Biology Questions and Answers – Classification in Plantae

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification in Plantae”.

1. Blue-green algae belong to the phylum of algae.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Blue green algae or cyano-bacteria belong to the kingdom of Monera and falls under the category of Eubacteria. Earlier it was thought to be a part of algae.
advertisement

2. Plantae doesn’t consist of mushrooms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mushroom, few other fungi and blue-green algae which were earlier considered to be plants are now put under different kingdoms. Mushrooms belong to the kingdom fungi and blue-green algae or cyanobacteria are classified under Monera.

3. What is the major difference between plant cell and an animal cell?
a) Cell wall
b) Cell membrane
c) Eukaryotic nature of cells
d) Genetic material
View Answer

Answer: a
Explanation: Plant cells contain an extra layer outside their cell membrane called cell wall. Cell wall plays a major role in the metabolic activities of a plant cell. It helps in controlling of osmotic pressure.
advertisement
advertisement

4. Artificial classification of plant kingdom is based on _______
a) Morphological characteristics
b) Embryotic structure
c) Ultra structure
d) Filamentous structure
View Answer

Answer: a
Explanation: Artificial classification is based on morphological structures of the plant i.e. artificial classification focuses on external structure of the plants than their internal structure.

5. Which among the following is incorrect about artificial classification of plantae kingdom?
a) This classification is mainly based on external features of a plant than that of their internal features
b) It laid the concept of classification in plants
c) Sexual organs are given more preference than vegetative organs
d) Artificial classification classifies closely related species
View Answer

Answer: c
Explanation: Artificial classification is the oldest mode of classification in plantae kingdom. This classification laid the foundation for classification in plants. Artificial classification classifies closely related species under one category. However, in this mode of classification vegetative and sexual characteristics are given equal preference.
advertisement

6. The mode of classifying plants as shrubs, herbs and trees comes under ________
a) Artificial classification
b) Natural classification
c) Phylogenetic classification
d) Whittaker’s classification
View Answer

Answer: a
Explanation: The mode of classifying plants as shrubs, herbs and trees come under artificial classification. In this mode of classification, morphological characteristics of plants are considered to be the basis of classification.

7. Which among the following are incorrect about natural classification?
a) In natural classification, only internal structures of the plants are considered
b) Natural classification overcomes the limitations of the artificial classification
c) Natural classification considers reproductive mode, embryotic structure and ultra structure of plants
d) Natural classification establishes close relationship between plants
View Answer

Answer: a
Explanation: Natural classification overcomes the limitations of the plants. Both internal and external structures are considered to be the basis of natural classification. Natural classification considers reproductive mode, embryotic structure and ultra structure of plants. It establishes close relationship between plants.
advertisement

8. Phylogenetic classification considers __________
a) Morphological characteristics
b) Embryotic structure
c) Evolutionary relationships
d) Ultra structure
View Answer

Answer: c
Explanation: Phylogenetic classification considers evolutionary relationships between organisms. Fossil records, cytotaxonomy, chemotaxonomy and numerical taxonomy help in studying their evolutionary structures.

9. Which among the following is incorrect about numerical taxonomy?
a) Numerical classification is based on mathematical calculations based on observable characteristics
b) Numbers are given to each character
c) The more the number of similar characters, the more is the chance that they belong to similar taxa
d) Numerical taxonomy gives the same result irrespective of the different sets of characteristics considered
View Answer

Answer: d
Explanation: Numerical classification is based on mathematical calculations based on observable characteristics. In this mode of classification, each character is given a number or a code. The more the number of similar characters, the more is the chance that they belong to similar taxon. The main disadvantage of numerical taxonomy comes with the variation in result with variation in set of characteristics.
advertisement

10. Which among the following is incorrect about cytotaxonomy and chemotaxonomy?
a) Cytotaxonomy is based on the chromosomes present in the organism
b) Chemotaxonomy is based on the chemical composition of plants
c) Cytotaxonomy involves characteristics like number of chromosomes, division of cell and position centromere
d) Cytotaxonomy involves only external characteristics
View Answer

Answer: d
Explanation: Cytotaxonomy is based on the chromosomes present in the organism. Cytotaxonomy involves both internal and external characteristics of plant. Cytotaxonomy involves characteristics like number of chromosomes, division of cell and position centromere. Chemotaxonomy is based on the chemical composition of plants.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter