Cell Biology Questions and Answers – Cells Discovery

»

This set of Cell Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cells Discovery”.

1. Which of the following was first examined under a microscope that later led to the discovery of cells?
a) Honeycomb
b) Cork
c) Drosophila
d) Dead leaves
View Answer

Answer: b
Explanation: In the 16th century, Robert Hooke first examined cork (part of barks of the trees) under a microscope. He saw it as a porous honeycomb like structure. He called these pores as cells.
advertisement

2. Who was the first person to describe various forms of bacteria?
a) Robert Hooke
b) Schwann and Schleiden
c) Antonie van Leeuwenhoek
d) Peter
View Answer

Answer: c
Explanation: Antonie Van Leeuwenhoek from the Netherlands sold buttons and clothes to earn a living, in his spare time grinded glasses and constructed simple microscopes. He observed various forms of bacteria under the microscope which came from water in which pepper was soaked and scrapping of his teeth.

3. Who proposed that plant embryo arose from a single cell?
a) Matthias Schleiden
b) Theodor Schwann
c) Robert Hooke
d) Pasteur
View Answer

Answer: a
Explanation: In 1838, German lawyer turned botanist Matthias Schleiden, proposed that plants were made of cells and that plant embryo arose from a single cell. Theodor Schwann, his colleague later proposed the cell theory.

4. Which of the following is a tenet of cell theory, as proposed by Theodor Schwann?
a) Cell can be seen with naked eyes
b) Only animals are composed of cells
c) Cell is the structural unit of life
d) Not all organisms have cells
View Answer

Answer: c
Explanation: Theodor Schwann proposed the cell theory, tenets of which include all organisms are composed of one or more cells and cell is the structural unit of life.
advertisement

5. Schleiden and Schwann believed that cells arise from non-cellular materials.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Schleiden and Schwann’s ideas about the origin of life did not receive reverence because both of them agreed that cells could arise from non-cellular material.

6. Rudolf Virchow, a German pathologist proposed the ___________________
a) cell theory
b) first tenet of cell theory
c) second tenet of cell theory
d) third tenet of cell theory
View Answer

Answer: d
Explanation: Rudolf Virchow proposed the third tenet of cell theory that said; cells can only arise by division from a pre-existing cell. This was perceived as a convincing case by the scientific society.

7. The cell theory consists of how many tenets?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The cell theory is based on three tenets. Two of these were proposed by Matthias Schleiden and Theodor Schwann and the third tenet by Rudolf Virchow.
advertisement

8. Which microscope was used by Anton van Leeuwenhoek?
a) single-lens
b) confocal microscope
c) double-lens
d) compound microscope
View Answer

Answer: a
Explanation: Antonie Van Leeuwenhoek used single-lens microscope which he constructed by himself. The biconvex lens used was capable of magnifying 270 times and a resolution of 1.35 micro-meters.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Cell Biology.

To practice all areas of Cell Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn