Human Physiology Questions and Answers – Neural Control and Coordination – Reflex Actions

This set of Human Physiology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Neural Control and Coordination – Reflex Actions”.

1. Which part of the nervous system controls reflex actions?
a) Vermis
b) Pons
c) Spinal cord
d) Corpus callosum
View Answer

Answer: d
Explanation: Corpus callosum is present in the cerebral cortex. It is about 10cm long. Reflex actions are controlled by Corpus callosum.

2. The electrical potential difference between outside and inside of a nerve axon before excitation is known as ______________
a) Resting potential
b) Action potential
c) Spike potential
d) Reaction potential
View Answer

Answer: a
Explanation: The resting potential of a neuron is about -70 Milli volts. At rest, there are relatively more sodium ions outside the neurons and more potassium ions inside the neurons.

3. Which set of ions are necessary for the nerve impulse conduction?
a) Sodium and potassium ions
b) Sodium and calcium ions
c) Calcium and potassium ions
d) Sodium and magnesium ions
View Answer

Answer: a
Explanation: Sodium and potassium ions are necessary for nerve impulse conduction. The process of moving sodium and potassium ions across the cell membrane is an active transport process involving the hydrolysis of ATP to provide the necessary energy.
advertisement
advertisement

4. Reflex arc consists of ________
a) Motor nerve
b) Sensory nerve
c) Both motor and sensory nerve
d) Mixed nerve
View Answer

Answer: c
Explanation: Reflex arc is a neural pathway that controls the reflux. It includes sensory nerve and a motor nerve with a synapse between.

5. Dorsal root of spinal nerves contains ________
a) Effectors neurons
b) Stimulators
c) Detector neurons
d) Receptor neurons
View Answer

Answer: d
Explanation: Dorsal root of spinal nerve emerges from the spinal cord. Dorsal root of spinal nerves contains receptor neurons. Receptors neurons receive the stimuli and send the signals.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Reflex action is simplest form of response in _______
a) Simple animals
b) Higher animals
c) Smaller animals
d) Lowest animals
View Answer

Answer: b
Explanation: Reflex action is an involuntary response to the stimulus. Reflex action is the simplest form of response in higher animals.

7. Which of the following is not involved in voluntary actions?
a) Math neuron
b) Relay neuron
c) Sensory neuron
d) Synapse
View Answer

Answer: c
Explanation: Sensory neuron is nerve cells within the nervous system responsible for converting external stimuli into internal electrical impulses. It is also known as afferent neurons.
advertisement

8. Nerve impulse is conducted toward the cell body through ___________
a) Motor neurons
b) Nerve fibers
c) Axon
d) Dendrons
View Answer

Answer: d
Explanation: Nerve impulse is conducted towards the cell body through dendrons. Dendron is a postsynaptic branch of neuron that carries postsynaptic potentials towards the cell body.

9. Stimuli are also known as __________
a) Receptors
b) Nerve impulse
c) Biosensors
d) Detectors
View Answer

Answer: a
Explanation: Stimuli is something that can elicit or evoke a physiological response in a cell, tissue or an organism. It can be internal or external. Stimuli are also known as Receptors.
advertisement

10. Blinking of an eye is an example of ___________
a) Spinal reflux
b) Cranial refluxes
c) Relay neurons
d) Spinal refluxes
View Answer

Answer: b
Explanation: Cranial refluxes are mediated by pathways in the cranial nerves and brain. Blinking and swallowing are cranial refluxes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Human Anatomy and Physiology.

To practice all areas of Human Anatomy and Physiology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.