like proteins, carbohydrates, lipids, nucleic acids and water. Proteins, carbohydrates, lipids, nucleic acids and vitamins are together called Bio-molecules which mean molecules that constitute life.
advertisement

2. Formation of complex substances from simpler compounds is called as _______
a) Anabolic pathway
b) Catabolic pathway
c) Degradation pathway
d) Metabolic pathway
View Answer

Answer: a
Explanation: Formation of complex substances from simpler compounds is called anabolic pathway. They are also called as biosynthesis pathways. These pathways consume energy. For example, formation of cholesterol from acetic acid.

3. Those metabolites that are formed during growth phase as a result of energy metabolism are called as ________
a) Primary metabolites
b) Secondary metabolites
c) Tertiary metabolites
d) Quaternary metabolites
View Answer

Answer: a
Explanation: Those metabolites that are formed during growth phase as a result of energy metabolism are called primary metabolites. They play a vital role in the growth, development and reproduction.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is incorrect about carbohydrates?
a) Carbohydrates derive its name from the hydrates of carbon
b) The general formula of all carbohydrates is Cx(H20)y
c) Carbohydrates are defined as optically active polyhydroxy aldehydes or ketones or the compounds that produce such units on hydrolysis
d) Glyceraldehyde is the smallest carbohydrate
View Answer

Answer: b
Explanation: Carbohydrates derive its name from the hydrates of carbon. Earlier, carbohydrates are assumed to obey the formula Cx(H20)y but later most of the carbohydrates. Carbohydrates are defined as optically active polyhydroxy aldehydes or ketones or the compounds that produce such units on hydrolysis. Glyceraldehyde is the smallest carbohydrate.

5. Carbohydrates are classified as monosaccharides, oligosaccharides and polysaccharides based on their behavior on hydrolysis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Carbohydrates are classified as monosaccharides (1monosaccharide unit), oligosaccharides (2-10 monosaccharide units) and polysaccharides (more than 10 monosaccharide units) based on their behavior on hydrolysis.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about different saccharides?
a) Polysaccharides are used to store food whereas most of the monosaccharides are used for instantaneous energy
b) Most of the polysaccharides are sweet in taste and therefore are also called sugars
c) Starch can be digested whereas cellulose can’t be digested
d) Saccharides are also classified as ketose and aldose
View Answer

Answer: b
Explanation: Polysaccharides are used to store food whereas most of the monosaccharides are used for instantaneous energy. Most of the monosaccharides and disaccharides are sweet in taste whereas polysaccharides don’t taste sweet. Starch can be digested whereas cellulose can’t be digested. Saccharides are also classified as ketose and aldose.

7. Which among the following is incorrect about fructose and glucose?
a) Fructose is also called as pyranose and it’s a ketose sugar
b) Glucose and fructose can be obtained by hydrolysis of sucrose
c) Both fructose and glucose have the same molecular formula
d) Both of them taste sweet
View Answer

Answer: a
Explanation: Fructose is also called as furanose and it’s a ketose sugar. Glucose and fructose can be obtained by hydrolysis of sucrose. Both fructose and glucose have the same molecular formula. Both of them taste sweet.
advertisement

8. Polysaccharides are formed by _______
a) Glycosidic linkages
b) Peptide linkage
c) Phospho-diester linkage
d) Vanderwaal forces
View Answer

Answer: a
Explanation: Polysaccharides are formed by glycosidic linkages of monosaccharides. Proteins are formed by peptide linkages of amino acids. Nucleic acids are formed through Phospho-diester linkage between nucleotides.

9. Sucrose is also called as ____
a) Invert sugar
b) Dextrose
c) Laevose
d) Milk sugar
View Answer

Answer: a
Explanation: Sucrose is also called as invert sugar. Sucrose is dextrorotatory and on hydrolysis gives more amount of fructose than that of glucose. Fructose being laevorotatory turns the entire mixture to laevorotatory.
advertisement

10. Which among the following is incorrect about polysaccharides?
a) Cellulose can’t be digested by mammals unless they contain microbes that digest cellulose in their gut
b) Polysaccharides mainly act as the food storage or structural materials
c) Starch comprises of two forms, namely, amylose (water insoluble) and amylopectin (water soluble)
d) Amylopectin has α-1, 4-linkage and 1, 6-glycosidic linkage
View Answer

Answer: c
Explanation: Cellulose can’t be digested by mammals unless they contain microbes that digest cellulose in their gut. Polysaccharides mainly act as the food storage or structural materials. Starch comprises of two forms, namely, amylose (water soluble) and amylopectin (water insoluble). Amylopectin has α-1, 4 and 1, 6-glycosidic linkage.

11. Primary storage of food in animals is through _______
a) Fats
b) Glucose
c) Glycogen
d) Galactose
View Answer

Answer: a
Explanation: Primary storage of food in animals is through fats. Secondary storage occurs by formation of glycogen which is stored in liver. When energy is required, fats initially break to produce energy. When the entire fats in the body gets depleted glycogen breaks to produce energy. Plants store food as starch.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter