Chemistry Questions and Answers – Nomenclature of Coordination Compounds – 1

«
»

This set of Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nomenclature of Coordination Compounds – 1”.

1. The position of ligands in the formula of a mononuclear coordination entity depends on which of the following?
a) The first letter in the name of the ligand
b) Charge on the ligand
c) Atomicity of the ligand
d) Denticity of the ligand
View Answer

Answer: a
Explanation: The listing of ligands in the formula of mononuclear coordination entities is according to alphabetical order, including abbreviated ligands. It does not depend on the atomicity, denticity or the charge on the ligand.
advertisement

2. Which of the following is the correct formulation of the entity according to IUPAC?
a) (Co(CN)6)3-
b) [Co(CN)6]3-
c) [Co (CN)6]3-
d) [Co(CN)6]-3
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula of the coordination entity should be enclosed within square brackets and there should be no space between the ligand and central metal. The number is written before the sign while indication the charge of the complex ion.

3. Which of the following ligands will be listed last in a coordination sphere?
a) Cl
b) CO
c) CO3
d) C2O4
View Answer

Answer: d
Explanation: The ligands given are chlorine (Cl), carbonyl (CO), carbonate (CO3) and oxalate (C2O4). Of these, the one that occurs last in alphabetic order is oxalate, and hence is will be listed at the end of the coordination entity.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is true regarding a charged coordination entity?
a) The charge is indicated as a subscript outside the square bracket on the right
b) The charge of the complex ion is written in parenthesis while naming the entity
c) The sign of the charge is written after the number
d) The charge on the complex ion is depicted along with the counter ion
View Answer

Answer: c
Explanation: The charge of a coordination entity is written without the presence of the counter ion and is indicated outside the square brackets on the right side as a superscript with the number before the sign of charge.

5. Which of the following terms is used to indicate the number of individual ligands that do not include a numerical prefix, in the name of a coordination compound?
a) tetra
b) bis
c) tris
d) tetrakis
View Answer

Answer: a
Explanation: The terms bis, tris, tetrakis are used when the names of the ligand include a numerical prefix. Else, the prefixes used are mono, di, tri, tetra, etc.
advertisement

6. The correct way of naming Co in [CoCl2(en)2]+ is ________
a) cobalt(III)
b) cobalt(II)
c) cobaltate(III)
d) cobaltate(II)
View Answer

Answer: a
Explanation: The complex ion given is cationic and hence the metal is named same as the element. Also, the oxidation number of cobalt is +3 as (en) is a neutral ligand and Cl has -1 charge. Thus, the correct naming for Co is cobalt(III).

7. The prefix di is used twice in the naming of [NiCl2(PPh3)2].
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The prefix di is used only once for chlorido. For the PPh3 ligand, the prefix bis is used instead, as PPh3 (triphenylphosphine) already includes a numerical prefix in its name.
advertisement

8. What would be the formula of the hypothetical compound shown in the figure? (Assume all ligands are monoatomic)
The formula of the hypothetical compound is [MA2B2C]+ distinct monoatomic ligands
a) [M(AB)2C]+
b) [M(A2B2C)]+
c) [MA2B2C]+
d) [M(A)2(B)2C]+
View Answer

Answer: c
Explanation: A, B and C are distinct monoatomic ligands are simply listed in that order after the metal M, without the use of any parenthesis, and enclosed within square brackets.

9. If the complex ion is cationic, the name of the metal ends with suffix -ate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In cationic complex ions, the metal is named same as element. On the other hand, in anionic complex ions, the name of the metal is ended with -ate.
advertisement

10. Identify the correct naming for K2[PdCl4].
a) Potassium tetrachlorinepalladium(II)
b) Potassium tetrachlorinepalladate(II)
c) Potassium tetrachloridopalladium(II)
d) Potassium tetrachloridopalladate(II)
View Answer

Answer: d
Explanation: Since Cl is an anionic ligand, it ends in -o, hence chlorido. Also, the complex ion is anionic, and the metal must end with the suffix -ate, hence palladate.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice all areas of Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.