Biology Questions and Answers – Locomotion & Movement – Muscle – 2

«
»

This set of Biology Question Papers for AIIMS Exam focuses on “Locomotion & Movement – Muscle – 2”.

1. What is present in the centre of each ‘I’ band?
a) ‘H’ line
b) ‘A’ line
c) ‘M’ line
d) ‘Z’ line
View Answer

Answer: d
Explanation: The ‘I’ band or the isotropic band is also known as the light band. It contains the protein actin. The ‘Z’ line is present in the centre of each ‘I’ band which bisects it. The ‘Z’ line is an elastic fibre.
advertisement

2. Which of these structures holds myosin filaments together?
a) ‘H’ line
b) ‘A’ line
c) ‘M’ line
d) ‘Z’ line
View Answer

Answer: c
Explanation: The myosin filaments or the thick filaments are held together by the ‘M’ line. The ‘M’ line is present in the middle of the ‘A’ band or the anisotropic band or the dark band, and is thin and fibrous.

3. Which of these is found at the two ends of a sarcomere?
a) ‘H’ line
b) ‘A’ line
c) ‘M’ line
d) ‘Z’ line
View Answer

Answer: d
Explanation: The two ends of a sarcomere or a contractile unit of a muscle is marked by the presence of ‘Z’ lines. It contains one whole ‘A’ band or anisotropic band and half of an ‘I’ band or isotropic band.
advertisement
advertisement

4. Which of these is not a component of the thin filament?
a) LMM
b) Tropomyosin
c) Troponin
d) ‘F’ actin
View Answer

Answer: a
Explanation: The thin filament or the actin filament is composed of two filaments of ‘F’ actin wound helically to each other. ‘F’ actin is a polymer of monomeric ‘G’ actins. The proteins troponin and tropomyosin are also present.

5. What is present in the globular head of meromyosin?
a) Troponin
b) ATPase
c) Tropomyosin
d) LMM
View Answer

Answer: b
Explanation: Each thick filament is made of meromyosins, which are monomeric proteins. Each meromyosin has a globular head with a short arm and a tail. The globular head of the meromyosin is an ATPase.
advertisement

6. Identify the structure shown in the figure of meromyosin.

a) LMM
b) Actin binding site
c) ATP binding site
d) Cross arm
View Answer

Answer: c
Explanation: The structure shown in the figure is the ATP binding site. Each thick filament is made of meromyosins, which are monomeric proteins. Each meromyosin has a globular head which has an ATP binding site.

7. Which of these constitute a motor unit?
a) Motor neuron + muscle fibres
b) Motor neuron + fascia
c) Motor neuron + muscle
d) Motor neuron + muscle bundle
View Answer

Answer: a
Explanation: Muscle fibres connected to a motor neuron make up a motor unit. The motor neuron carries an impulse from the CNS or the central nervous system which stimulates the muscle to contract.
advertisement

8. Which of these is a neurotransmitter?
a) HMM
b) Troponin
c) ATPase
d) Acetylcholine
View Answer

Answer: d
Explanation: Acetylcholine is a neurotransmitter. It is a chemical compound that helps in the transmission of signals or impulses to and from the CNS or the central nervous system via the neurons.

9. What does acetylcholine generate in the sarcolemma?
a) Resting potential
b) Graded potential
c) Action potential
d) Membrane potential
View Answer

Answer: c
Explanation: Acetylcholine is a neurotransmitter. It is a chemical compound that helps in the transmission of impulses. Acetylcholine generates action potential in the sarcolemma which spreads through the muscle fibre.
advertisement

10. ‘F’ actin is a polymer of ‘G’ actins. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘F’ actin is a polymer of ‘G’ or globular actins which are monomers. Two ‘F’ or filamentous actins are wound together in a helical manner to form the thin filament or the actin filament.

11. Why does the repeated activation of the muscles cause fatigue?
a) Due to the aerobic breakdown of glycogen
b) Due to the breakdown of glucose
c) Due to glycogen formation
d) Due to lactic acid accumulation
View Answer

Answer: d
Explanation: The repeated activation of the muscles leads to the anaerobic breakdown of glycogen. This takes place due to the unavailability of oxygen. This results in the formation of lactic acid, which accumulates and causes fatigue.

12. Which of these proteins store oxygen?
a) Troponin
b) Tropomyosin
c) Myoglobin
d) ‘G’ actin
View Answer

Answer: c
Explanation: Myoglobin is present in the muscle fibres. It is red in colour. The function of myoglobin is to store oxygen, so that it is readily available for providing energy in the form of ATP for the proper functioning of muscles.

13. Which organelle is abundant in red fibres of muscles?
a) Sarcoplasmic reticulum
b) Nuclei
c) Mitochondria
d) Peroxisomes
View Answer

Answer: c
Explanation: Red fibres of muscle are rich in mitochondria as produce energy in the form of ATP. Red fibres are also rich in myoglobin, which is a red coloured protein that has the function of oxygen storage.

14. Which organelle is abundant in white fibres of muscles?
a) Sarcoplasmic reticulum
b) Nuclei
c) Mitochondria
d) Peroxisomes
View Answer

Answer: a
Explanation: Muscles contain red fibres and white fibres. The red fibres are rich in myoglobin, which is a red coloured oxygen storing protein, and mitochondria. The white fibres are rich in sarcoplasmic reticulum.

15. Which of these statements is false regarding white fibres of muscle?
a) They contain a large number of sarcoplasmic reticula
b) They derive energy from aerobic processes
c) They are not rich in myoglobin
d) They contain fewer mitochondria than red fibres
View Answer

Answer: b
Explanation: Muscles contain red fibres and white fibres. The white fibres are rich in sarcoplasmic reticulum. They contain a small number of mitochondria and myoglobin. They derive energy from anaerobic processes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Biology Question Papers for AIIMS Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter