Biology Questions and Answers – Animals Structural Organisations – Cockroach-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Animals Structural Organisations – Cockroach-1”.

1. To which class and phylum does Periplaneta belong?
a) Class – Insecta; Phylum – Annelida
b) Class – Reptilia; Phylum – Arthropoda
c) Class – Amphibians; Phylum – Annelida
d) Class – Insecta; Phylum – Arthropoda
View Answer

Answer: d
Explanation: Periplaneta is the scientific name for cockroach. Cockroach belongs to class Insecta and phylum Arthropoda. They are mostly brown or black in color. They are nocturnal omnivores and are commonly found in damp places.
advertisement

2. Cockroach is a(n) _______
a) herbivore
b) carnivore
c) omnivore
d) scavenger
View Answer

Answer: c
Explanation: Cockroaches feed on a variety of food which are of both plant and animal origin. Hence, they are omnivores. They mostly live in damp places and are nocturnal. This means they are mostly active during the night.

3. Which of the following statements is false about cockroaches?
a) They are nocturnal
b) They belong to phylum Arthropoda
c) They are scavengers
d) They are vectors of diseases
View Answer

Answer: c
Explanation: Cockroaches are not scavengers. They are omnivores. This means that they feed on material of both plant and animal origin. They are nocturnal arthropods and carry pathogens of several diseases.
advertisement
advertisement

4. What are the regions of the body of the cockroach?
a) Head, Thorax, Abdomen
b) Head, Thorax
c) Head, Abdomen
d) Head, Body, Tail
View Answer

Answer: a
Explanation: The body of the cockroach is divided into three regions. These regions are head, thorax and abdomen. The cockroach also possesses two pairs of wings that extend beyond the abdomen in male cockroaches.

5. What material is the exoskeleton of the cockroach made of?
a) Calcium
b) Chitin
c) Collagen
d) Cellulose
View Answer

Answer: b
Explanation: The exoskeleton of cockroach is made of chitin. It is a polysaccharide. Chitin is fibrous in nature and it is the main component of the exoskeletons of Arthropods as well as the cell walls of fungi.
advertisement

6. The cockroach body is covered by an exoskeleton made of ______
a) pronotum
b) tegmina
c) sclerites
d) labrum
View Answer

Answer: c
Explanation: Sclerites are hard plates that join together to form the exoskeleton that covers the body of the cockroach. Sclerites are of two types- dorsal tergites and ventral sternites. These are joined to each other by the articular membrane.

7. What is the membrane that joins tergites and sternites in cockroach?
a) Arthrodial membrane
b) Arthropodal membrane
c) Vesicular membrane
d) Capillary membrane
View Answer

Answer: a
Explanation: Tergites and sternites are divisions of sclerites, which are hard plates that make up the exoskeleton of cockroaches. Tergites and sternites and joined by a flexible, thin arthrodial membrane or articular membrane.
advertisement

8. The fusion of how many segments makes up the head part of cockroach?
a) 4
b) 5
c) 2
d) 6
View Answer

Answer: d
Explanation: The head part of the cockroach is made of the fusion of 6 segments known as the mouth parts of the cockroach. These segments are one labrum, one hypopharynx, one labium, two mandibles and two maxillae.

9. Which of these is true about antennae of cockroaches?
a) They have 2 pairs
b) They lack sensory receptors
c) They arise from membranous sockets
d) They are present in the thorax region
View Answer

Answer: c
Explanation: Cockroaches have two antennae, that is, one pair of antennae. They have sensory receptors to help assess the surrounding environment. The antennae are present in the head region and arise from membranous sockets in front of the eyes.
advertisement

10. The head of the cockroach is flexible due to a flexible neck. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The head of the cockroach is joined to its thorax by the neck. The neck is a flexible structure. Hence, the head shows a great degree of movement in all directions. Therefore, the statement is true.

11. Which of these structures act as the tongue of the cockroach?
a) Labrum
b) Maxilla
c) Labium
d) Hypopharynx
View Answer

Answer: d
Explanation: The hypopharynx acts as the tongue of the cockroach. It lies in a cavity surrounded by five mouth parts – a labrum, a labium, a pair of mandibles and a pair of maxillae. The head of the cockroach is a fusion of these mouth parts.

12. Which of these structures is the upper lip of the cockroach?
a) Maxilla
b) Labium
c) Labrum
d) Mandible
View Answer

Answer: c
Explanation: The labrum is the upper lip of the cockroach. The labium is the lower lip of the cockroach. The cockroach has six mouth parts – a labium, a labrum, a hypopharynx, a pair of mandibles and a pair of maxillae.

13. Which of these is not a division of thorax in a cockroach?
a) Prothorax
b) Metathorax
c) Bithorax
d) Mesothorax
View Answer

Answer: c
Explanation: In cockroach, the thorax is divided into three parts – prothorax, mesothorax and metathorax. Apart from the thorax, the cockroach also possesses a triangular anterior head and an abdomen.

14. How many legs are there in each thoracic segment of a cockroach?
a) Two
b) Four
c) Six
d) One
View Answer

Answer: a
Explanation: The body of the cockroach is divided into three parts – the head, the thorax and the abdomen. The thoracic segments have one pair of legs each. The head is joined to the prothorax via a flexible neck.

15. The first pair of wings of cockroach arises from _______
a) prothorax
b) mesothorax
c) metathorax
d) abdomen
View Answer

Answer: b
Explanation: The thorax of the cockroach is divided into three segments – prothorax, mesothorax and metathorax. The first pair of wings of cockroach arises from the mesothorax. The second pair of wings arises from the metathorax.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter