Chemistry Questions and Answers – Nomenclature of Coordination Compounds – 2

«
»

This set of Chemistry Online Test for Class 12 focuses on “Nomenclature of Coordination Compounds – 2”.

1. Identify the correct naming for K3[Fe(CN)6].
a) Tripotassium hexacyanidoferrate(III)
b) Potassium hexacyanoferrate(III)
c) Tripotassium hexacyanoferrate(III)
d) Potassium hexacyanidoferrate(III)
View Answer

Answer: d
Explanation: The number of cations or anions is not denoted in the name of a coordination compound. In this case, the counter ion is named as potassium and not tripotassium. Also, CN is an anionic ligand and should end with -o, with the correct name being cyanido and not cyano.
advertisement

2. Identify the correct naming for [Zn(OH)4]2-.
a) Zinc tetrahydroxide
b) Tetrahydroxozincate(II)
c) Tetrahydroxidozincate(II)
d) Tetrahydroxylzincate(II)
View Answer

Answer: c
Explanation: The ligand OH is a negative group and should end with -o. The correct name for the OH group is hydroxide and the metal is mentioned after the ligands.

3. Identify the correct naming for [Co(ONO)(NH3)5]2+.
a) Pentaamminenitritocolbalt(III)
b) Pentaamminenitrito-O-cobalt(III)
c) Pentaamminenitrito-N-cobalt(III)
d) Pentaamminenitrosylcobalt(III)
View Answer

Answer: b
Explanation: Nitrate is an ambidentate ligand and can bind through either O or N atom. In this case, it is written as (ONO) which implies that it binds through O atom, hence giving it the name nitrito-O.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Identify the correct formula for hexaaquamanganese(II) ion.
a) [Mn(H2O)6]2+
b) [Mn(H2O)6]2-
c) [Mn2(H2O)6]+
d) [Mn(H2O)6]+2
View Answer

Answer: a
Explanation: The parenthesis after manganese represents its oxidation state (+2) which is indicated outside the square bracket with sign following the number. The H2O molecule is a neutral ligand named as aqua.

5. Identify the correct formula for potassium tetracyanonickelate(II).
a) K[Ni(CN)4]
b) K[Ni(CN)4]2
c) K2[Ni(CN)4]
d) K2[Ni(CN)4]2
View Answer

Answer: c
Explanation: CN is anionic with charge -1 and there are 4 of them. Ni is given to have oxidation number +2 in the name of the compound. So, the total charge on the compound will be -4 + 2 = -2. This must be balanced by potassium ions which have charge of +1, so two of them will be required. Hence, the formula is K2[Ni(CN)4].
advertisement

6. The term inside the parenthesis in the formula of mercury(I) tetrathiocyanato-S-cobaltate(III) is _________
a) Hg
b) SCN
c) NCS
d) Co
View Answer

Answer: b
Explanation: When the ligands are polyatomic, its formula is enclosed in parenthesis. The formula for the given compound is Hg[Co(SCN)4], where the thiocyanate ligand binds through the S atom.

7. Which of the following representation of the complex ion is correct according to IUPAC?
a) [PtBrCl(NH3)(NO2)]
b) [PtBrCl(NO2)(NH3)]
c) [Pt(NH3)BrCl(NO2)]
d) [Pt(NO2)BrCl(NH3)]
View Answer

Answer: c
Explanation: The ligands are bromine, chlorine, ammine and nitrite and according to IUPAC nomenclature they should be listed as per alphabetical order which is ammine (NH3), bromine (Br), chlorine (Cl) and nitrite (NO2).
advertisement

8. An imaginary coordination entity named dipalidoqalidoralidometal(IV) according to the IUPAC norms, consists of ligands palide(P), qalide(Q) and ralide(R), all having charge of magnitude 1. The central atom is metal (M). Which of the following options best suits the complex described?
a) Dipalidoqalidoralidometal with ligands palide(P), qalide(Q) & ralide(R) - option a
b) Dipalidoqalidoralidometal with ligands palide(P), qalide(Q) & ralide(R) - option b
c) Dipalidoqalidoralidometal with ligands palide(P), qalide(Q) & ralide(R) - option c
d) Dipalidoqalidoralidometal with ligands palide(P), qalide(Q) & ralide(R) - option d
View Answer

Answer: c
Explanation: All the ligands end with -o, which implies they are anionic and have charge -1. The oxidation number of the central atom is given as +4. There are a total of 4 ligands (2 P, 1 Q and 1 R) in the entity. Hence, the overall charge on the complex is +4 – 4 = 0.

9. Which of the following is not enclosed in parenthesis?
a) Polyatomic ligands in the formula of coordination compounds
b) Ligand abbreviations in the formula of coordination compounds
c) Oxidation number of central metal in the naming of coordination compounds
d) The coordination entity in the formula of coordination compounds
View Answer

Answer: d
Explanation: The coordination entity consisting of the metal atom/ion followed by ligands is enclosed within square brackets and not in parenthesis.
advertisement

10. The prefixes bis, tris and tetrakis are used to indicate the number of individual ligands in the coordination entity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mono, di, tri, etc. are used when name of ligands don’t have a numerical prefix. If not, then bis, tris and tetrakis are used as prefixes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemistry – Class 12.

To practice Chemistry Online Test for Class 12, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.