Biology Questions and Answers – Respiration in Animals

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Respiration in Animals”.

1. The process which involves the gaseous exchange between the organism and its environment is called as _______
a) Metabolism
b) Photosynthesis
c) Respiration
d) Exchange process
View Answer

Answer: c
Explanation: Respiration is the process in which gaseous exchange occurs between the organism and its environment. It is also called breathing. The main concept of this process is exchange of CO2 and O2.
advertisement

2. Carbon dioxide is harmful to the body.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True statement. Carbon dioxide is a by-product in our body which is harmful to beings. It has to be removed systematically, which is carried out through respiration.

3. The respiration mechanism of an organism mainly depends on which of the following?
a) Survival instincts
b) Habitats
c) Levels of situation
d) Habits
View Answer

Answer: b
Explanation: The mechanism of an organism mainly depends on two things. It is their habitat and level of organization. Small animals have less complex mechanisms, whereas higher organisms have more complex mechanism for respiration. It also depends on where they live.
advertisement
advertisement

4. Which of the following organisms undergo respiration through diffusion?
a) Sponges
b) Mammals
c) Bats
d) Whales
View Answer

Answer: a
Explanation: Sponges are the invertebrates that undergo respiration through diffusion. It mainly occurs between their body surface and surrounding. It is the simplest form of respiration.

5. Earthworms respire through organs called as ______
a) Trachea
b) Cuticle
c) Book lungs
d) Heart
View Answer

Answer: b
Explanation: Earthworms respire mainly through an organ called cuticle. It is very moist and present on their body segments. It keeps the body moist and prevents drying out. It also has got protective property.
advertisement

6. Tracheal tubes are present for which type of organisms?
a) Birds
b) Worms
c) Frogs
d) Insects
View Answer

Answer: d
Explanation: Insects respire using an organ called trachea. Several tubes are present for trachea that is uniformly distributed inside the body of the organism. The trachea divides into tracheoles through which the oxygen is supplied to the body parts.

7. Aquatic arthropods and mollusks use which organ for respiration?
a) Lungs
b) Gills
c) Eyes
d) Nose
View Answer

Answer: b
Explanation: Since aquatic arthropods and mollusks are mainly in water, they use gills for respiration. These gills are present as outgrowths to their skin, which is covered by the exoskeleton. The exchange of gases takes place through these gills.
advertisement

8. Which organism classification can breathe through moist skin?
a) Birds
b) Mammals
c) Reptiles
d) Amphibians
View Answer

Answer: d
Explanation: Amphibians respire through both skin and lungs. The offsprings of amphibians respire through gills. The adults mainly breath through lungs or moist skin. Since their diaphragm is reduced, they mostly respire through their skin. This is applicable mainly to frogs.

9. Which vertebrates have the most well-developed respiratory system?
a) Mammals
b) Reptiles
c) Aves
d) Amphibians
View Answer

Answer: a
Explanation: Mammals are the most complex form of organism in the classification of vertebrates. Since they are complex organisms, they have a well-developed respiratory system. Lungs are the main respiratory organs of mammals.
advertisement

10. A fish which is taken and brought to land dies within a few minutes because of _____
a) global warming
b) high temperature
c) pressure absence
d) inability to respire
View Answer

Answer: d
Explanation: Fishes respire through their gills in water and have no other means for breathing on land. So, when taken out of the water, they die due to the absence of oxygen. Fishes live in water because of the presence of dissolved oxygen present in water bodies.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter