Life Sciences Questions and Answers – Nucleus

«
»

This set of Life Sciences Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nucleus”.

1. Name the control center of the eukaryotic cell?
a) Nucleus
b) Ribosome
c) Cytoplasm
d) Golgi complex
View Answer

Answer: a
Explanation: Nucleus contains most of the genetic material of the cell and is called the control center of the eukaryotic cell. Eukaryotic cell may have a single nucleus (uninucleate) or have many nuclei (multinucleate).
advertisement

2. Red blood cells are multinucleate in nature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Mature red blood cells do not have a nucleus, so, these cells are neither multinucleate nor uninucleate.

3. Which of the following microorganism have two nuclei?
a) Slime molds
b) Cyanobacteria
c) Amoeba
d) Paramecium
View Answer

Answer: d
Explanation: Paramecium is unicellular ciliate protozoa which have two nuclei, one is macronucleus and other is micronucleus. Genes for everyday function of the cell is stored in macronucleus and sexual reproduction is controlled by micronucleus.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a component of the nucleus?
a) Chromosome
b) Nucleolus
c) Cytoplasm
d) Nuclear envelope
View Answer

Answer: c
Explanation: Cytoplasm is not the component of the nucleus but the nucleus is found in the cytoplasm. The four components of the nucleus are nucleoplasm, nuclear envelope, nucleolus, and chromosomes.

5. Mark the INCORRECT statement about nuclear lamina.
a) Filaments present in the inner membrane of the nucleus
b) Made up of lamin proteins
c) Provide mechanical support to the nucleus
d) It has bounded with the ribosomes
View Answer

Answer: d
Explanation: Bounded with the ribosomes is incorrect for nuclear lamina as ribosomes present on the outer membrane of nucleus while nuclear lamina is a network of an intermediate filament which is present on the nuclear side of the inner membrane of the nucleus.
Participate in Life Sciences Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Name the structure which is used to transfer macromolecules between the cytoplasm and nucleus.
a) Microtubules
b) Nuclear pores
c) Cilia
d) Centrioles
View Answer

Answer: c
Explanation: Nuclear pores are present on the nuclear envelope which helps in transport of macromolecules among nucleus and cytoplasm. Nuclear pores are the part of a nuclear pore complex which includes inner and outer membranes of the nucleus.

7. Name the signal which helps protein to move in or out of the nucleus?
a) Notch signal
b) Paracrine signal
c) Nuclear localization signal
d) Chemical signals
View Answer

Answer: c
Explanation: Nuclear localization signals are also known as a nuclear-export signal which helps protein to import and export in the nucleus through nuclear pores. These signals are specific amino acid sequences present on the proteins.
advertisement

8. Non-membrane bound body of the nucleus which disappears in the late prophase and reappears in telophase_______
a) Nucleolus
b) Chromosome
c) Nucleoplasm
d) Nuclear pore
View Answer

Answer: a
Explanation: Nucleolus is the component of the nucleus which is a non-membrane bound body produced by Nucleolar-organizing region of a chromosome. It disappears in the late prophase and then appears again in the telophase stage of cell division.

9. Which of the following is not true for chromatin?
a) Organized structure of DNA and protein
b) These are highly condensed DNA
c) It is found in the nucleus
d) It contains a single dsDNA
View Answer

Answer: a
Explanation: Organized structure of DNA and protein is incorrect as chromatin is less condensed and extended DNA while highly condensed DNA is of chromosomes.
advertisement

10. Which region of chromatin is transcriptionally silent?
a) Nucleoid
b) Centromere
c) Euchromatin
d) Heterochromatin
View Answer

Answer: d
Explanation: Heterochromatin is darkly stained and highly condensed region of chromatin which is generally believed to be transcriptionally silent.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Life Sciences.

To practice all areas of Life Sciences, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.