Biology Questions and Answers – Neural Coordination Basics

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Neural Coordination Basics”.

1. Which of the following integrates all the activities of the organs?
a) The neural and endocrine system
b) The neural and digestive system
c) Digestive and excretory system
d) Excretory and Respiratory system
View Answer

Answer: a
Explanation: In our body, the neural and the endocrine system jointly coordinate and integrate all the activities of the organs so that they function in a synchronised fashion.
advertisement

2. Which network does the neural system provide?
a) Cell to cell connection only
b) Point to point connection
c) Organ to organ connection only
d) Tissue to tissue connection only
View Answer

Answer: a
Explanation: The neural system provides an organized network of point to point connections for quick coordination. These functions of the organs or the organ systems must be coordinated in our body to maintain homeostasis.

3. What is meant by coordination?
a) Only two organs interact
b) Only three organs interact
c) Only two organs systems interact
d) Two or more organs interact
View Answer

Answer: d
Explanation: Coordination is the process through which two or more organs interact and complement the functions of one another. For example, the functions of muscles, lungs, heart, blood vessels, kidney, and other organs are coordinated while performing physical exercises.
advertisement
advertisement

4. What does the endocrine system provide us?
a) Chemical integration through cell secretions
b) Chemical integration through cell division
c) Chemical integration through hormones
d) Chemical integration through tissues
View Answer

Answer: c
Explanation: The endocrine system provides chemical integration through the hormones. The neural and the endocrine systems jointly coordinate and regulate the physiological functions in the body.

5. Which of the following functions is not performed by neurons?
a) Detect the stimuli
b) Receive the stimuli
c) Transmit the stimuli
d) Secrete the stimuli
View Answer

Answer: d
Explanation: The neurons are not responsible for secreting the stimuli. Instead, their main functions include-detecting, receiving and transmitting stimuli over large distances in our body.
advertisement

6. What kind of neurons is present in Hydra?
a) Apolar neurons
b) Unipolar neurons
c) Bipolar neurons
d) Multipolar neurons
View Answer

Answer: a
Explanation: The neural organisation is very simple in lower invertebrates. For example, Hydra neural organisation just consists of a network of neurons. Apolar or non-polar types of neurons are present in hydra.

7. The neural system of lower invertebrates is better than the insects.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The neural system of insects is better organised than the lower invertebrates as a brain is present along with several ganglia and neural tissues. The vertebrates have a more developed neural system.
advertisement

8. How can a nerve cell be distinguished from other cells of the body?
a) Presence of granules in nucleus
b) Presence of different nucleus
c) Presence of neurites
d) Presence of ribosomes
View Answer

Answer: c
Explanation: A nerve cell can be distinguished from other cells of the body by the presence of neurites. Neurites are any projection from the cell body of the neuron-like dendrites or the axons.

9. What is the full form of PNS?
a) Peripheral neural systole
b) Peripheral nervous system
c) Peritubular neural systole
d) Peritubular nervous system
View Answer

Answer: b
Explanation: PNS stands for the Peripheral nervous system. The PNS comprises of all the nerves of the body associated with the central nervous system-brain and the spinal cord.
advertisement

10. How many different types of PNS fibres are there?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: The nerve fibres of the PNS are of two types:
i. Afferent fibres which transmit impulses from tissues/organs to CNS
ii. Efferent fibres which transmit regulatory impulses from CNS to the concerned tissues/organs.

11. The peripheral nervous system has how many divisions?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
View Answer

Answer: a
Explanation: The PNS is divided into two major divisions called somatic neural system and autonomic neural system. The somatic neural system relays impulses from CNS to the skeletal muscles while ANS transmits impulses from CNS to the smooth muscles.

12. The visceral nervous system is the part of the peripheral nervous system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Visceral nervous system is the part of the peripheral nervous system that comprises the whole complex of nerves, fibres, ganglia, and plexuses by which impulses travel from the CNS to the viscera and vice-versa.

13. Which of the following is not a part of a neuron?
a) Cell body
b) Lignin
c) Dendrites
d) Axon
View Answer

Answer: b
Explanation: A neuron is a microscopic structure composed of three major parts, namely, call body, dendrites, and axon. The cell body contains cytoplasm with typical cell organelles and certain granular bodies called Nissl’s granules.

14. What are the short repeatedly branched fibres called?
a) Axon
b) Cell body
c) Neurite
d) Dendrite
View Answer

Answer: d
Explanation: Short and repeatedly branched fibres are called dendrites. These branches project out of the cell body of the neuron. These branches also contain Nissl’s granules in their cytoplasm.

15. What does each branch of axon terminate into?
a) Synaptic knob
b) Vesicles
c) Tubules
d) Another cell
View Answer

Answer: a
Explanation: Each branch of an axon terminates into a synaptic knob. The axon is a long fibre which is branched at the end. Each branch terminates as a bulb-like structure called a synaptic knob. These knobs consist of some synaptic vesicles which contain some neurotransmitters like acetylcholine.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter