Biology Questions and Answers – Basis of Classification in Animals – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basis of Classification in Animals – 1”.

1. Which among the following is not the basis of classification in Animalia?
a) Segmentation
b) Symmetry
c) Mode of nutrition
d) Levels of organization
View Answer

Answer: d
Explanation: Levels of organization, symmetry, arrangement of cells in embryo, presence of coelom, segmentation and presence of notochord are the basis for the classification in Animalia. Since all the animals are heterotrophic, there is no need to classify Animalia based on their mode of nutrition.
advertisement

2. Which among the following is incorrect about levels of organization in animals?
a) Cells are organized in different ways to form the basic body in animals
b) Cellular level of organization refers to the cluster of the cells that combine to form an animal body
c) Tissue level of organization refers to the way tissues combine to form organs which in turn form animal body
d) In organ system level of organization, various organs of the system work coordinately to achieve a specific function
View Answer

Answer: c
Explanation: Tissue level of organization refers to the grouping of cells to form tissues that combine to form an animal body. There are no organs present in this level of organization. Example: Platyhelmenthes.

3. Which among the following is incorrect about cellular level of organization?
a) A group of cells combine to form the whole body
b) Each cell carries over a specific function
c) This level of organization is also called as cell aggregate of body plan
d) Hydra exhibits this level of organization
View Answer

Answer: d
Explanation: In cellular level of organization, a group of cells combine to form the whole body. Each cell carries over a specific function. This level of organization is also called as cell aggregate of body plan. Sponges exhibit this level of organization. Hydra exhibits tissue level of organization.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is incorrect about tissue level of organization?
a) Cells performing same functions group together to form a tissue
b) Organs are absent
c) Planaria exhibits this level of organization
d) Cells are specialized with division of labour
View Answer

Answer: c
Explanation: Cells performing same functions group together to form a tissue. Organs are absent in this level of organization. Cells are specialized with division of labour. Example for this level of organization is Hydra. Planaria exhibits organ level of organization.

5. Platyhelmenthes exhibit organ level of organization.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In organ level of organization, organs are specialized to perform a specific action. Tissues are grouped to form organs. Example for this level of organization is Platyhelmenthes.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about organ system level of organization?
a) Organs group to form organ systems
b) Each and every organ system are specialized to perform a specific physiological activity
c) Annelids exhibit this level of organization
d) All of these animals have a cavity between their digestive tract and body wall called as coelom
View Answer

Answer: d
Explanation: Organs group to form organ systems. Each and every organ system is specialized to perform a specific physiological activity. Annelids exhibit this level of organization. Some of these animals are coelomates, few others are pseudo coelomates and others are acoelomates.

7. In a closed circulatory system, interstitial fluids and blood has no specific distinction and therefore called as hemolymph.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In an open circulatory system, interstitial fluids and blood has no specific distinction and therefore called as hemolymph. Whereas in closed circulatory system, interstitial fluids and blood has specific distinction. Because in closed circulatory system, blood flows through blood vessels.
advertisement

8. Which among the following is incorrect about circulatory system in different animals?
a) In open circulatory system, blood is pumped by heart into blood cavity
b) In closed circulatory system, blood is enclosed in blood vessels
c) Interstitial fluid is separated from blood in the case of closed circulatory system
d) Closed circulatory system is exhibited by arthropods
View Answer

Answer: d
Explanation: In open circulatory system, blood is pumped by heart into blood cavity. In closed circulatory system, blood is enclosed in blood vessels. Interstitial fluid is separated from blood in the case of closed circulatory system. Closed circulatory system is exhibited by chordates and open circulatory system is exhibited by mollusca and arthropods.

9. Sponges are ______
a) Asymmetrical
b) Radially Symmetrical
c) Bilaterally symmetrical
d) Bimedially symmetrical
View Answer

Answer: b
Explanation: Sponges are asymmetrical. They contain uneven branches growing on their surface that makes them asymmetrical. Symmetry is also considered as the basis of classification. An animal is considered to be radially symmetrical if their body looks similar when cut in any radial direction. Examples: Colentrates and echinodermata. An animal is considered to be bilaterally symmetrical if their body looks when cut along the lateral direction. Examples: Annelids, Arthropods and humans.
advertisement

10. Which among the following is incorrect about arrangement of cells in embryo?
a) The word “blasted” derives its origin from the word blastula which means a hollow ball of cells formed during the early stage of embryo
b) If the number of cell layers in blastula is two in number, i.e. ectoderm and endoderm, then such organisms are considered to diploblastic
c) If the number of cell layers in blastula is three in number, i.e. ectoderm, mesoderm and endoderm, then such organisms are considered to triploblastic
d) In diploblastic organisms, mesoglea, a well differentiated substance, is present between endoderm and ectoderm
View Answer

Answer: d
Explanation: The word “blasted” derives its origin from the word blastula which means a hollow ball of cells formed during the early stage of embryo. If the number of cell layers in blastula is two in number, i.e. ectoderm and endoderm, then such organisms are considered to diploblastic. If the number of cell layers in blastula is three in number, i.e. ectoderm, mesoderm and endoderm, then such organisms are considered to triploblastic. In diploblastic organisms, mesoglea, an undifferentiated substance, is present between endoderm and ectoderm.

11. Mesoderm gives rise to ______
a) Muscular tissues
b) CNS
c) Urinary bladder
d) Skin
View Answer

Answer: a
Explanation: Mesoderm gives rise to skeletal and muscle tissues, blood, lymph and connective tissues. Ectoderm gives rise to epidermis, hair, mammary glands and CNS. Endoderm gives rise to organs like stomach, pancreas, urinary bladder and intestines.

12. Which among the following is incorrect about types of digestive system in animals?
a) A digestive system with one opening to outside is called incomplete digestive system
b) A digestive system with separate openings for ingestion and egestion is called complete digestive system
c) Platyhelmenthes have a complete digestive system
d) Sea sponges have an incomplete digestive system
View Answer

Answer: c
Explanation: A digestive system with one opening to outside is called an incomplete digestive system and a digestive system with separate openings for ingestion and egestion is called complete digestive system. Platyhelmenthes and sea sponges have an incomplete digestive system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter