Biology Questions and Answers – Eukaryotic Cells and it’s Organelles – 2

«
»

This set of Biology Assessment Questions for Class 11 focuses on “Eukaryotic Cells and it’s Organelles – 2”.

1. Which of these structures is non-living?
a) Nucleus
b) Cell membrane
c) Lysosome
d) Cell wall
View Answer

Answer: d
Explanation: The cell wall covering the cell of fungi and plants is a non-living structure. The cell membrane covering the cell and the various organelles of the cell such as the nucleus and the lysosomes are living.
advertisement

2. Which of these is not a function of the cell wall?
a) Cell-to-cell interaction
b) Provides cell shape
c) Synthesis of Rubisco
d) Protection from infection
View Answer

Answer: c
Explanation: The cell wall covers the cell membrane of the plant and fungal cell. It provides many functions including cell-to-cell interaction, cell shape and protection from infection but it does not synthesize rubisco.

3. Which of these statements is not true regarding the cell wall?
a) It is present in fungi
b) It is a rigid structure
c) It is living
d) It protects the cell from infections
View Answer

Answer: c
Explanation: The cell wall is a non-living rigid structure that covers the cells of fungi and plants. It also provides functions like protection from infection and mechanical stresses, and cell to cell interactions.
advertisement
advertisement

4. Which of these is not present in algal cell wall?
a) Pectin
b) Mannan
c) Galactan
d) Cellulose
View Answer

Answer: a
Explanation: The algal cell wall contains cellulose, galactans, mannans and minerals like calcium carbonate. However, it does not contain pectin. The plant cell wall contains cellulose, hemicellulose, pectins and proteins.

5. Which of these is not present in a plant cell wall?
a) Pectin
b) Calcium carbonate
c) Hemicellulose
d) Cellulose
View Answer

Answer: b
Explanation: The algal cell wall contains cellulose, galactans, mannans and minerals like calcium carbonate. However, the plant cell wall contains cellulose, hemicellulose, pectins and proteins.
advertisement

6. Which of these statements is not true regarding the cell wall?
a) The cell wall of a young plant can grow
b) The primary wall of the cell wall can grow
c) The secondary wall accelerates the growth of the cell wall
d) the secondary wall is formed on the inner side of the cell
View Answer

Answer: c
Explanation: The cell wall of a young plant cell can grow because of the growth of the primary wall of the cell wall. However, as the plant gets bigger, the secondary wall which is formed towards the cell membrane diminishes this growth.

7. Which of these is a common component of both algal and plant cell wall?
a) Cellulose
b) Pectin
c) Galactan
d) Mannan
View Answer

Answer: a
Explanation: The algal cell wall contains cellulose, galactans, mannans and minerals like calcium carbonate. The plant cell wall contains cellulose, hemicellulose, pectins and proteins. Hence, cellulose is the common component.
advertisement

8. Which of these is the main component of the middle lamella?
a) Calcium phosphate
b) Calcium silicate
c) Calcium carbonate
d) Calcium pectate
View Answer

Answer: d
Explanation: The middle lamella is a layer present between two plant cells which joins the cell walls of both the cells. It is the first layer which is formed and deposited during cytokinesis. It mainly contains calcium pectate.

9. What is the main role of the middle lamella?
a) It performs photosynthesis
b) It helps in the transport of sodium ions
c) It connects adjacent plant cells
d) It provides calcium to the plant cells
View Answer

Answer: c
Explanation: The middle lamella is a layer present between two plant cells which joins the cell walls of both the cells. It mainly contains calcium pectate. It is the first layer which is formed and deposited during cytokinesis.
advertisement

10. The secondary wall of the cell wall faces the adjacent plant cell. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The secondary wall of the cell wall does not face the adjacent plant cell. It grows inwards, hence facing the cell membrane of the same cell. It diminishes the growth of the cell wall of young cells.

11. Which of these structures connect the cytoplasm of adjacent plant cells?
a) Trichome
b) Vacuole
c) Middle lamellae
d) Plasmodesmata
View Answer

Answer: d
Explanation: Adjacent plant cells adhere to each other due to the presence of the middle lamella. However, the plasmodesmata pass through the middle lamella and connect the cytoplasm of the two cells.

12. What is the function of plasmodesmata in plants?
a) Protecting the cells from mechanical stresses
b) Providing shape to the cells
c) Connecting the cytoplasm of adjacent cells
d) Joining two adjacent plant cell walls
View Answer

Answer: c
Explanation: The plasmodesmata pass through the cell wall and the middle lamella and connect the cytoplasm of the two cells. Adjacent plant cells adhere to each other due to the presence of the middle lamella.

13. Which of these structures is not a part of the endomembrane system?
a) Vacuoles
b) Golgi bodies
c) Peroxisomes
d) Lysosomes
View Answer

Answer: c
Explanation: The functions of the endoplasmic reticulum (ER), Golgi bodies, vacuoles and lysosomes are coordinated. Hence, they form an endomembrane system. Peroxisomes are not a part of the endomembrane system.

14. Which of these organelles do not have coordinated functions with the others?
a) Peroxisomes
b) Lysosomes
c) Golgi bodies
d) Vacuoles
View Answer

Answer: a
Explanation: The functions of the endoplasmic reticulum (ER), Golgi bodies, vacuoles and lysosomes are coordinated. Hence, they form an endomembrane system. Peroxisomes are not a part of the endomembrane system.

15. Which of these organelles is a part of the endomembrane system?
a) Mitochondria
b) Lysosomes
c) Peroxisomes
d) Chloroplasts
View Answer

Answer: b
Explanation: The endoplasmic reticulum (ER), Golgi bodies, vacuoles and lysosomes form the endomembrane system. Organelles such as mitochondria, chloroplasts and peroxisomes are not a part of the endomembrane system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Biology Assessment Questions for Class 11, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter