Human Physiology Questions and Answers – Body Fluid and Circulation – Circulatory Pathway Types

«
»

This set of Basic Human Physiology Questions and Answers focuses on “Body Fluid and Circulation – Circulatory Pathway Types”.

1. How many types of circulatory pathways are present?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two major types of circulatory pathway present. They are closed type and open type circulatory system.
advertisement

2. Cockroach and other insects have blood which __________
a) circulates in open system
b) has RBC’s
c) resembles human blood color
d) circulates through arteries and veins
View Answer

Answer: a
Explanation: Cockroach and other insects have open type circulatory system. In this type of system the blood does not flow inside the vessels.

3. Blood vascular system of earthworm is ____________
a) closed type with Hb in plasma
b) open type with Hb in plasma
c) open type with Hbin RBC’s
d) closed type with Hb in RBC’s
View Answer

Answer: a
Explanation: Closed circulatory system has blood closed at all time within the vessels. Blood is pumped by a heart through vessels and does not normally fill body cavities.
advertisement
advertisement

4. In which of the following animals hemoglobin is found dissolved in plasma?
a) Earthworm
b) Cockroach
c) Sepia
d) Planaria
View Answer

Answer: a
Explanation: Oxygen is carried in the blood in two forms. 1) Dissolved in plasma and RBC water and 2) Reversible bound to hemoglobin. In earthworm hemoglobin is found dissolved in the plasma.

5. What is heart made up of?
a) Skin
b) Bone
c) Muscle
d) Tissues
View Answer

Answer: c
Explanation: Heart is made up of muscles. It is an involuntary organ. Heart is made up of muscle called as myocardium.
advertisement

6. What is a circulatory system?
a) System that helps body to move
b) System that helps body to respire
c) System that helps in transportation of blood
d) System that deals with nerves
View Answer

Answer: c
Explanation: Circulatory system is an organ system that permits blood to circulate and transport nutrients, oxygen, carbon dioxide, hormones and blood cells. It is also known as vascular system or cardiovascular system.

7. What makes blood clotting possible?
a) Platelets
b) Hemoglobin
c) Lymphocytes
d) Plasma
View Answer

Answer: a
Explanation: Platelets help in blood clotting. It is also known as thrombocytes. It is a component of blood.
advertisement

8. Which of the following is not the function of WBC?
a) They fight against bacteria
b) They guard against infection
c) They carry oxygen
d) They attack pathogens
View Answer

Answer: c
Explanation: WBCs are white blood cells. It is also known as leukocytes. They are cells of immune system and helps in fighting infections.

9. Which of the following has closed circulatory system?
a) Arthropods
b) Mollusks
c) Platyhelminthes
d) Annelids
View Answer

Answer: d
Explanation: Annelids are a large phylum. They are also known as ringed worms or segmented worms. Closed circulatory system is found in annelids.
advertisement

10. Single circulation is found in fishes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In single circulatory system the blood passes only once through heart in each complete circuit. It is seen in fishes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

To practice basic questions and answers on all areas of Human Physiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter