Biology Questions and Answers – Human Excretory System – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Human Excretory System – 1”.

1. Which of the following is not included in the excretory system of humans?
a) Cloaca
b) Kidneys
c) Ureters
d) Urethra
View Answer

Answer: a
Explanation: In humans, the excretory system consists of a pair of kidneys, one pair of ureters, a urinary bladder, and urethra. Kidneys are reddish-brown and bean-shaped structures.
advertisement

2. Where are the kidneys situated?
a) Between the 7th and 10th ribs
b) Between the last thoracic and third lumbar vertebra
c) Between the 8th and 9th ribs
d) Between the first and second thoracic vertebra
View Answer

Answer: b
Explanation: Kidneys are reddish-brown, bean-shaped structures situated between the levels of the last thoracic and third lumbar vertebra close to the dorsal inner wall of the abdominal cavity.

3. What is the average weight of a human kidney?
a) 40 g
b) 100 g
c) 120 g
d) 10 g
View Answer

Answer: c
Explanation: Each kidney of an adult human measures for about 10-12 cm in length, 5-7 cm in width, and 2-3 cm in thickness with an average weight of 120-170 grams.
advertisement
advertisement

4. Through which of the following nerves and blood vessels enter the kidneys?
a) Hilum
b) Tubules
c) Pelvis
d) Medulla
View Answer

Answer: a
Explanation: Through the hilum, the nerves, the ureters and the blood vessels enter the kidneys. The hilum is a notch which is present towards the centre of the inner concave surface of the kidney.

5. Inside the kidney, there are three zones.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The outer layer of the kidney is a tough capsule. Inside the kidney, there are two zones, an outer cortex, and an inner medulla. Inner to the hilum, a broad funnel-shaped space is presently called the renal pelvis.
advertisement

6. Which of the following is responsible for the formation of Columns of Bertini?
a) Medulla
b) Renal pelvis
c) Calyces
d) Cortex
View Answer

Answer: d
Explanation: Cortex is mainly responsible for the formation of columns of Bertini. The portion of the cortex which extends in between the medullary pyramids as renal columns form the columns of Bertini. The medulla region of the kidney is divided into a few conical masses called medullary pyramids which project into the calyces.

7. Which of the following is incorrectly marked in the given diagram?

a) Renal artery and inferior vena cava
b) Hepatic portal vein and sebaceous gland
c) Dorsal aorta and ureter
d) Urinary bladder and urethra
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct labelling of the given diagram is as shown below:

The given diagram represents the human urinary system. The human urinary system is a complex excretory system which is responsible for the concentration of urine and elimination of urea from the body.
advertisement

8. How many nephrons are present in each kidney?
a) One million
b) One billion
c) One trillion
d) Two million
View Answer

Answer: a
Explanation: Each kidney has approximately one million complex tubular structures called nephrons. These nephrons are the structural and functional units of the kidneys.

9. In how many parts a nephron is divided?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: Each nephron is divided into two parts- the glomerulus and the renal tubule. The glomerulus is a tuft of capillaries while the renal tubule begins with a double-walled cup-like structure called Bowman’s capsule.
advertisement

10. What will happen if the diameter of the afferent arteriole is less than efferent arteriole?
a) Dilute urine
b) Concentrated urine
c) No ultrafiltration
d) Black urine
View Answer

Answer: c
Explanation: The afferent arteriole is a fine branch of the renal artery which has ha wider lumen than the efferent arteriole which carries blood away from the glomerulus. If the afferent arteriole diameter is less than the efferent arteriole, then ultrafiltration is not possible.

11. What does the question mark represents in the given figure?

a) Cortex
b) Medulla
c) Medullary pyramid
d) Renal pelvis
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct labelling of the given figure is as shown:

This figure represents the longitudinal section or a diagrammatic view of a kidney.

12. Starfishes are aminotelic organisms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Starfishes are aminotelic organisms as they excrete amino acids directly into the urine. Hippuric acid is an excretory waste formed by the combination of benzoic acid and glycine in mammals.

13. What are osmoregulators?
a) Animals which cannot change their body osmolarity
b) Animals which can change their osmolarity sometimes
c) Animals which can change their osmolarity
d) Animals which cannot excrete out waste
View Answer

Answer: a
Explanation: Osmoregulators are the animals that cannot change their body osmolarity according to their external environment. They cannot tolerate a wide range of salinity.

14. Which of the following organism is not an osmoconformer?
a) Hagfish
b) Spongilla
c) Marine invertebrates
d) Skates
View Answer

Answer: b
Explanation: Osmoconformers are the animals that can change their body osmolarity according to the external environment like hagfish, marine invertebrates, sharks, and skates.

15. Which of the following is not an adaptation of kangaroo rat?
a) Drinks water
b) Feeds on fatty seeds
c) Excretes concentrated urine
d) The nasal counter current system
View Answer

Answer: a
Explanation: Kangaroo rat does not drink water as it feeds on fatty seeds because 1g of fat oxidation produces a double amount of water. It excretes out concentrated urine and has a nasal counter current system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter