Class 11 Chemistry MCQ – Periodic Table Classification – Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100

«
»

This set of Class 11 Chemistry Chapter 3 Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Periodic Table Classification – Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100”.

1. Which of the following is not the name of the 104th element?
a) Rutherfordium
b) Kurchatovium
c) Unnilquadium
d) Neptunium
View Answer

Answer: d
Explanation: For claiming credit for discovering 104th element, the Americans named it Rutherfordium and the Soviets named it Kurchatovium. While it’s named Unnilquadium as per IUPAC nomenclature. Neptunium is the 93rd element.

2. In olden days, as a privilege to the discoverer, the elements were named as they suggested by IUPAC.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Traditionally, IUPAC ratified the name selected by the discoverer. But later this led to the problem because the synthesis of these elements required costly equipment and laboratory as the elements with higher atomic numbers are highly unstable.

3. The element ____________ is also known as Unnilunium.
a) Nobelium
b) Mendelevium
c) Hassium
d) Flerovium
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the notations of the IUPAC nomenclature, the 101st element is named as Unnilunium. When the Einstenium was bombarded with alpha particles, Mendelevium was discovered and named after Dmitri Mendeleev.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What’s the name of the 109th element as per the nomenclature?
a) Unnilennium
b) Unnilunium
c) Ununnillium
d) Ununennium
View Answer

Answer: a
Explanation: As per IUPAC nomenclature, 0 – nil, 1 – un, 2 – bi, 3 – tri, 4 – quad, 5 – pent, 6 – hex, 7 – sept, 8 – oct and 9 – enn. Here it’s 109 so 1 – un, 0 – nil and 9 – enn, combining them its unnilennium (adding “-ium” after it).

5. What’s the symbol of the element Unnilquadium?
a) Unl
b) Unq
c) Uns
d) Ubn
View Answer

Answer: b
Explanation: Unnilquadium is a combination of un, nil, and quad i.e. 1, 0 and 4 as per IUPAC nomenclature. Its symbol is formed by joining the first letters. So combining u from uni, n from nil and q from quad, we get Unq.

6. For the 115th element _________ is the name as per IUPAC nomenclature and __________ is the official name.
a) Unnilquadium, Mendelevium
b) Unnilunium, Rutherfordium
c) Ununpentium, Moscovium
d) Moscovium, Ununpentium
View Answer

Answer: c
Explanation: As per IUPAC nomenclature, the roots are as follows: 0 – nil, 1 – un, 2 – bi, 3 – tri, 4 – quad, 5 – pent, 6 – hex, 7 – sept, 8 – oct and 9 – enn. So 115 is Ununpentium and the official name is Moscovium was named after the Moscow Oblast in which Joint Institute for Nuclear Research is situated.

7. The elements, Unnilhexium and Seaborgium are the same.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Unnilhexium is the 106th element as per IUPAC nomenclature, as the roots are un, nil, and hex which means 1, 0 and 6. The 106th element’s official name is Seaborgium. Seaborgium is a synthetic element that is named after Glenn T. Seaborg.
advertisement

8. What’s the atomic number of the element Copernicium?
a) 111
b) 112
c) 113
d) 114
View Answer

Answer: b
Explanation: The element of Copernicium’s atomic number is 112. it is otherwise called as Ununbium as per the IUPAC nomenclature. The name Copernicium is given after the astronomer Nicolaus Copernicus. It’s a d-block transactinide element that belongs to Group-12.

9. What are the roots of 1, 1, and 9 respectively as per the IUPAC nomenclature, and find out its symbol?
a) un, bi, and quad; Ubq
b) nil, bi, and sept; Ubs
c) un, un, and enn; Uue
d) un, bi, and enn; Ube
View Answer

Answer: c
Explanation: As per IUPAC nomenclature, the roots are as follows: 0 – nil, 1 – un, 2 – bi, 3 – tri, 4 – quad, 5 – pent, 6 – hex, 7 – sept, 8 – oct and 9 – enn. So the roots for 1, 1 and 9 are un, un, and enn. Hence the symbol of the elements is Uue.
advertisement

10. What is the atomic number of the element unniloctium?
a) 106
b) 118
c) 108
d) 116
View Answer

Answer: c
Explanation: As per IuPAC nomenclature of periodic elements greater than 100, Un means 1, nil means 0 and oct means 8, so the element numbered 108 is unniloctium. It’s chemical names is Hassium and is represented by the symbol “Hs”. It is highly radioactive in nature and man made.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 11.

To practice all chapters and topics of class 11 Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.