Biology Questions and Answers – Body Fluids – Blood-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Body Fluids – Blood-1”.

1. What type of tissue is blood?
a) Loose connective tissue
b) Dense connective tissue
c) Mucoid connective tissue
d) Specialized connective tissue
View Answer

Answer: d
Explanation: Blood is specialized fluid connective tissue. It consists of plasma, a fluid matrix and the formed elements, which are the erythrocytes or red blood cells, leukocytes or white blood cells and thrombocytes or platelets.
advertisement

2. What percentage of blood is plasma?
a) 90%
b) 60%
c) 55%
d) 20%
View Answer

Answer: c
Explanation: Plasma, which is an element of blood, constitutes 55% of it. The rest 45% consists of the formed elements-the RBCs, the WBCs and the blood platelets. Plasma is straw colored and a viscous fluid.

3. What percentage of plasma is proteins?
a) 22-25%
b) 50-55%
c) 6-8%
d) 15-18%
View Answer

Answer: c
Explanation: Plasma, which is an element of blood, constitutes 55% of it. Plasma is straw colored and a viscous fluid. 6-8% of plasma is made up of proteins while 90-92 per cent of plasma is made up of water.
advertisement
advertisement

4. Which of these is not a major protein of plasma?
a) Keratin
b) Fibrinogen
c) Globulins
d) Albumins
View Answer

Answer: a
Explanation: 6-8% of plasma is made up of proteins while 90-92 per cent of plasma is made up of water. The major proteins present in plasma are fibrinogen, globulins and albumins. Keratin is not a major protein of plasma.

5. What is serum comprised of?
a) Blood without plasma
b) Plasma without clotting factors
c) Plasma without minerals
d) Plasma without proteins
View Answer

Answer: b
Explanation: Serum is composed of plasma which is devoid of clotting factors. Normally, plasma contains 6-8% of proteins and 90-92% of water. It also contains minerals, biomolecules and clotting factors.
advertisement

6. What percentage of blood contains the formed elements?
a) 90%
b) 55%
c) 45%
d) 20%
View Answer

Answer: c
Explanation: 45% of blood contains the formed elements while 55% of the blood is plasma. The formed elements are the erythrocytes or red blood cells, leukocytes or white blood cells and thrombocytes or platelets.

7. Where are erythrocytes formed in adults?
a) Red bone marrow
b) Liver
c) Spleen
d) Muscles
View Answer

Answer: a
Explanation: Erythrocytes are also known as red blood cells or RBCs. In adults, erythrocytes are formed in the red bone marrow. They are formed from hematopoietic stem cells via a process known as erythropoiesis.
advertisement

8. How much hemoglobin is normally present in 100ml of blood?
a) 6-8g
b) 2-3g
c) 20-25g
d) 12-16g
View Answer

Answer: d
Explanation: Hemoglobin is a complex iron containing protein present in erythrocytes or red blood cells. It is red in color and hence, gives erythrocytes its red color. 12-16g of hemoglobin is present in 100ml of blood.

9. What is the average number of leukocytes per cubic mm of blood?
a) 10,000-20,000
b) 5-5.5 million
c) 6000-8000
d) 300-1000
View Answer

Answer: c
Explanation: The formed elements of blood are the erythrocytes or red blood cells, leukocytes or white blood cells and thrombocytes or platelets. the average number of leukocytes per cubic mm of blood is 6000-8000.
advertisement

10. Eosinophils are a type of agranulocyte. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Leukocytes or white blood cells are of two types- granulocytes and agranulocytes. Neutrophils, basophils and eosinophils are the granulocytes while monocytes and lymphocytes are agranulocytes.

11. Which of these are the most abundant in blood?
a) Eosinophils
b) Basophils
c) Monocytes
d) Neutrophils
View Answer

Answer: d
Explanation: Out of all the different types of leukocytes present in blood, neutrophils are the most abundant in blood. They constitute 60-65% of the total number of white blood cells. They are phagocytic cells.

12. Which of these cells are phagocytic?
a) Eosinophils
b) Lymphocytes
c) Monocytes
d) Basophils
View Answer

Answer: c
Explanation: Monocytes and neutrophils are phagocytic white blood cells or leukocytes. These cells engulf and destroy foreign particles and various pathogenic organisms by the process of phagocytosis.

13. Which of these chemicals is not secreted by basophils?
a) Histamine
b) Serotonin
c) Ghrelin
d) Heparin
View Answer

Answer: c
Explanation: Basophils are a type of white blood cell or leukocyte. They constitute 0.5-1% of the total number of white blood cells. They participate in inflammatory reactions and secrete histamine, serotonin and heparin.

14. Which of these cells are associated with allergic reactions?
a) Eosinophils
b) Monocytes
c) Neutrophils
d) Lymphocytes
View Answer

Answer: a
Explanation: Eosinophils are associated with allergic reactions. They constitute 2-3% of the total number of white blood cells. They resist infections. They also have anti-parasitic and bactericidal activity.

15. Which of these cells are thrombocytes formed from?
a) Erythrocytes
b) Megakaryocytes
c) T lymphocytes
d) B lymphocytes
View Answer

Answer: b
Explanation: Thrombocytes or blood platelets are formed from megakaryocytes, which are special cells present in the bone marrow. Thrombocytes are cell fragments which are involved in the clotting of blood.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter