Life Sciences Questions and Answers – Mineral Nutrition

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mineral Nutrition”.

1. Those elements whose absence prevent plants from completing its life cycle are called___________
a) Micro element
b) Macro element
c) Nonessential elements
d) Essential elements
View Answer

Answer: d
Explanation: In order to grow and complete their life cycle plants need certain essential nutrients. The presence of these nutrients in the form of inorganic elements is called essential elements.
advertisement

2. Which one of the following is NOT a criteria for an element to be called as essential?
a) These elements need not to take part in growth and development
b) The function of an element must not be replaceable
c) The element should be involved in plant metabolism
d) A plant cannot complete its life cycle without these elements
View Answer

Answer: a
Explanation: Essential elements have a specific physiological role in the growth and development of plants.

3. Who proposed the idea of essential mineral nutrients of the plant?
a) Leonhart Fuchs
b) Aristotle
c) Arnon and Stout
d) Carl Linnaeus
View Answer

Answer: c
Explanation: Arnan and Stout in 1939 first proposed the idea of essential mineral nutrients for the plants. There are about 17 elements which are considered as the most essential for angiospermic plants.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Name the technique which involves the growth of a plant by suspending their roots in the air?
a) Diffusion
b) Osmosis
c) Hydroponics
d) Aeroponics
View Answer

Answer: d
Explanation: Aeropinics is a technique in which the roots of a plant are suspended in the air and being sprayed with a nutrient solution.

5. Which of the following is a mineral nutrient?
a) Carbon
b) Nitrogen
c) Hydrogen
d) Oxygen
View Answer

Answer: b
Explanation: Nitrogen is a mineral element as it is acquired by the plants in the form of inorganic ions from the soil while carbon, hydrogen, and oxygen are non-mineral elements.
Take Life Sciences Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which of the following element is needed by plants in a very small quantity?
a) Phosphorus
b) Carbon
c) Sodium
d) Magnesium
View Answer

Answer: c
Explanation: Elements which are needed by plants for growth in a very small quantity is called micro element or trace element. Sodium, zinc, boron, etc. are some examples of the trace element.

7. Name the mineral element which is required by a plant in a great amount?
a) Calcium
b) Cobalt
c) Phosphorus
d) Nitrogen
View Answer

Answer: d
Explanation: Nitrogen is required by plants in a great amount as its constituent amino acids, nucleic acid, amides, proteins, nucleotides, and coenzymes.
advertisement

8. Deficiency of which mineral causes dark green coloration of the leaves?
a) Phosphorus
b) Potassium
c) Nitrogen
d) Calcium
View Answer

Answer: a
Explanation: Phosphorus deficiency in plants can lead to the formation of dead tissues in the leaves which is called necrotic spots and causes dark green color of leaves.

9. Which of the following is deficiency symptom of magnesium?
a) Chlorosis in young leaves
b) Chlorosis in older leaves
c) Spindly and woody stem
d) Elongated stem
View Answer

Answer: b
Explanation: Deficiency of magnesium causes chlorosis in older leaves first while chlorosis in younger leaves is caused by the deficiency of sulfur.
advertisement

10. Which of the following class of enzyme does not need manganese for its efficient activity?
a) Dehydrogenase
b) Decarboxylases
c) Kinases
d) Nitrogenase
View Answer

Answer: d
Explanation: Nitrogenase requires molybdenum for its activity while dehydrogenase, decarboxylases, and kinases require manganese forits efficient function.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.