Biology Questions and Answers – Chemical Control and Coordination – Mechanism of Hormone Action

«

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Chemical Control and Coordination – Mechanism of Hormone Action”.

1. Hormone receptors are ______
a) glycolipids
b) lipids
c) polysaccharides
d) proteins
View Answer

Answer: d
Explanation: Hormone receptors are proteinaceous in nature. These receptors are located on or inside the cells. It is where a hormone binds on a cell. The binding of the hormone signals the cells to perform their tasks.
advertisement

2. Which of these is false regarding receptors?
a) Intracellular receptors are present within the cell
b) Receptors form complexes with hormones
c) Receptors disintegrate after contact with hormones
d) Receptors are specific
View Answer

Answer: c
Explanation: Receptors are the structures of the cell to which hormones bind and form hormone-receptor complex. They do not disintegrate. Receptors are specific for each hormone. Intracellular receptors are present in the cytoplasm.

3. What type of hormone is glucagon?
a) Iodothyronines
b) Steroids
c) Peptide
d) Amino acid derivatives
View Answer

Answer: c
Explanation: Glucagon is a peptide hormone. It is synthesized and secreted by the alpha cells of the pancreas. The function of glucagon is to break glycogen into glucose. This raises the blood sugar level.
advertisement
advertisement

4. Hypothalamic hormones are ______
a) peptides
b) steroids
c) iodothyronines
d) amino acid derivates
View Answer

Answer: a
Explanation: Hypothalamic hormones are peptides. They are secreted by the hypothalamus. Peptides, steroids, iodothyronines and amino acid derivatives are the different categories of hormones.

5. Adrenaline is derived from ______
a) lipopolysaccharides
b) amino acids
c) lipids
d) sugars
View Answer

Answer: b
Explanation: Adrenaline or epinephrine is derived from amino acids. It is secreted by the outer cortex of the pair of adrenal glands. It is the emergency hormone secreted during a fight or flight response.
advertisement

6. Which of these is a secondary messenger?
a) Ca2+
b) Mg2+
c) Na+
d) K+
View Answer

Answer: c
Explanation: Ca2+ is an important secondary messenger. It carries signals or messages from membrane receptors to the designated areas inside the cells. It is also important for muscle contractions.

7. IP3 is a(n) _____
a) secondary messenger
b) membrane receptor
c) intracellular receptor
d) nuclear receptor
View Answer

Answer: a
Explanation: IP3 is an important secondary messenger. When a hormone binds to a receptor, it forms a hormone receptor complex. This hormone receptor complex transmits a secondary signal inside the cell via secondary messengers.
advertisement

8. Which of these functions is not regulated by intracellular hormone-receptor complexes?
a) Regulation of gene expression
b) Regulation of chromosome function
c) Interaction with the genome
d) Regulation of K+ entry into the cell
View Answer

Answer: d
Explanation: Intracellular hormone-receptor complexes transmit signals mainly to the nucleus for the regulation of gene expression, regulation of chromosome function through indirect interaction with the genome.

9. Identify the structure ‘x’.

a) Nuclear receptor
b) Intracellular receptor
c) Hormone-receptor complex
d) Gap junction
View Answer

Answer: c
Explanation: When a hormone binds to a receptor it forms a hormone-receptor complex. The given hormone-receptor complex lies on the cell membrane. Hence, the hormone is bound to a membrane receptor.
advertisement

10. The receptor for estrogen is intracellular. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Estrogen is a steroid hormone secreted by the ovaries. Since it is a steroid hormone, estrogen can easily pass through the lipid bilayer of the cell membrane without a receptor. Thus its receptor lies in the cytoplasm, or the receptor is intracellular.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter