Neural Network Questions and Answers – Characteristics – 1

«
»

This set of Neural Networks Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Characteristics – 1″.

1. What are the issues on which biological networks proves to be superior than AI networks?
a) robustness & fault tolerance
b) flexibility
c) collective computation
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: AI network should be all of the above mentioned.

2. The fundamental unit of network is
a) brain
b) nucleus
c) neuron
d) axon
View Answer

Answer: c
Explanation: Neuron is the most basic & fundamental unit of a network .

3. What are dendrites?
a) fibers of nerves
b) nuclear projections
c) other name for nucleus
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Dendrites tree shaped fibers of nerves.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is shape of dendrites like
a) oval
b) round
c) tree
d) rectangular
View Answer

Answer: c
Explanation: Basic biological q&a.

5. Signal transmission at synapse is a?
a) physical process
b) chemical process
c) physical & chemical both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Since chemicals are involved at synapse , so its an chemical process.

6. How does the transmission/pulse acknowledged ?
a) by lowering electric potential of neuron body
b) by raising electric potential of neuron body
c) both by lowering & raising electric potential
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: There is equal probability of both.

7. When the cell is said to be fired?
a) if potential of body reaches a steady threshold values
b) if there is impulse reaction
c) during upbeat of heart
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Cell is said to be fired if & only if potential of body reaches a certain steady threshold values.
advertisement

8. Where does the chemical reactions take place in neuron?
a) dendrites
b) axon
c) synapses
d) nucleus
View Answer

Answer: c
Explanation: It is a simple biological fact.

9. Function of dendrites is?
a) receptors
b) transmitter
c) both receptor & transmitter
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Dendrites are tree like projections whose function is only to receive impulse.
advertisement

10. What is purpose of Axon?
a) receptors
b) transmitter
c) transmission
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Axon is the body of neuron & thus cant be at ends of it so cant receive & transmit signals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Neural Networks.

To practice all areas of Neural Networks, here is complete set on 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.