Biology Questions and Answers – Classification of Organisms by Aristotle and Linnaeus

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions and Answers for Class 11 focuses on “Classification of Organisms by Aristotle and Linnaeus”.

1. Aristotle classified the organisms based on their _________
a) Morphological characteristics
b) Cell wall
c) Evolutionary relationships
d) Method of reproduction
View Answer

Answer: a
Explanation: Aristotle classified the organisms based on their morphological characteristics. His classification neglected characteristics like nature of the cell wall, evolutionary relationships and method of reproduction.
advertisement

2. Aristotle’s classification of plants is based on the ________
a) Size
b) Flowering or non-flowering
c) Number of cotyledons present
d) Type of roots they have
View Answer

Answer: a
Explanation: Aristotle classified plants based on their size into herbs (Wheat, Paddy, etc.), shrubs (Rose, Jasmine, etc.) and trees (Banyan, Banana, etc.). He classified animals based on their blood.

3. Aristotle’s classification contained ________
a) 5 Kingdoms
b) 3 Kingdoms
c) 2 Kingdoms
d) 4 Kingdoms
View Answer

Answer: c
Explanation: Aristotle’s classification contained two kingdoms i.e. Plants and Animals. Plants are sub-divided into herbs, shrubs and tree. Animals are further sub-divided into red blooded and non- red blooded animals.
advertisement
advertisement

4. Which of the following statements are correct?
a) Aristotle classified the organisms into 5 kingdoms
b) Aristotle’s classification helped in classifying every organism
c) It didn’t consider the cell structure of the organism
d) It considered the method of reproduction of an organism
View Answer

Answer: c
Explanation: Aristotle classified the organisms into two kingdoms namely, Plants and Animals. It didn’t classify organisms like bacteria, fungi and viruses. It didn’t consider the cell structure, method of reproduction and evolutionary relationships.

5. Linnaeus classified organisms into ________
a) Prokaryotes and Eukaryotes
b) Monera and Protista
c) Bacteria and Non-bacteria
d) Plantae and Animalia
View Answer

Answer: d
Explanation: Aristotle classified the organisms into Plants and Animals whereas Carolus Linnaeus classified the organisms into Plantae and Animalia. Whittaker’s 5 kingdom classification contained Monera, Protista, Fungi, Plantae and Animalia.
advertisement

6. Which among the following is a major disadvantage of the Linnaeus and Aristotle’s classification?
a) It is based on the morphological characteristics
b) These classifications resulted in organisms that are of completely different in the same group
c) It considered the evolutionary relationships of the organisms
d) They managed to include almost every organism in their classification
View Answer

Answer: b
Explanation: Linnaeus and Aristotle’s classification is based on the morphological characteristics of the plants and animals. This classification resulted in classification of organisms like fungi and humans that completely different in the same group.

7. Linnaeus classified organisms based on their cell structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Linnaeus didn’t consider the cell structure of organisms (prokaryotes and eukaryotes) in order to classify them. Linnaeus classification is based on the morphological characteristics of organisms.
advertisement

8. Linnaeus classified amoeba under _________
a) Protista
b) Animalia
c) Monera
d) Plantae
View Answer

Answer: b
Explanation: Linnaeus classified amoeba under Animalia. His classification didn’t consider cell structure, nature of the cell wall, mode of reproduction, evolutionary relationships which resulted amoeba in Animalia.

9. Classification of organisms by Linnaeus and Aristotle didn’t include many organisms.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Classification of organisms by Linnaeus and Aristotle didn’t include many organisms like fungi, bacteria and viruses into either of the kingdoms. Instead they were forced to come under either of these.
advertisement

10. According to Aristotle Chlorella comes under _______
a) Plantae
b) Animalia
c) Protista
d) Plants
View Answer

Answer: d
Explanation: Aristotle classified organisms as Plants and Animals. He considered Chlorella under the category of Plants. His classification didn’t consider structure of the cell which resulted in Chlorella under Plants in his classification.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 11.

To practice Biology Multiple Choice Questions and Answers for Class 11, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter