Biology Questions and Answers – Neural Control and Coordination – Ear-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Neural Control and Coordination – Ear-1”.

1. Which of these is not a function of ear?
a) Transmitting sound waves
b) Transducing sound waves
c) Maintenance of balance
d) Olfaction
View Answer

Answer: d
Explanation: The ears of the human body have two important functions. They help in collecting sound waves from the surrounding areas, transmitting and transducing them. They also help to maintain balance.
advertisement

2. Which of these structures are not present in the outer ear?
a) Pinna
b) Meatus
c) Cochlea
d) Tympanic membrane
View Answer

Answer: c
Explanation: The ear is divided into three parts- the outer ear, the middle ear and the inner ear. The outer ear consists of the pinna, the external auditory meatus or auditory canal and the tympanic membrane.

3. What is the tympanic membrane also known as?
a) Pinna
b) Cochlea
c) Eardrum
d) Meatus
View Answer

Answer: c
Explanation: The tympanic membrane is also known as the eardrum. It is a part of the outer ear and is situated at the end of the external auditory meatus or auditory canal. It is made of connective tissue and skin.
advertisement
advertisement

4. What is the function of the pinna?
a) Collects sound waves from the air
b) Equalizes pressure
c) Acts as auditory receptors
d) Maintains balance
View Answer

Answer: a
Explanation: The pinna is the portion of the ear which is visible on the body. It is a part of the outer ear along with the external auditory meatus or auditory canal and the tympanic membrane or eardrum.

5. To which of these structures does the external auditory meatus extend up to?
a) Cochlea
b) Tympanic membrane
c) Malleus
d) Incus
View Answer

Answer: b
Explanation: The outer ear comprises of the pinna, the external auditory meatus or auditory canal and the tympanic membrane or eardrum. The external auditory meatus extend up to the tympanic membrane.
advertisement

6. Which of these structures are present around the auditory meatus?
a) Eustachian tube
b) Pinna
c) Temporal bone
d) Tympanic membrane
View Answer

Answer: c
Explanation: The external auditory meatus is a part of the outer ear, present just after the pinna. It extends up to the tympanic membrane. The auditory meatus is surrounded and protected by the temporal bone.

7. Which of these structures are present on either side of the auditory meatus?
a) Pinna, eardrum
b) Cochlea, Eustachian tube
c) Pinna, malleus
d) Eardrum, malleus
View Answer

Answer: a
Explanation: The outer ear comprises of the pinna, the external auditory meatus or auditory canal and the tympanic membrane or eardrum. The auditory meatus lies between the pinna and the eardrum.
advertisement

8. Which of these structures contain wax-secreting glands?
a) Tectorial membrane
b) Macula
c) Cochlea
d) Auditory meatus
View Answer

Answer: d
Explanation: The external auditory meatus or the auditory canal and the pinna of the outer ear contain wax-secreting glands. The secreted wax, known as cerumen, provides protection from bacteria, fungus, insects and water.

9. Which of these do not make up the tympanic membrane?
a) Skin
b) Connective tissue
c) Osteocytes
d) Mucus membrane
View Answer

Answer: c
Explanation: The tympanic membrane or the eardrum is a part of the outer ear and lies at the end of the external auditory meatus or auditory canal. It is made up of connective tissue, skin and mucus membrane.
advertisement

10. The auditory meatus contains fine hairs. True or false?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The external auditory meatus or auditory canal is a part of the outer ear and lies between the pinna and the eardrum. It contains fine hairs as well as wax-secreting glands to provide protection.

11. How many ear ossicles do we have?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: b
Explanation: The ear is divided into three parts-the outer ear, the middle ear and the inner ear. The middle ear consists of three bones known as the ear ossicles. The bones are known as malleus, incus and stapes.

12. Which of these is not an ear ossicle?
a) Hammer
b) Anvil
c) Meatus
d) Stirrup
View Answer

Answer: c
Explanation: The middle ear consists of three bones known as the ear ossicles. The bones are known as malleus, incus and stapes. The malleus, incus and stapes are also known as hammer, anvil and stirrup, respectively.

13. Which of these structures is attached to the oval window?
a) Malleus
b) Incus
c) Stapes
d) Eardrum
View Answer

Answer: c
Explanation: The middle ear consists of the ear ossicles. The bones are known as malleus, incus and stapes. Stapes, being the last bone of the middle ear, is attached to the oval window of the cochlea of the inner ear.

14. Where is the oval window located?
a) Cochlea
b) Eustachian tube
c) Meatus
d) Pinna
View Answer

Answer: a
Explanation: The ear is divided into three parts- the outer ear, the middle ear and the inner ear. The oval window is a portion of the cochlea, which is located in the inner ear. It is attached to the stapes of the middle ear.

15. Which structure connects the middle ear cavity with the pharynx?
a) Cochlea
b) Eustachian tube
c) Meatus
d) Pinna
View Answer

Answer: b
Explanation: The middle ear cavity is connected with the pharynx through the Eustachian tube. It lies in the inner ear. The function of the Eustachian tube is to equalize air pressure on either side of the ear drum.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter