Biology Questions and Answers – Biomolecules – Proteins

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biomolecules – Proteins”.

1. What is the full form of RuBisCO?
a) Ribosome bisphosphate Carboxylase-Oxidase
b) Ribulose bisphosphate Carboxylase-Oxidase
c) Ribosome bisphosphate Carboxy-Oxygenase
d) Ribulose bisphosphate Carboxylase-Oxygenase
View Answer

Answer: d
Explanation: The full form of RuBisCO is Ribulose bisphosphate Carboxylase-Oxygenase. It is an important enzyme found in plants that plays a major role in photosynthesis. It catalyzes the first major step of carbon fixation.
advertisement

2. Which protein is the most abundant?
a) ATP synthase
b) Collagen
c) RuBisCO
d) NADPH oxidase
View Answer

Answer: c
Explanation: RuBisCO or Ribulose bisphosphate Carboxylase-Oxygenase is the most abundant protein in the biosphere. It is an important enzyme required in photosynthesis to catalyze the first major step of carbon fixation.

3. Which protein is most abundant in the animal world?
a) Actin
b) Keratin
c) Collagen
d) Histone
View Answer

Answer: c
Explanation: Collagen is the most abundant protein of the animal world. It is the main structural protein in the extracellular matrix in the connective tissues. Collagen forms a scaffold to provide strength and structure to the entire body.

4. Which of these is not a function of protein?
a) Major constituent of the cell membrane
b) Transport of nutrients
c) Defense against pathogens
d) Regulation of homeostasis
View Answer

Answer: a
Explanation: Proteins have numerous important functions in the body. They help to transport nutrients across cells and through blood. They make up the immune system and maintain homeostasis. However, lipids are the major constituent of the cell membrane.

5. How are essential amino acids obtained?
a) Produced in the body
b) Through diet
c) Its levels remain constant
d) From plants
View Answer

Answer: b
Explanation: Amino acids can be divided into two groups- essential amino acids and non-essential amino acids. Non-essential amino acids are produced by the body while essential amino acids are obtained through our diet.
advertisement
advertisement

6. A protein is a _____
a) monomer
b) homopolymer
c) heteropolymer
d) dimer
View Answer

Answer: c
Explanation: Proteins are heteropolymers of amino acids. This means that out of the 20 amino acids, various combinations of the amino acids may result in the formation of a protein. This protein may be functional or non-functional.

7. Amino acids are linked together by _____
a) peptide bonds
b) hydrogen bonds
c) glycosidic linkages
d) hydrophobic interactions
View Answer

Answer: a
Explanation: Amino acids are linked to each other by the formation of peptide bonds between the acidic group of one amino acid and the amino group of the other amino acid with the release of one water molecule.

8. A continuous strand of the same amino acids linked to each other forms a _____
a) dimer
b) monomer
c) heteropolymer
d) homopolymer
View Answer

Answer: d
Explanation: A homopolymer is a repeated sequence of the same monomer multiple number of times. Heteropolymers are made of different monomers. For example, proteins are heteropolymers of various amino acids.

9. Collagen is a(n) ______
a) hormone
b) intracellular ground substance
c) intercellular ground substance
d) enzyme
View Answer

Answer: c
Explanation: Collagen is an intercellular ground substance. It is a major structural protein found in the extracellular matrix of the various connective tissues found in the body. It is the most abundant protein in the animal world.
advertisement

10. Dietary proteins are the source of non-essential amino acids. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Non-essential amino acids are those which can be produced in the body, so it is not necessary to obtain them from the diet. Dietary proteins are the source for essential amino acids which cannot be produced in the body.

11. Which of these is an enzyme?
a) GLUT-4
b) Collagen
c) Insulin
d) Trypsin
View Answer

Answer: d
Explanation: Trypsin is an enzyme that helps in protein digestion in the small intestine. Collagen is a structural protein; insulin is a hormone and GLUT-4 is a carrier protein that enables the transport of glucose into the cell.

12. Which of these is a hormone?
a) Collagen
b) Keratin
c) Insulin
d) GLUT-4
View Answer

Answer: c
Explanation: Keratin and collagen are structural proteins found in the body. GLUT-4 is a carrier protein that enables the transport of glucose into the cells. Insulin is a hormone that regulates the blood glucose level.

13. What is the function of antibody?
a) Acts as tissue toxins
b) Degrades old erythrocytes
c) Fights infectious agents
d) Helps in growth of cells
View Answer

Answer: c
Explanation: Antibodies or immunoglobulins are proteins that play a major role in the immune response of our body. They are Y-shaped proteins present in blood plasma that help fight various pathogens and infectious agents.
advertisement

14. Which of these proteins help in recognition of sensory signals?
a) Receptor proteins
b) Structural proteins
c) Hormones
d) Nucleoproteins
View Answer

Answer: a
Explanation: Receptor proteins help to recognize various sensory signals such as smell and taste. Receptor proteins present on and inside cells recognize various hormones and compounds required for the normal functioning of the cell.

15. What is the function of GLUT-4?
a) Enables transport of both insulin and glucose into cells
b) Enables glucose transport into cells
c) Enables glucose transport out of cells
d) Enables transport of both sodium and glucose out of cells
View Answer

Answer: b
Explanation: GLUT-4 is a carrier protein. It is an insulin-regulated glucose transporter. The function of GLUT-4 is to enable the transport of glucose molecules into the cells through a series or cascade of reactions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter