Biology Questions and Answers – Biomacromolecules – 2

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions for NEET Exam focuses on “Biomacromolecules – 2”.

1. Which of the following is a common feature to all the compounds found in the acid-soluble pool?
a) They all are biomacromolecules
b) They have molecular weights greater than 8000 Dalton
c) They have molecular weights in the range of 18-8000 Dalton
d) They have molecular weights in the range of 18-800 Dalton
View Answer

Answer: d
Explanation: All the biomolecules which are found in the acid-soluble pool have molecular weights in the range of 18-800 Dalton while those biomolecules which are found in acid insoluble pool have molecular weights greater than 10,000 Dalton.
advertisement

2. Which of the following is an exception to the acid-insoluble fraction?
a) Proteins
b) Lipids
c) Nucleic acids
d) Polysaccharides
View Answer

Answer: b
Explanation: The acid-insoluble fraction, has only four types of organic compounds, i.e., proteins, nucleic acids, polysaccharides and lipids. These classes of compounds except for lipids have molecular weights in the range of ten thousand Daltons and above.

3. Living organisms are made up of how many types of biomolecules?
a) One
b) Two
c) Three
d) Five
View Answer

Answer: b
Explanation: Biomolecules which are the chemical compounds found in the living organisms are of two types. One, those which have molecular weights less than one thousand Dalton and two which are found in the acid-insoluble fraction.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a polymeric substance?
a) Lipids
b) Nucleic acids
c) Polysaccharides
d) Proteins
View Answer

Answer: a
Explanation: The molecules in the insoluble fraction except for lipids are polymeric substances, which means that proteins, nucleic acids and polysaccharides exists as polymeric substances.

5. Which of the following is true about lipids?
a) They have very large molecular weights
b) They are not present in the human body
c) They are present in the cell membrane
d) They are present in the acid-soluble pool
View Answer

Answer: c
Explanation: Lipids are small molecular weight compounds and are present not only as such but are also arranged into structures like cell membrane and other membranes. They are present in the acid-insoluble pool.
advertisement

6. Lipids are strictly macromolecules.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Lipids are not strictly macromolecules. Cell membrane and other membranes are broken into pieces, and form vesicles which are not water-soluble. As they are not water soluble they don’t get dissolved in the acid soluble pool and hence get separated along with the macromolecular fraction which is also known as acid-insoluble pool.

7. What does the acid-soluble pool represent?
a) Protoplasmic content
b) DNA content
c) Genetic material
d) Cytoplasmic content
View Answer

Answer: d
Explanation: The acid-soluble pool represents roughly the cytoplasmic composition. The macromolecules from the cytoplasm and the organelles become the acid-insoluble fraction.
advertisement

8. Which of the following is the most abundant chemical in the living organisms?
a) Proteins
b) Carbohydrates
c) Water
d) Nucleic acids
View Answer

Answer: c
Explanation: Water is the most abundant chemical in living organisms. It comprises about 70-90% of the total cellular mass. Proteins, carbohydrates and nucleic acids comprise for about 10-15%, 3% and 5-7% of the total cellular mass respectively.

9. Which of the following protein is an enzyme?
a) Trypsin
b) Insulin
c) Collagen
d) Antibody
View Answer

Answer: a
Explanation: Trypsin is a protein that functions as an enzyme. Insulin, Collagen and Antibodies are also proteins that function as the hormone, intercellular ground substance and fighters of infectious agents respectively.
advertisement

10. Which of the following bond is present in proteins?
a) Glycosidic bond
b) Ester bonds
c) Peptide bonds
d) Phosphoester bonds
View Answer

Answer: c
Explanation: Proteins are polypeptides. They are linear chains of amino acids linked by peptide bonds. Each protein is a heteropolymer of amino acids.

11. Which of the following proteins is the source of essential amino acids?
a) Non-dietary proteins
b) Dietary proteins
c) Amino acids
d) Linker proteins
View Answer

Answer: b
Explanation: Certain amino acids are essential for our health and they have to be supplied through our diet. Hence, dietary proteins are the source of essential amino acids.

12. Glut-4 is a type of enzyme.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Proteins carry out many functions in living organisms. Glut-4 is a type of protein which enables glucose transport into the cells. This transport occurs in the cell membranes.

13. What is the monomeric unit of cellulose?
a) Glycine
b) Glucose
c) Lactose
d) Fructose
View Answer

Answer: b
Explanation: The most abundant organic compound present in the entire biosphere is cellulose. Cellulose is a polymeric polysaccharide consisting of only one type of monosaccharide i.e., glucose. It is a homopolymer of glucose.

14. Which of the following is the most abundant protein in the animal world.?
a) Collagen
b) RuBisCO
c) Cellulose
d) Lactose
View Answer

Answer: a
Explanation: Collagen is the most abundant protein in the animal world. Ribulose bisphosphate Carboxylase-oxygenase is the most abundant protein in the whole of the biosphere.

15. In which of the following organisms, starch is present as a storehouse of energy?
a) Animal
b) Plants
c) Bacteria
d) Mycoplasma
View Answer

Answer: b
Explanation: Starch is present as a storehouse of energy in the plant tissues. Starch forms helical secondary structures which can hold iodine molecules in the helical portions. Therefore, the starch-iodine is blue.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Biology Multiple Choice Questions for NEET Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter