Organic Chemistry MCQ (Multiple Choice Questions)

Here are 1000 MCQs on Organic Chemistry (Chapterwise).

1. Which of the following is the simplest member of organic compounds?
a) Formic acid
b) Formaldehyde
c) Methane
d) Methanol
View Answer

Answer: c
Explanation: Methane is the simplest member of the alkane family and indeed the simplest of organic compounds, as all other compounds are derived by altering this compound.
advertisement

2. Hydrocarbons are organic compounds with element __________
a) Both hydrogen and carbon
b) Carbon
c) Hydrogen
d) Oxygen
View Answer

Answer: a
Explanation: These organic compounds are made up of only carbon and hydrogen and hence the name hydrocarbons.

3. If a bond is made up of a large number of organic compounds, then the bond is termed as?
a) Metallic bond
b) Dipolar bond
c) Ionic bond
d) Covalent bond
View Answer

Answer: d
Explanation: This is because they have the tendency to transfer electrons.

4. Organic compounds are broadly classified as _________
a) alicyclic compounds and acyclic compounds
b) Cyclic compounds and alicyclic compounds
c) Open chain compounds and acyclic compounds
d) Open chain compounds and linear chain compounds
View Answer

Answer: a
Explanation: Organic compounds are broadly classified into open chain and closed chain compounds.

5. Which of the following is not a class of organic compound?
a) Amides
b) Electro compounds
c) Nitro compound
d) Carbonyl compound
View Answer

Answer: b
Explanation: Classes of organic compounds are those which involves organic compounds such as carbon, hydrogen and oxygen. Hence, electro compounds is not a class of organic compounds.
advertisement
advertisement

6. Which of the following chemical bond were described by Kossel and Lewis?
a) Ionic and Covalent bond
b) Coordinate bond
c) Metallic bond
d) Polar covalent bond
View Answer

Answer: a
Explanation: Both Ionic and Covalent bond arise from the tendency of atoms to attain a stable configuration of electrons.

7. Organic compounds can be classified even based upon the function groups. Identify the one which is not a functional group?
a) Isocyano
b) Carbonyl
c) Isocyanide
d) Carboxyl
View Answer

Answer: c
Explanation: Isocyanide is a compound and it is not a functional group.

8. Identify the one which does not come under the organic addition reaction?
a) Halogenation
b) Hydrohalogenation
c) Hydration
d) Dehydration
View Answer

Answer: d
Explanation: Dehydration comes under elimination reaction and hence it does not come under addition reaction.

9. Which of the following organic compound with molecular formula C3H C12 exhibits only one signal in the IH NMR spectrum?
a) 1, 2-dichloropropane
b) 1, 1-dichloropropane
c) 2, 2-dichloropropane
d) 1, 3-dichloropropane
View Answer

Answer: c
Explanation: Only (a) compound has all chemically equivalent hydrogen. So, give only one peak.organic-chemistry-questions-answers-nuclear-magnetic-resonance-1-q1
advertisement

10. Which of the following has zero dipole moment?
a) H2S
b) C6H6
c) NO
d) NH3
View Answer

Answer: b
Explanation: The ring of benzene is completely closed and is of perfect stability and hence it has zero dipole moment.

11. An organic compound having the molecular formulae C10H14 exhibited two singlets in the 1H NMR spectrum and three signals in the 13C NMR. What is the compound?
a) organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q2b
b) organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q2c
c) organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q2d
d) organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q2a
View Answer

Answer: d
Explanation: In compound a;
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q2e
Here only 2 types of Hydrogen are present (two Ha & twelve Hb). So, 2 singlets only. There is no need to check 13C NMR. Still, if you check three types carbon are present (two C1, four C2 and four C2 carbon). Hence, there peak for 13C NMR.

12. An organic compound (MF; C8H10O) exhibited the following 1H NMR special data: 62.5 (3H, s), 3.8 (314, s), 6.8 (2H, d, J 8 Hz), 7.2 (2H, d, J 8 Hz) ppm. What will be the compound among the choices?
a) 4-methylbenzyl alcohol
b) 4-methyl anisole
c) 4-ethylphenol
d) 2-ethylphenol
View Answer

Answer: b
Explanation: C8H10O
organic-chemistry-questions-answers-mcqs-q10
3Ha –> 3.8, singlet (deshielded because of –I of oxygen)
3Hb –> 2.5, singlet (No such –I)
2Hc –> 7.2, doublet (deshielded because of anisotropy effect of benzene as well as because of –I of oxygen)
2Hd –> 6.8, doublet (deshielded because of anisotropy of benzene).

13. Which of the following complex is in which organic ligand is having only bond with metal?
a) (η5-C5H5)2Fe
b) (η5-C6H6)2Ru
c) W(CH3)6
d) K[PtCl3(C2H4)]
View Answer

Answer: c
Explanation: CH3 is the only σ-donor ligand while C2H4, C5H5, C6H6 are π-acceptor ligands.

14. Which of the following statement is not true about ethers?
a) Lower ethers also act as anaesthetics
b) Simple ethers (such as diethyl ether) are tasteless
c) The lower ethers are highly volatile and flammable
d) Ethers are not organic solvents
View Answer

Answer: d
Explanation: Because like dissolve like, Diethyl ether is very non-polar compared to water so it will dissolve the non-polar substances and precipitate the ionic compounds. Since like dissolves like, your barely-polar organic ether is often happy to dissolve your non-polar organic molecules.
advertisement

15. An organic compound A reacts with sodium metal and forms B. On heating with conc. H2SO4, A gives diethyl ether. What are A and B?
a) C4H9OH and C4H9ONa
b) CH3OH and CH3ONa
c) C2H5OH and C2H5ONa
d) C3H7OH and CH3ONa
View Answer

Answer: a
Explanation: When C2H5OH reacts with sodium metal and forms C2H5ONa and on heating with H2SO4 giver diethyl ether.
organic-chemistry-questions-physical-properties-ethers-q8

16. An organic compound Q exhibited the following spectral data obtained by mass spectroscopy.
IR: 1760 cm–1
1HNMR: chemical reference (ppm): 7.2 (IH, d, 16.0 Hz), 5.1 (IH, m), 2.1 (3H, s), 1.8 (3H, d, J = 7.0 Hz)
13CNMR chemical reference (ppm): 170 (carbonyl carbon). What is compound Q?
a)organic-chemistry-questions-answers-mass-spectroscopy-q9b
b)organic-chemistry-questions-answers-mass-spectroscopy-q9d
c)organic-chemistry-questions-answers-mass-spectroscopy-q9a
d)organic-chemistry-questions-answers-mass-spectroscopy-q9c
View Answer

Answer: c
Explanation:
IR: 1760 cm–1
Some options are not possible because of IR data.
1760 cm–1 –> Represent either ester or anhydride
ester –>with cross conjugation or anhydride
chemical reference: 7.2 (1H), d, J = 16.0 Hz
This ‘J’ shows it is a trans alkene.

17. Which Biomolecules simply refers as “Staff of life” in the given macromolecules?
a) Vitamins
b) Carbohydrate
c) Lipids
d) Protein
View Answer

Answer: b
Explanation: Carbohydrates belong to a group of complex biomolecules commonly regarded as the “staff of life.” They are the most abundant organic compounds in living organisms and are among the four major classes of biomolecules. During photosynthesis, carbohydrates are produced from the reaction of carbon dioxide with water. Carbohydrates go by several common names, including sugars, starches, saccharides, and polysaccharides.

18. What is the major organic product obtained from the following reaction?
organic-chemistry-basic-questions-answers-q2
a) organic-chemistry-basic-questions-answers-q2b
b) organic-chemistry-basic-questions-answers-q2a
c) organic-chemistry-basic-questions-answers-q2d
d) organic-chemistry-basic-questions-answers-q2c
View Answer

Answer: d
Explanation: Di-isobutyl aluminium hydride (DIBAH) is a selective reducing agent. It does not reduce esters to 1° alcohols (lithium aluminium hydride can be used to reduce esters to 1° alcohols).

19 Ethylene glycol on treatment with phosphorus tri-iodide yields
a) ethylene di-iodide
b) ethylene
c) ethane
d) ethyl iodide
View Answer

Answer: a
Explanation: Phosphorus triiodide (PI3) is an unstable red solid which reacts violently with water. It is a common misconception that PI3 is too unstable to be stored; it is, in fact, commercially available. It is widely used in organic chemistry for converting alcohols to alkyl iodides.
advertisement

20. Which of the following is true about transesterification?
a) exchanging the organic alkyl group of an alcohol with the organic group alkyl of an ester
b) exchanging the organic alkyl group of an ester with the organic group alkyl of an ether
c) exchanging the organic alkyl group of an ester with the organic group alkyl of an alcohol
d) exchanging the organic alkyl group of an ester with the organic group alkyl of an alkane
View Answer

Answer: c
Explanation: Transesterification is the process of exchanging the organic group R″ of an ester with the organic group R′ of an alcohol.

21. When an organic compound was treated with sodium nitrite and hydrochloric acid in the ice cold, nitrogen gas was evolved copiously. What is the compound?
a) A primary amine
b) A nitrocompound
c) An aromatic primary amine
d) An aliphatic primary amine
View Answer

Answer: d
Explanation: When an aliphatic primary amine was treated with sodium nitrite and hydrochloric acid in the ice cold, nitrogen gas was evolved.

22. What is the general formula of Diazonium salt?
a) RN2+HSO2
b) RN2+X
c) RN+
d) RXI
View Answer

Answer: b
Explanation: Diazonium compounds or diazonium salts are a group of organic compounds sharing a common functional group R−N2+X where R can be any organic group, such as an alkyl or an aryl, and X is an inorganic or organic anion, such as a halogen.

23. What is the known name of the reaction given below?
organic-chemistry-questions-answers-preparation-aromatic-amines-q5
(where, X=Cl, Br, I, OTf; R2=Alkyl, aryl, H; R3=alkyl, aryl)
a) Ullmann reaction
b) Gabriel phthalimide synthesis
c) Buchwald-Hartwig Reaction
d) Chan-Lam coupling
View Answer

Answer: c
Explanation: The Buchwald–Hartwig amination is a chemical reaction used in organic chemistry for the synthesis of carbon–nitrogen bonds via the palladium-catalyzed cross-coupling of amines with aryl halides.

24. What is the major organic product obtained from the following reaction?
organic-chemistry-basic-questions-answers-q6
a) 3,5-dimethyl-3-heptanol
b) 3,5-dimethyl-4-heptanol
c) 4,7-dimethyl-4-heptanol
d) 2,4-dimethyl-4-heptanol
View Answer

Answer: a
Explanation: It is also important that products are identified accurately using IUPAC nomenclature: 4,7-Dimethyl-4-heptanol is not an IUPAC name.

25. Which is not a type of catalyst?
a) Autocatalyst
b) Homogeneous catalysis
c) Positive catalyst
d) Negative catalyst
View Answer

Answer: b
Explanation: Homogeneous catalysis is a phenomenon in which the catalyst takes part in the reaction and it is not a type of catalyst.

26. Which among the following is not an example of Acyclic compound?
a) Cyclopropane
b) Isobutane
c) Acetaldehyde
d) Ethane
View Answer

Answer: a
Explanation: Cyclopropane is a ring (cyclic) compound and hence it does not come with the examples of open chain compounds.

27. Primary alcohols undergo what reaction to form alkenes?
a) Reduction
b) Hydrolysis
c) Oxidation
d) Elimination
View Answer

Answer: d
Explanation: Upon elimination or dehydration, the primary alcohols form alkenes.

28. Alkynes cannot be prepared from ___________
a) Other alkynes
b) Ketones
c) Alcohols
d) Aldehydes
View Answer

Answer: c
Explanation: Only the aldehydes, ketones, and few other alkynes can give rise to a new alkyne compound.

29. Which of the following statement is incorrect about nucleophiles?
a) The nucleophilicity of an element (an electron donor) generally increases on going down a group in the periodic table
b) A nucleophile is electron-deficient species
c) All good nucleophiles are good bases when we deal across the period
d) Nucleophiles have an unshared electron pair and can make use of this to react with an electron deficient species
View Answer

Answer: b
Explanation: A nucleophile is a chemical species that donates an electron pair to an electrophile to form a chemical bond in relation to a reaction, it is an electron rich species.

30. Who discovered the mass spectrometer?
a) Walter Kaufmann
b) Ernest O. Lawrence
c) Francis Aston
d) J. J Thomson
View Answer

Answer: d
Explanation: The mass spectrometer was invented by JJ THOMSON. He performed a series of experiments in 1897 designed to study the nature of electric discharge in a high-vacuum cathode-ray tube. Further modified by F. W. Aston shortly after World War I. He constructs the first velocity focusing mass spectrograph which has mass resolving power of 130.

31. What is the wavelength range for UV spectrum of light?
a) 10 nm to 400 nm
b) 0.01 nm to 10 nm
c) 700 nm to 1 mm
d) 400 nm – 700 nm
View Answer

Answer: a
Explanation: Ultraviolet (UV) is an electromagnetic radiation with a wavelength from 10 nm to 400 nm, shorter than that of visible light but longer than X-rays (the visible region fall between 380-750 nm and X- rays region fall between 0.01 to 10nm).

32. Which of the following is not considered as an organometallic compound?
a) Grignard reagent
b) Ziese’s salt
c) Cis-platin
d) Ferrocene
View Answer

Answer: c
Explanation: Cis-platin does not have metal-carbon bond. Therefore, cis platin not considered as organometallic chemistry.

33. What is the concentration of carbon dioxide in the atmosphere?
a) 1.6 x 105 ppm
b) 3.5 x 106 ppm
c) 1.0 x 103 ppm
d) 1.0 x 102 ppm
View Answer

Answer: b
Explanation: The concentration of carbon dioxide is 3.5 x 106 ppm, that makes it sixth abundant molecule in atmosphere.

34. Which of the following is not an electrophile?
a) Cl2
b) HBr
c) Br2
d) (CH3)4N+
View Answer

Answer: d
Explanation: The ammonium ion cannot react at the N with a nucleophile because the N already has an octet of electrons.

35. Which of these can be used as moth repellent?
a) Hexachloroethane
b) Tetrachloroethane
c) Benzene hexachloride
d) Benzal chloride
View Answer

Answer: a
Explanation: Hexachloroethane can be used as moth repellent. It has also been used as a plasticizer for cellulose esters in place of camphor, a polymer additive, a component of fungicidal and insecticidal formulations, in the formulation of extreme pressure lubricants, and in the manufacture of fire extinguishing fluids.

36. Which alkyl halide has the highest reactivity for a particular alkyl group?
a) R-Br
b) R-I
c) R-Cl
d) R-F
View Answer

Answer: b
Explanation: Reactivity order for the alkyl halides towards Sn2 reaction is R-I>R-Br>R-Cl>R-F. This can be explained by which halogen atom is a better leaving group compared to the other.

37. Which is not present in Grignard reagent?
a) −COOH group
b) Halogen
c) Magnesium
d) Methyl group
View Answer

Answer: a
Explanation: Grignard reagents are made from halogenoalkanes (haloalkanes or alkyl halides) and introduces some of their reactions. A Grignard reagent has a formula RMgX where X is a halogen, and R is an alkyl or aryl (based on a benzene ring) group.

38. Reaction of aqueous sodium hydroxide on chlorobenzene gives which of the following products?
a) o-chlorophenol
b) o-chlorophenol
c) no reaction
d) phenol
View Answer

Answer: d
Explanation: Chlorobenzene does not undergo hydrolysis under normal conditions. However, it undergoes hydrolysis when heated in an aqueous sodium hydroxide solution at a temperature of 623 K and a pressure of 300 atm to form phenol.

39. What will be the product ‘a’ in the given reation?
organic-chemistry-questions-answers-preparation-phenols-q7
a) Chlorobenzene
b) Benzene
c) Benzene diazonium chloride
d) Enolate form
View Answer

Answer: c
Explanation: When an aromatic primary amine is treated with nitrous (NaNO2 + HCl) acid at 273 – 278 K, diazonium salts are obtained. Upon warming with water, these diazonium salts finally hydrolyze to phenols.

40. What will be the product for the reaction of catalytic hydrogenation of glycerol?
a) Propylene glycol
b) Ethylene glycol
c) Glycerol carbonate
d) Epichlorohydrine
View Answer

Answer: a
Explanation: Glycerol is easily reduced to propylene glycol (1,2- dihydroxypropane) with hydrogen at pressures from 10 to 100 atmospheres and temperatures above 150° C. Many catalysts may be used, e.g. Ni, Fe, Pt, Au, Hg, copper chromite or tungstic acid.

41. What is the major organic product obtained from the following reaction?
organic-chemistry-basic-questions-answers-q5
a) organic-chemistry-basic-questions-answers-q5c
b) organic-chemistry-basic-questions-answers-q5a
c) organic-chemistry-basic-questions-answers-q5d
d)organic-chemistry-basic-questions-answers-q5b
View Answer

Answer: d
Explanation: Silver(I) oxide in aqueous ammonia (“Tollens reagent”) is a mild oxidizing agent which oxidizes aldehydes to carboxylic acids without reacting with carbon-carbon double bonds or many other functional groups.

42. Which of the following is the strongest acid?
a) FCH2COOH
b) ClCH2COOH
c) CH3COOH
d) BrCH2COOH
View Answer

Answer: a
Explanation: Presence of -I effect fluorine atom increases the acidic nature by withdrawing electrons.
F−CH2−COOH > Cl−CH2−COOH > Br−CH2−COOH > CH3COOH.

43. Benzoyl chloride is prepared from benzoic acid by which of the following?
a) Cl2, H2O
b) SOCl2
c) SO2, Cl2
d) Cl2, hv
View Answer

Answer: b
Explanation: Benzoyl chloride is prepared from benzoic acid be SOCl2.
organic-chemistry-questions-answers-acid-chlorides-q2

44. What chemical reaction makes biodiesel?
a) Polymerization
b) Fermentation
c) Transesterification
d) Sublimation
View Answer

Answer: c
Explanation: Transesterification chemical reaction makes biodiesel. The most common method of transesterification is the reaction of the ester with an alcohol in the presence of an acid catalyst.

45. Reduction of nitroalkanes yields which compound?
a) Amine
b) Acid
c) Diazo compounds
d) Alcohol
View Answer

Answer: d
Explanation: Reduction of nitroalkanes yields amines, as shown in below reaction.
organic-chemistry-questions-answers-preparation-amines-1-q4

46. Which of the following is a tautomer of phenol?
a) organic-chemistry-questions-answers-tautomerism-q4b
b) organic-chemistry-questions-answers-tautomerism-q4a
c) organic-chemistry-questions-answers-tautomerism-q4d
d) organic-chemistry-questions-answers-tautomerism-q4c
View Answer

Answer: d
Explanation: According to the tautomerism the tautomer of phenol is c.organic-chemistry-questions-answers-tautomerism-q4e

47. Aniline reacts with acetaldehyde to form which of the following?
a) Diazonium salt
b) Immine
c) Schiff’s base
d) Carbylamine
View Answer

Answer: b
Explanation: Aniline reacts with acetaldehyde to form Schiff base.
organic-chemistry-questions-answers-chemical-properties-amines-1-q4

48. What is the complete IUPAC name of the following substance?
organic-chemistry-questions-answers-stereoisomers-q1
a) (1R,3S)-1-methylcyclopentane-1,3-diol
b) (1S,3R)-1-methylcyclopentane-1,3-diol
c) (1S,3S)-1-methylcyclopentane-1,3-diol
d) (1R,3R)-1-methylcyclopentane-1,3-diol
View Answer

Answer: a
Explanation: The IUPAC name will be (1R,3S)-1-methylcyclopentane-1,3-diol, where 1 position shows R and 3 position shows S.

49. Which element is present as hetero atom in pyridine?
a) Sulphur and nitrogen
b) Oxygen
c) Nitrogen
d) Sulphur
View Answer

Answer: c
Explanation: Pyridine is an analogue of benzene in which one -CH unit is replaced by N. The chemical formula for pyridine is: C5H5N.

50. Which amino acid can form disulphide bonds?
a) Leucine
b) Valine
c) Proline
d) Cysteine
View Answer

Answer: d
Explanation: Cysteine aminoacid can form disulphide bond(bond which joins two atoms of sulphur atom) because this is the only amino acid with a sulphydryl group in its side chain is cysteine.

51. Which of the following is neither an acid nor base?
a) KCl
b) CH3OH
c) HCl
d) CH3COOH
View Answer

Answer: a
Explanation: CH3COOH and CH3OH are organic acids, HCl is strong acid and KCl is a salt.

Chapterwise Multiple Choice Questions on Organic Chemistry

Organic Chemistry MCQ - Multiple Choice Questions and Answers

Our 1000+ MCQs focus on all topics of the Organic Chemistry subject, covering 100+ topics. This will help you to prepare for exams, contests, online tests, quizzes, viva-voce, interviews, and certifications. You can practice these MCQs chapter by chapter starting from the 1st chapter or you can jump to any chapter of your choice.
  1. Organic Compound Basics
  2. Hydrocarbons
  3. Organic Concepts
  4. Halogen Containing Organic Compounds
  5. Oxygen Containing Organic Compounds
  6. Nitrogen Containing Organic Compounds
  7. Stereochemistry
  8. Heterocyclic Compounds
  9. Polymerisation & Biomolecules

1. MCQ on Organic Compound Basics

The section contains Organic Chemistry multiple choice questions and answers on chemical bond, orbitals, physical properties, isomerism, acids and bases.

  • Chemical Bond
  • Hybrid Orbitals
  • Structure and Physical Properties
  • Acids and Bases
  • Isomerism
  • 2. Organic Chemistry MCQ on Hydrocarbons

    The section contains Organic Chemistry questions and answers on hydrocarbons, chlorination, nomenclature, resonance, organic reactions, quantitative analysis, alkanes, alkenes, alkynes, alkadienes and aromatic hydrocarbons.

  • Hydrocarbons
  • Chlorination
  • Rate of Reaction
  • Nomenclature
  • Classification of Organic Compounds
  • Resonance and Aromaticity
  • Organic Reactions
  • Quantitative and Qualitative Analysis
  • Alkanes
  • Alkenes
  • Alkynes
  • Cycloalkanes and Cycloalkenes
  • Alkadienes
  • Aromatic Hydrocarbons
  • 3. Multiple Choice Questions on Organic Concepts

    The section contains Organic Chemistry MCQs on displacement and nucleophilic substitution reactions, organic compound mechanism, elimination reactions, nuclear magnetic resonance, mass, uv – visible and infrared Spectroscopy, redox reactions, organometallic compounds, photochemistry, nucleophiles, electrophiles, bond cleavage, reaction intermediates and kinetics.

  • Reaction Mechanism of Organic Compounds
  • Rearrangement Reactions
  • Displacement Substitution Reaction Electron Movement
  • Nucleophilic Substitution Reaction
  • Nucleophilic & Electrophilic Substitution Reaction
  • Elimination Reaction
  • Nuclear Magnetic Resonance – 1
  • Nuclear Magnetic Resonance – 2
  • Mass Spectroscopy
  • UV – Visible Spectroscopy
  • Infrared Spectroscopy – 1
  • Infrared Spectroscopy – 2
  • Redox Reactions
  • Organometallic Compounds – 1
  • Organometallic Compounds – 2
  • Photochemistry
  • Combustion of Organic Compounds
  • Reagents in Organic Chemistry
  • Reaction Intermediates
  • Nucleophiles
  • Electrophiles
  • Electrophilic Aromatic Substitution
  • Bond Cleavage
  • Reaction Kinetics
  • 4. MCQ on Halogen Containing Organic Compounds

    The section contains Organic Chemistry multiple choice questions and answers on alkyl and aryl halides, polyhalogen derivatives, grignard reagent, allyl & vinylic halides.

  • Alkyl Halides
  • Aryl Halides
  • Polyhalogen Derivatives
  • Grignard Reagent
  • Allyl & Vinylic Halides
  • 6. Organic Chemistry MCQ on Nitrogen Containing Organic Compounds

    The section contains Organic Chemistry MCQs on enamines, physical and chemical properties of Amines, aromatic amines preparation and properties, benzene diazonium chloride, preparation of amines and nitro compounds.

  • Preparation of Amines – 1
  • Preparation of Amines – 2
  • Physical Properties of Amines
  • Chemical Properties of Amines – 1
  • Chemical Properties of Amines – 2
  • Preparation of Aromatic Amines
  • Benzene Diazonium Chloride – 1
  • Benzene Diazonium Chloride – 2
  • Preparation of Nitro Compounds
  • Enamines
  • 7. Organic Chemistry MCQ on Stereochemistry

    The section contains Organic Chemistry multiple choice questions and answers on stereochemistry, stereoisomers, polarimeter, enantiomerism, chilarity, enantiomers, diastereomers and meso structures.

  • Stereochemistry
  • Stereoisomers
  • Polarimeter
  • Enantiomerism
  • Chilarity
  • Enantiomers
  • Diastereomers
  • Meso – Structures
  • 8. Organic Chemistry MCQ on Heterocyclic Compounds

    The section contains Organic Chemistry questions and answers on five membered rings, structure and source of pyridine compounds, electrophilic and nucleophilc substitution in pyridine.

  • Five Membered Rings
  • Structure of Pyridine
  • Source of Pyridine Compounds
  • Electrophilic Substitution in Pyridine
  • Nucleophilc Substitution in Pyridine
  • Reduction of Pyridine
  • 9. Organic Chemistry MCQ on Polymerisation & Biomolecules

    The section contains Organic Chemistry MCQs on macromolecules, radical vinyl polymerisation, copolymerisation, coordination and step reaction polymerisation, amino acids, dna and rna.

  • Macromolecules – 1
  • Macromolecules – 2
  • Free Radical Vinyl Polymerisation
  • Copolymerisation
  • Coordination Polymerisation
  • Step Reaction Polymerisation
  • Amino Acids, DNA and RNA
  • If you would like to learn "Organic Chemistry" thoroughly, you should attempt to work on the complete set of 1000+ MCQs - multiple choice questions and answers mentioned above. It will immensely help anyone trying to crack an exam or an interview.

    Wish you the best in your endeavor to learn and master Organic Chemistry!

    advertisement
    Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
    Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter