Biology Questions and Answers – Flowering Plants Morphology – Leaf

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Morphology – Leaf”.

1. Green, lateral, flattened structure borne on stem nodes and essential to perform photosynthesis is called a leaf.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Green, lateral, flattened structure borne on stem nodes and essential to perform photosynthesis is called a leaf. Leaf has mainly three parts, namely, lamen, petiole and leaf base.
advertisement

2. Which among the following is correct about the following structure?

a) a-Petiole; b-Lamina; c-Leaf base
b) a-Leaf base; b-Lamina; c-Petiole
c) a-Petiole; b-Leaf base; c-Lamina
d) a-Petiole; b-Leaf base; c–Leaf blade
View Answer

Answer: a
Explanation: The green expanded surface on the leaf is called Lamina or leaf blade. The stalk like structure that attaches the leaf to the stem is called petiole. The part of the leaf at one end of the petiole and attaches the leaf to the node is called the leaf base.

3. Which among the following is incorrect about different parts of the leaf?
a) Lamina contains veins and veinlets that transmit water to different regions of the leaf
b) Petiole is flexible thin structure that helps in fluttering of leaves in the air
c) Grass is an example of petiolate plants
d) Legumes have a swollen leaf base called Pulvinus
View Answer

Answer: d
Explanation: Lamina contains veins and veinlets that transmit water to different regions of the leaf. Petiole is flexible thin structure that helps in fluttering of leaves in the air. Based on the presence or absence of petiole, plants are classified into petiolate and sessile respectively. Since petiole is absent in grass, it is considered to be sessile. Legumes have a swollen leaf base called Pulvinus.
advertisement
advertisement

4. Which among the following is not correct about leaf?
a) Stipules are the leaf like structure that grows on the leaf base
b) The margin of the lamina can be entire, wavy or notched and the tip of the lamina can be round, acute or obtuse
c) The arrangement of veins and veinlets in the leaf is called venation and veins are the vascular tissues of leaves
d) In pinnate reticulate, there are many strong ribs and these ribs can be either convergent or divergent
View Answer

Answer: d
Explanation: Stipules are the leaf like structure that grows on the leaf base. The margin of the lamina can be entire, wavy or notched and the tip of the lamina can be round, acute or obtuse. The arrangement of veins and veinlets in the leaf is called venation and veins are the vascular tissues of leaves. In pinnate reticulate, only one strong mid-rib is present.

5. In China rose, the mid-ribs converge at the tip.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: China rose is an example of divergent palmate reticulate i.e. the leaf of China rose has many strong ribs and these ribs are diverge from each other. However there are also leaves which exhibit convergent palmate reticulate like that of Anjeer.
advertisement

6. Which among the following is incorrect about reticulate and parallel venation?
a) In reticulate venation, veins are arranged haphazardly
b) In parallel venation, veins are arranged in a parallel manner
c) In palmate venation, only one strong mid-rib is present
d) Rice is an example of convergent palmate parallel venation
View Answer

Answer: c
Explanation: In reticulate venation, veins are arranged haphazardly. However in parallel venation, veins are arranged in a parallel manner. Both the kinds can be further classified into palmate and pinnate. In pinnate venation, only one strong mid-rib is present and in palmate venation more than one strong rib is present. Rice is an example of convergent palmate parallel venation.

7. Which among the following statements is incorrect about leaves?
a) Simple leaves are those leaves that are either entire or incised without touching the mid-rib
b) Compound leaves are those leaves in which incisions reach the mid-rib breaking the lamina into leaflets called as ‘pinnate’
c) In palmate compound leaves, leaflets are attached at a common point
d) An axillary bud is present at the end of every leaflet
View Answer

Answer: d
Explanation: Simple leaves are those leaves that are either entire or incised without touching the mid-rib. Compound leaves are those leaves in which incisions reach the mid-rib breaking the lamina into leaflets called as ‘pinnate’. In palmate compound leaves, leaflets are attached at a common point. An axillary bud is present at the end of every leaf.
advertisement

8. Which among the following is incorrect about phyllotaxy?
a) The arrangement of leaves in the plant is called phyllotaxy
b) In alternate phyllotaxy, a single leaf is present at each node
c) Opposite phyllotaxy is present in China rose
d) In whorled phyllotaxy, multiple leaves are present at each node
View Answer

Answer: c
Explanation: The arrangement of leaves in the plant is called phyllotaxy. In alternate phyllotaxy, a single leaf is present at each node. This kind of phyllotaxy is seen in China rose. In whorled phyllotaxy, multiple leaves are present at each node.

9. Spines in cactus are due to _______
a) modifications of leaves
b) modifications of stem
c) modifications of flower
d) modifications of bud
View Answer

Answer: a
Explanation: Spines in cactus are due to modifications of leaves. Cactuses are mainly found in arid regions. So, in order to reduce transpiration of water leaves modify themselves into spines.
advertisement

10. Scale leaves are present in ______
a) Cactus
b) Potato
c) Cucumber
d) Tomato
View Answer

Answer: b
Explanation: Scale leaves are present in Potato. These give protection to eyes, the region where new tubers grows. Scale leaves are also found on the outer part of the onion bulb and garlic.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter