Virology Questions and Answers – Classification and Nomenclature of Animal and Human Viruses

«
»

This set of Virology Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Classification and Nomenclature of Animal and Human Viruses”.

1. The order of enterobacteria phage T4 is _____________
a) Mononegavirales
b) Caudovirales
c) Nidovirales
d) Tymovirales
View Answer

Answer: b
Explanation: The order of enterobacteria phage T4 is Caudovirales. They are the group I viruses placed in the Baltimore scheme classification. The viruses have double-stranded DNA genomes and are also called as tailed bacteriophages.
advertisement

2. Which of the following virus belongs to Nidovirales order?
a) SARS
b) HIV
c) Measles virus
d) HPV
View Answer

Answer: a
Explanation: Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) virus belongs to the Nidovirales order. SARS virus infection may result in acute respiratory distress or severe breathing difficulty or sometimes death.

3. The suffix used for subfamily is ____________
a) virales
b) viridae
c) virinae
d) virus
View Answer

Answer: c
Explanation: The suffix used for taxonomic group ‘subfamily’ is virinae. For example, comovirus, nepovirus, etc. are placed under the Comovirinae subfamily. Virales is used for the order, viridae is used for family, and the virus is used for the genus.
advertisement
advertisement

4. Human BK virus belongs to the family ____________
a) parvoviridae
b) reoviridae
c) papovaviridae
d) adenoviridae
View Answer

Answer: c
Explanation: The human BK virus belongs to the family papovaviridae. Papovaviridae is split into Papillomaviridae and Polyomaviridae and is no longer used in the recent taxonomy. Specifically, the BK virus belongs to the family Polyomaviridae.

5. Sicilian virus belongs to the family _____________
a) Bunyaviridae
b) Rhabdoviridae
c) Filoviridae
d) Togaviridae
View Answer

Answer: a
Explanation: Sicilian virus belongs to the family Bunyaviridae. Rift Valley fever virus, Uukuniemi virus, Sandfly fever virus are other viruses belonging to the Bunyaviridae family. It causes Sandfly fever.
advertisement

6. Which of the following virus contains ssRNA genome and enveloped virions without DNA step in the replication cycle?
a) Sindbis virus
b) HTLV-1
c) Human foamy virus
d) HIV
View Answer

Answer: a
Explanation: Sindbis virus contains ssRNA genome and enveloped virions without DNA step in the replication cycle. It belongs to the Togaviridae family and it causes sindbis fever in humans. HTLV-1, Human foamy virus, and HIV contain ssRNA genome and enveloped virions with DNA in the replication cycle.

7. Which of the following virus contains the dsRNA genome?
a) Colorado tick fever virus
b) Human coronavirus
c) Vesicular stomatitis virus
d) Ebola virus
View Answer

Answer: a
Explanation: Colorado tick fever virus possesses a double-stranded RNA genome. It is transmitted from the bite of an infected Rocky Mountain wood tick. Ebola virus, vesicular stomatitis virus, and human coronavirus possesses a single-stranded RNA genome.
advertisement

8. Which of the following virus contains dsDNA with enveloped virions?
a) Adenovirus
b) Human JC virus
c) Human BK virus
d) Yabapox virus
View Answer

Answer: d
Explanation: Yabapox virus is a virus that contains a double-stranded DNA genome with enveloped virions. It is a tumor virus that caused the formation of tumors on the bodies of the monkeys. Human JC virus, BK virus, and adenovirus contains double-stranded DNA with non-enveloped virions.

9. Kemerovo virus belongs to the genus ____________
a) Orbivirus
b) Coltivirus
c) Reovirus
d) Alphavirus
View Answer

Answer: a
Explanation: Kemerovo virus belongs to the genus Orbivirus which is a member of the Reoviridae family in subfamily Sedoreovirinae. It can infect and replicate within the wide range of arthropod and vertebrate hosts.
advertisement

10. The order is the largest taxonomic group.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Order is the largest taxonomic group that is followed by family, subfamily, genus, and species. For example, T4-like viruses belong to the Caudovirales order and Myoviridae family.

11. The binomial nomenclature rules to write the genus name always first.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The rules of binomial nomenclature includes: The two-name parts must be written in italics or underlined if handwritten, the genus name is always written first and then followed by species name, the genus name must be capitalized and species epithet is never capitalized.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Virology.

To practice all areas of Virology for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter